UE pierde lupta cu Rusia pentru R. Moldova? Mentalitatea colectiva: Daca aderam la UE toata lumea devine gay

Joi, 21 Mai 2015, ora 21:35
7082 citiri
UE pierde lupta cu Rusia pentru R. Moldova? Mentalitatea colectiva: Daca aderam la UE toata lumea devine gay
Foto: euobserver.com

Esecul partidelor proeuropene, propaganda rusa si coruptia generalizata sunt factori care au contribuit la scaderea popularitatii UE in randul cetatenilor din Republica Moldova si la o preferinta tot mai mare pentru Rusia, comenteaza New York Times, in editia electronica.

Oamenii sunt ingrijorati ca "daca aderam la UE toata lumea devine gay" si ca birocratii de la Bruxelles "nu te lasa sa pastrezi animale pe langa casa", o situatie alarmanta intr-o tara in mare parte rurala, a declarat un oficial din cadrul Ministerului moldovean de Externe, Daniela Morari. Astfel de viziuni sunt incurajate de televiunea rusa, de partidele proruse infloritoare din R.Moldova si de Biserica Ortodoxa foarte conservatoare si obedienta fata de ierarhia ecleziastica de la Moscova.

In afara insa de propaganda rusa, moldovenii sustin ca au mult mai multe motive - nu in cele din urma coruptia, puterea din umbra a mogulilor si razboiul din Ucraina - de a se uita cu suspiciune la Uniunea Europeana, care se teme ca pierde lupta pentru mintea si sufletul acestei foste republici sovietice in fata Rusiei.

In niciuna dintre cele sase tari membre ale Parteneriatului Estic nu exista o diferenta mai mare intre asteptari si realitate decat in Republica Moldova, pentru care au fost ridicate vizele de calatorie in Europa anul trecut, fiind catalogata de Bruxelles ca "principalul reformator" al Parteneriatului Estic.

In prezent, politicienii proeuropeni din R.Moldova, ca si omologii lor din Ucraina, sunt atat de patati de esecul de combatere a coruptiei si de a crea un stat functional, incat pentru multi de aici Rusia pare atractiva.

"Ne-au numit cel mai bun elev din clasa", a declarat Iurie Leanca, fost premier al Republicii Moldova. "Dar am pierdut sprijinul societatii", a adaugat el, in timp ce la ultimele alegeri s-a inregistrat un sprijin urias pentru Partidul Socialistilor, antieuropean, care a avut ca slogan de campanie "Impreuna cu Rusia!".

Insistand ca propaganda rusa a jucat un rol important in formarea opiniilor, Leanca a recunoscut ca si Guvernul sau este de vina. "Ei au vazut bunavointa, dar nu au vazut suficiente rezultate in privinta coruptiei sau saraciei", a spus el despre alegatori.

Un sondaj de opinie recent realizat de Institutul pentru Politici Publice din R. Moldova a aratat ca 32% dintre cei intervievati ar sprijini aderarea la UE -, o optiune pe care Bruxelles-ul nu intentioneaza sa o ofere -, in timp ce 50% afirma ca prefera ca tara sa se alature uniunii vamale promovate de Putin. Per total, sprijinul pentru UE in R.Moldova a scazut cu 40% in acest an fata de 78% in 2007, potrivit institutului.

Chiril Gaburici, actualul premier al R.Moldova dupa alegerile neconcludente din noiembrie, a declarat ca "nu a fost multumit" de replierea terminologica a UE in schita de declaratie a summitului de la Riga. Dar politicienii proeuropeni din R.Moldova au spulberat multe sperante, a adaugat el, subliniind ca oamenii obisnuiti sunt dezamagiti dupa ani la rand in care i-au auzit pe liderii lor "vorbind despre reforme si o viata mai buna, dar fara sa vada o schimbare reala".

O serie lunga de scandaluri, inclusiv furtul masiv de sute de milioane de dolari de la o banca importanta, a oferit munitie fortelor proruse. Unul dintre cei care au profitat este Renato Usatii, un om de afaceri transformat in politician populist care vorbeste despre combaterea coruptiei, isi petrece mult timp la Moscova si conduce un Rolls-Royce in valoare de 350.000 de dolari. Partidul lui a fost exclus din alegeri in noiembrie sub pretextul unor nereguli la inregistrare.

"Chiar si proeuropenii carora le place ideea de Europa urasc acum realitatea a ceea ce a creat ea", a declarat Usatii. Europa, a adaugat el, "pierde R.Moldova".

"Rusia nu poate fi mai rea"

Un diplomat european de rang inalt, care a cerut sa nu fie nominalizat pentru a vorbi liber, s-a plans ca politicienii proeuropeni moldoveni au fost "foarte buni in a interpreta partitura europeana" pentru a impresiona Bruxelles-ul. Dar in realitate, a adaugat el, "ei au stricat totul", discreditand atat propriile partide proeuropene, cat si Uniunea Europeana. Ca urmare, multe persoane obisnuite cred acum ca "Rusia nu poate fi mai rea".

Criza financiara din Moldova ameninta stabilitatea tarii, avertizeaza un fost diplomat american

Aceasta este cu siguranta si concluzia la care a ajuns Alexandru Botnari, primarul din Hincesti, un orasel din centrul Republicii Moldova, pe care UE l-a promovat ca exemplu de beneficii pe care le-a avut apropierea de Europa. Acestea ar fi trebuit sa includa finantari pentru ca toti locuitorii orasului sa aiba apa curenta si instalatii sanitare moderne. Din nefericire, a spus Botnari, "realitatea este total diferita". Doar o treime din casele din Hincesti au canalizare, multe nu au apa potabila si aproape toate drumurile din afara centrului sunt pline de gropi.

Desi este membru al Partidului Democrat (proeuropean), primarul a declarat ca R.Moldova ar duce-o mai bine, cel putin din punct de vedere economic, daca ar adera la uniunea vamala a lui Putin.

In timp ce piata europeana este mult mai mare si mai bogata decat cea ruseasca, Putin a impus in 2013 restrictii stricte comertului cu R.Moldova, ca razbunare pentru apropierea acesteia de Occident. Pentru moment, exporturile catre Europa nu au crescut suficient pentru a face fata pierderilor provocate de Rusia.

"Nu putem trai fara piata rusa", a declarat Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor, adaugand ca Putin i-a spus ca Rusia vrea sa revigoreze comertul si relatiile comerciale cu R.Moldova, dar doar daca tara evita apropierea de NATO.

UE "are nevoie de o poveste de succes si ne-a ales pe noi. Dar acum toata lumea vede ca acest lucru a fost o iluzie", a adaugat el.

Cu toate acestea, atunci cand sunt masurate dupa criteriile foarte tehnice pe care Bruxelles-ul le foloseste pentru a evalua succesul, Republica Moldova este in continuare principalul reformator din Parteneriatul Estic, adoptand 10.500 de standarde europene pentru alimente, bunuri electrice si o serie de alte lucruri.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#UE pierde Republica Moldova, #Republica Moldova UE Rusia, #Moldova Rusia Europa interese , #Moldova