UE si Republica Moldova: Cum sa eliberezi un stat captiv

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 14:55
4340 citiri
UE si Republica Moldova: Cum sa eliberezi un stat captiv
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova este un stat captiv al propriilor ciume din sistemul politic, unde cleptocratia pare sa patroneze elita politica. O poate insa salva UE si daca da, cum?

La aceasta intrebare se incearca un raspuns intr-o analiza a German Marshall Fund of the United States (GMF) - organizatie care promoveaza cooperarea Trans-Atlantica - semnata de Sergiu Panainte si Alina Inayah din cadrul Black See Trust GMF.

Alegerile locale de weekendul trecut au sporit puterea Guvernului de la Chisinau, in ciuda acuzatiilor de coruptie la scara larga.

Totodata, luna trecuta s-a descoperit ca un miliard de dolari - adica 12% din PIB-ul tarii - a disparut din trei banci moldovenesti prin credite neperformante, contractate de personaje care au legaturi cu elita politica a tarii de peste Prut. In mod ironic, omul din centrul scandalului a fost ales primar al orasului Orhei.

A disparut un miliard de dolari din R.Moldova - Banii au ajuns la Moscova?

Doua mari orase de peste Prut, castigate de doi milionari penali

Demisia premierului de saptamana trecuta va da nastere, de asemenea, unor batalii politice in Parlament pentru crearea unei noi majoritati sau coalitii de guvernare. Daca vor avea loc alegeri anticipate, exista riscul ca partidele anti-europene sa formeze o majoritate puternica.

Lectia de la Chisinau: Premierul si-a dat demisia spunand ca "Justitia este una pentru toti"

Candva un exemplu de succes

Republica Moldova a fost candva un exemplu de succes al Parteneriatului Estic. In 2010, tara a pornit cu mult entuziasm pe drumul catre europenizare, iar Moldova a castigat intre timp liberalizarea vizelor in UE si a semnat un Acord de Asociere cu Bruxelles-ul.

Insa acum este cea mai mare dezamagire a Parteneriatului Estic. Recenta disparitie a miliardului de dolari a dezvaluit un stat captiv in propria cleptocratie, un stat slabit de coruptie la cel mai inalt nivel.

Sistemul politic corupt este cea mai mare slabiciune a tarii si o amenintare chiar mai mare decat cea venita dinspre Rusia. Apropierea Moldovei de Rusia ramane, fara indoiala, o vulnerabilitate majora. Rusia isi pastreaza influenta asupra Moldovei prin regiunea separatista Transnistria si, mai recent, prin autonomia Gagauzia.

R.Moldova, la un pas de catastrofa: Triumful coruptiei si reduta politica a Rusiei Interviu

Cu toate acestea, iresponsabilitatea politicienilor moldoveni a corodat statul mult mai repede si mult mai profund decat ar fi putut spera insasi Rusia, sustin autorii analizei.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, Executivul moldovean a gasit modalitati de a controla sistemul judiciar si institutiile responsabile sa ii investigheze pe oficiali pentru coruptie si alte infractiuni.

Victoria partidelor pro-europene la alegerile de acum cinci ani nu a schimbat asta. Din contra, coruptia a atins noi culmi, iar influenta si puterea oligarhilor a crescut.

La fel cum au facut si comunistii, partidele pro-europene din Moldova au stat departe in ceea ce privea combaterea coruptiei la nivel inalt, reformarea sistemului judiciar si demararea unor reforme structurale care ar fi ajutat procesul de europenizare sa avanseze.

Dupa cum s-a observat si in cazul Ucrainei, un alt stat slab in Europa de Est reprezinta o vulnerabilitate majora. Nu este nici in interesul UE, nici al NATO sa vada ca scenariul din Ucraina se repeta in Moldova. Oricat de mic ar fi acest stat, granita sa cu o tara membra a Uniunii si a Aliantei Nord-Atlantice ii confera o importanta strategica.

Cum sa salvezi Moldova in trei pasi

Dar ce poate face Uniunea Europeana? Dupa ce a semnat Acorduri de Asociere si Liber Schimb cu Moldova, UE trebuie sa se concentreze acum pe aspecte mai putin tehnice si mai mult politice, considera specialistii GMF.

In primul rand, sustin acestia, Bruxelles-ul trebuie sa tinteasca spre coruptia din tara, care este infiltrata puternic in procesul decizional la nivel national.

Centrul National Anticoruptie (CNA) din Moldova trebuie sa devina o institutie serioasa, independenta fata de politicieni si oligarhi. Societatea civila trebuie sa se implice in eforturile de combatere a coruptiei si, dupa cum au demonstrat protestele recente, exista o dorinta puternica si un mare potential in acest sens. Totodata, presa independenta trebuie incurajata si sustinuta sa demaste coruptia.

Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu

In al doilea rand, ar fi de mare ajutor ca Moldova sa fie inclusa in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ca in cazul Romaniei si Bulgariei, arata autorii articolului. In aceste doua tari, MCV a contribuit la protejarea independentei Justitiei, a sporit eficienta proceselor si, in Romania, condamnarea oficialilor si a magnatilor a devenit o realitate.

In al treilea rand, Uniunea Europeana trebuie sa isi prezinte mai bine intentiile. Cu o mare parte a populatiei vorbitoare de limba rusa si un peisaj media dominat de presa controlata de la Moscova, Moldova este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la propaganda rusa si departe de informatiile si ideile europene.

Pentru multi cetateni moldoveni, modelul rus de civilizatie este singurul cu care sunt obisnuiti. Destul de putini apreciaza si profita de eliminarea vizelor de calatorie in Europa. UE trebuie sa comunice cu populatiile din vecinatatea estica si sa isi promoveze intr-un mod mai eficient intentiile si valorile.

La randul sau, pe langa eforturile UE, Moldova trebuie sa initieze si sa duca la bun sfarsit reforme, in ciuda costurilor politice. Pentru a ajuta acest proces, UE ar trebui sa asigure sprijin si ajutor financiar in schimbul reformelor, dar si sa isi extinda programele spre un segment mai mare al societatii.

Acesta este singurul drum care, in final, va elibera Moldova din captivitatea politica si va deschide posibilitatea de aderare la UE, care, pentru tara de peste Prut, ramane principalul obiectiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova stat captiv, #Moldova UE stat captiv, #Moldova salvare UE, #moldova ue , #Moldova