Unirea Romaniei cu R. Moldova nu va fi prea curand. Ce putem, totusi, sa facem

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 19:00
9514 citiri
Unirea Romaniei cu R. Moldova nu va fi prea curand. Ce putem, totusi, sa facem
Foto: Arhiva Ziare.com

Despre o eventuala unire a Romaniei cu Republica Moldova s-a tot discutat in ultima perioada. Unii au spus ca acest lucru s-ar putea intampla chiar in 2018-2019, iar unionistii au organizat recent un mars la Bucuresti, in care au cerut Parlamentului roman sa-si asume acest obiectiv, sa-l vada ca pe un proiect de tara.

Insa analistii din Republica Moldova spun ca nu se poate vorbi despre o "unire" in adevaratul sens al cuvantului in urmatorii ani, ci cel mult despre o "apropiere" intre cele doua tari.

Cert este faptul ca, daca Maia Sandu - candidatul proeuropean - ar deveni presedinte, s-ar face pasi concreti pentru o relatie mai puternica intre Romania si Republica Moldova, spre deosebire de perspectiva cu Igor Dodon ca sef al statului, care vrea apropierea de Rusia.

Ce ar insemna o Moldova condusa de Igor Dodon? Dar una a Maiei Sandu?

E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile?

Ziare.com a stat de vorba cu Vlad Turcanu, fost purtator de cuvant si consilier pe comunicare al presedintelui moldovean Nicolae Timofti, care ne-a spus ca, atunci cand se discuta despre unire, nu sunt luate in vedere "toate nuantele prezente in politica moldoveneasca".

"In Republica Moldova, daca vorbim despre ziua de astazi, am urmarit un esec rasunator al unui politician, vorbim aici despre Mihai Ghimpu, care a promovat ideea unionismului in aceasta campanie electorala si a acumulat 25.000 de voturi, sub doua procente.

Eu sunt adeptul unei apropieri dintre Republica Moldova si Romania prin dezvoltarea unor proiecte comune. Si voi aminti aici conectarea energetica, proiecte comune economice, politice, culturale, rutiere. Romania a facut lucruri extraordinare pentru Republica Moldova, as aminti aici despre burse si gradinite", a aratat Turcanu.

Doar 21% dintre moldoveni ar vota pentru unirea cu Romania la un referendum - sondaj

Un exemplu frumos

Acesta este de parere ca ar trebui sa se continue pe aceasta linie, "pentru ca un cetatean al Republicii Moldova are nevoie de un exemplu frumos din partea Romaniei".

"Romania a demonstrat de multe ori in ultimii ani ca merge pe aceasta directie, care este favorabila cetateanului moldovean. Dar trebuie mai mult decat atat, lucrurile se fac temeinic si pe termen mediu si lung, in general, ca sa poti conta pe ceea ce dvs. numiti unire. In Republica Moldova, insa, politicieni ca Igor Dodon folosesc acest frumos cuvant si acest frumos obiectiv pe care il au zeci de mii de cetateni moldoveni pentru a compromite un politician cum e Maia Sandu.

Iar Maia Sandu presupun ca nu a facut declaratii in acest sens, pentru ca a dorit sa aiba o marja de manevra mai mare decat cea pe care o au unionistii. Daca ar exista o guvernare proeuropeana la Chisinau in continuare, atunci eu sunt sigur ca se vor face pasi importanti in relatia cu Romania si o unire in sensul larg al cuvantului eu cred ca se poate produce in urmatorii 5-7 ani. Dar pentru aceasta trebuie sa lucrezi in fiecare zi, nu doar inainte de alegeri sau cu diverse alte ocazii", a mai opinat comentatorul politic.

Mai multe investitii romanesti in Moldova

Am discutat si cu Victor Nichitus, jurnalist si publicist roman stabilit la Chisinau, care a aratat ca el nu ar folosi "termenul unire in sensul folosit in 1918 sau 1859".

"As vorbi despre o unire care, eventual, s-ar putea intampla doar in momentul in care Republica Moldova ar deveni membra a Uniunii Europene. Nu stiu daca are foarte mari sanse, dar totusi ma gandesc ca apropierea si mai accelerata a Republicii Moldova de UE ar face posibile mult mai multe investitii romanesti in Republica Moldova si ar putea duce la o racordare - sa o numim asa - a relatiilor bune dintre cele doua state, hai sa le spunem romanesti, cu toate ca domnul Pettit (ambasadorul SUA la Chisinau - n.red.) spunea ca Basarabia nu e Romania, dar asta este treaba lui", a precizat analistul.

Nichitus este de parere ca, daca Maia Sandu ar fi la presedintia tarii, relatiile dintre Romania si Republica Moldova ar fi mult mai stranse si s-ar face demersuri pentru "un cordon ombilical" intre cele doua state, "fie el si energetic sau rutier".

"Eu cred ca va creste si numarul de poduri existente peste Prut, pentru ca e un rau destul de mic. Si mai cred eu ca doamna Sandu are suficient de multa inteligenta sa gaseasca si sustinatori, asa cum i-a gasit acum, in spatiul politic romanesc", a mentionat analistul.

La randul sau, Anatol Taranu, analist politic si istoric moldovean, sustine ca unirea celor doua tari este o perspectiva fezabila, insa nu intr-un timp scurt, cum ar fi anul 2018 sau 2019.

"Eu cred ca 2018-2019 nu este un termen realist. Dar, pe parcursul timpului, luand in considerare trendul crescator al ideii unirii in randul populatiei Republicii Moldova, intr-o perspectiva medie putem sa ajungem la o majoritate a populatiei care va imbratisa aceasta idee si atunci s-ar putea incepe si ceva practic in aceasta privinta, perspectiva medie insemnand 10, 15, 20 de ani", a declarat Taranu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#unire Moldova Romania, #unire Romania Moldova 2019, #moldova ue , #Moldova