Unirea, instrument politic sau menirea romanilor si moldovenilor? - Sondaj Ziare.com

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 12:44
3918 citiri
Unirea, instrument politic sau menirea romanilor si moldovenilor? - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a atins de multe ori subiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova, insa niciodata atat de serios si pe fata precum miercuri seara. Dar sunt cetatenii celor doua tari cu adevarat pregatiti pentru un astfel de pas? Si, mai mult, isi doresc acest lucru?

Traian Basescu si-a oficializat practic dorinta afirmand ca al treilea proiect fundamental pentru tara, dupa aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, este unirea Romaniei cu Moldova.

"Toate actiunile mele fata de Moldova in cele doua mandate au fost cu gandul ca, poate, vreodata, ne vom uni. Sangele apa nu se face", a spus seful statului, la TVR 1. Acesta a recunoscut ca unirea nu se poate fara acceptul romanilor din cele doua tari, declarandu-se increzator totodata ca Romania va accepta o unire, daca cei din Basarabia vor fi de acord.

Basescu vrea unirea cu Republica Moldova: Sangele apa nu se face! (Video)

In replica, fostul presedinte interimar la Moldovei, Marian Lupu, este de parere ca unirea celor doua tari "categoric nu se va intampla". Totodata, el a precizat, pentru Ziare.com, ca parafarea Acordului de Asociere a tarii sale cu Uniunea Europeana, de vineri, e o mare oportunitate pentru dezvoltare si singura cale a Moldovei.

La randul sau, Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a precizat ca proiectul national al Republicii Moldova este integrarea plenara europeana: "Trebuie sa fim o tara independenta, o tara suverana, o tara puternica, ce ofera cetatenilor sai libertati si bunastare".

Fost presedinte al R. Moldova, despre unificarea cu Romania: Niciodata!

Fost presedinte al R.Moldova, despre unirea cu Romania si presiunile Rusiei - Interviu

In tabara liderilor romani, prim-ministrul Victor Ponta a comentat ironic afirmatia lui Traian Basescu, fara a face referire la ideea de unire, mentionandu-l pe fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin: "Declaratiile presedintelui dupa noua ani in care nu a facut nimic pentru Moldova sunt un semn sa mai dreaga busuiocul pe final de mandat. Dupa ce noua ani nu ai facut nimic, ai ciocnit cu Voronin un pahar cu vin".

In schimb, intrebat daca sustine unirea celor doua tari, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a raspuns pozitiv si a spus ca este vorba despre "o aspiratie nationala, de ambele parti ale Prutului".

Ponta: Basescu a facut declaratiile despre unirea cu Moldova dupa un pahar cu vin cu Voronin (Video)

Republica Moldova este insa la inceputul drumului de integrare in Uniunea Europeana, dupa ce liderii tarii au semnat, vineri, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care va liberaliza schimburile comerciale si investitiile si va usura totodata miscarea cetatenilor moldoveni pe teritoriul UE.

R.Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE. Iurie Leanca: Traim un moment istoric

Basescu, idei despre unire si in vara, la Chisinau

Traian Basescu a evocat ipoteza unirii Romaniei cu Republica Moldova si pe 17 iulie, cand a efectuat o vizita oficiala la Chisinau, unde moldovenii au strigat: "Unire" si "Basarabia e pamant romanesc". De asemenea, in aceeasi zi, presedintele i-a spus unei tinere care a afirmat ca ar trebui facuta unirea pentru a rezolva mai repede integrarea in UE a Republicii Moldova: "Domnisoara, cereti-o si o vom face".

Pe 20 octombrie, mii de manifestanti au participat la un mars pentru unire, in Bucuresti, afisand mesaje precum "Vrem Unirea" si "Sangele apa nu se face. Unire!"

Basescu, la Chisinau, unei tinere care l-a intrebat despre unire: Cereti-o si o vom face!

Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania: Mii de oameni cer o singura tara (Galerie foto)

Ce ar insemna unirea Romaniei cu Republica Moldova?

Cert este ca nici liderilor europeni si nici celor rusi nu le-ar surade o astfel de idee. In plus, este de vazut in ce masura le-ar conveni si cetatenilor din Republica Moldova, pe aceeasi logica - unii dorind poate integrarea independenta in Uniunea Europeana, oricand aceasta va avea loc, altii vrand in continuare o apropiere de Rusia.

Sunt voci care spun ca unirea s-ar putea realiza, dand exemplul reunificarii Germaniei, insa este posibil ca acest lucru sa nu fie valabil si in cazul Romaniei si Basarabiei, din moment ce tarile au totusi diferente etnice - si nu numai - semnificative.

Unirea Romaniei cu R.Moldova, intre vis si campanie electorala - se va putea realiza?

In plus, ramane si o mare necunoscuta a Transnistriei, sau "Unitatea teritoriala autonoma cu statut juridic special Transnistria", aflata in estul Nistrului, care apartine de jure Republicii Moldova, dar din a carei componenta mai mult de jumatate reprezinta rusii si ucrainienii. Transnistria nu este recunoscuta de niciun stat membru ONU, insa si-a declarat independenta in septembrie 1990. Cu toate acestea, tara este mai apropiata tocmai de Rusia.

In schimb, Romania ar putea beneficia de o zona in care s-ar putea realiza investitii la preturi reduse, printre altele, in timp ce Republica Moldova ar putea sa se bucure de avantajele oferite de faptul ca tara noastra se afla deja de sapte ani in Uniunea Europeana.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot! Este ideea unirii aruncata in joc doar ca instrument politic? Mai este posibila acum unirea Romaniei cu Republica Moldova? Dar dorita?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romania unire moldova, #unire romania basarabia, #Basescu unire Moldova , #Moldova