Unirea si provocarile din jurul ei

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 19:38
7874 citiri

In aceasta perioada s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu Romania, totul plecand de la un incident care a avut loc in Bucuresti, in Piata Victoriei, cand liderii unei manifestatii unioniste au decis sa schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a retinut printr-o demonstratie in forta si i-a "condus" la o sectie de politie pentru a-i amenda.

Prin acest exces de zel al Jandarmeriei, autoritatile de la Bucuresti au vrut sa dea un semnal neinspirat. Scopul a fost acela de a demonstra tuturor ca in spatele celor care promoveaza acest obiectiv nu se afla nicio institutie a statului roman.

Eu am organizat un miting anti-Ponta in 2015 si, in mod similar, am fost luat pe sus de Jandarmerie, dar nu m-a dus nimeni la sectie. Am primit o amenda pe loc si la asta s-au rezumat lucrurile.

De asemenea, cand Antena 3 a organizat o "plimbare" la Palatul Cotroceni fara autorizatie, organizatorii Gadea si Badea n-au fost urcati in duba si nici amendati.

Recunosc ca eu nu sunt adeptul miscarilor de strada, dar am participat din convingere la multe proteste si manifestari antiguvernamentale sau destinate promovarii unor obiective in care cred.

Dupa scena din marja marsului unionist, au inceput speculatiile, cu atat mai mult cu cat febra electorala le-au dat un iz politic, ceea ce se justifica, intrucat Unirea celor doua state romanesti este un subiect profund politic.

Alegerile prezidentiale din R. Moldova din data de 30 octombrie suscita foarte putin interesul clasei politice romanesti, pentru simplul fapt ca partidele ignora acest subiect din lasitate. Cu exceptia Partidului Miscarea Populara, nimeni nu vorbeste despre Unire sau despre situatia romanilor de peste Prut.

Asa cum au anuntat organizatorii evenimentului, s-a dorit incurajarea unui dialog cu partidele politice romanesti, care sa isi asume agenda apararii romanilor din Basarabia nu doar cu scop electoral, dar si institutional, pe plan parlamentar si guvernamental, acolo unde implicarea lipseste cu desavarsire.

Faptul ca partidele au avut o abordare deschisa fata de tinerii unionisti si au dat curs acestei solicitari este un lucru bun.

Partidul National Liberal este singurul partid care nu a dorit sa-i primeasca, fie pentru ca nu este interesat de voturile celor care cred in Unire, fie pentru a nu-l deranja pe presedintele Iohannis, care a specificat deja ca nu este un sustinator al acestui obiectiv politic.

Dincolo de aceste evidente, trebuie sa constientizam ca persoana care a comandat Jandarmeriei un act atat de ostentativ a executat un ordin din partea unui decident de la Bucuresti, care nu are nimic in comun cu apararea intereselor romanesti, pentru ca le-a dat suficienta munitie celor care sunt impotriva Unirii, atat la Bucuresti, cat si la Chisinau si nu numai.

Unii "analisti" sustin ca discutiile despre Unire il ajuta pe Dodon, candidatul sustinut de Kremlin la alegerile prezidentiale din R.Moldova, iar altii ca discutia despre Unire este dirijata de Rusia.

Cei mai periculosi sunt cei care fac evaluari dupa ureche si spun ca nu avem nevoie de R.Moldova pentru ca este un stat sarac, de parca am vorbi despre o companie in prag de faliment si nu despre soarta unor romani abandonati de statul roman, in urma unui ultimatum primit de la Moscova.

Foarte putini sunt cei care inteleg ca aceasta este o discutie identitara, nu utilitara, astfel incat sa o abordam din perspectiva beneficiilor.

Despre Unire trebuie sa discutam fara a cadea in capcane intinse de cei care, in mod deschis, o combat cu toate instrumentele pe care le au la dispozitie.

Nu este un secret pentru nimeni ca Germania si Federatia Rusa nu sustin apropierea celor doua state romanesti, desi de la Berlin si Moscova, printr-un act aditional secret, s-a decis anexarea Basarabiei la URSS.

Atat timp cat discutam deschis despre acest subiect, cu argumente politice realiste, nu avem de ce sa pierdem in fata provocatorilor care insufla sentimentul ca este gresit sa discuti despre Unire. Cine lanseaza discursuri antiunioniste fie nu cunoaste realitatea de peste Prut, fie este pur si simplu un simpatizant al celor care vor ca elementul romanesc sa dispara in R.Moldova.

Unirea se poate produce printr-o actiune politica mult mai curajoasa si mai constanta a statului roman, nu prin miscari spectaculoase.

Sunt trei masuri care pot fi luate chiar si maine pentru a aduce Basarabia mult mai aproape de Romania:

1. Sa eliminam taxele in procesul de redobandire a cetateniei romane pentru basarabeni. In prezent, acestea sunt de aproximativ 500 de euro.

2. Sa eliminam restrictiile pe piata fortei de munca pentru cetatenii R.Moldova.

3. Sa cream un spatiu audio-vizual comun. Nicio televiziune din R.Moldova nu emite in Romania, iar piata media de peste Prut este dominata de elementul rusesc, care in mod constant promoveaza un mesaj direct antiromanesc.

Cine nu discuta despre Unire in mod cinstit face direct sau indirect jocul Rusiei, intrucat Moscova tocmai asta isi doreste, sa fugim de acest subiect pentru ca este incomod.

Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi: sa evitam teama de a discuta despre anularea pactului Ribbentrop-Molotov.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#miting unire Bucuresti, #unire Romania Moldova , #Moldova