Unirea, un ideal periculos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 20:08
8885 citiri
Unirea, un ideal periculos (Opinii)

Incepe joi la Riga Summit-ul parteneriatului estic, important pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Si el intervine intr-un moment destul de delicat pentru Chisinau, unde majoritatea proeuropeana este fragila, iar sistemul bancar trece printr-o criza serioasa.

In aceste conditii, intrebarea "ce poate face Romania pentru R. Moldova?" este poate mai actuala decat oricand. De la Chisinau s-a auzit in weekendul trecut strigatul "unire!" in cadrul unei demonstratii la care au participat peste 25 de mii de oameni.

Este aceasta o reala solutie? O solutie fezabila?

Emotional, sigur ca asemenea manifestatie nu are cum sa lase indiferenta nicio inima de roman. Aceasta unire este, nu ma indoiesc, un ideal pe care sentimental nu vad cum l-ai putea respinge.

Dar, cu riscul de a-mi atrage critici si acuzatii, indraznesc sa spun ca in chestiunile de stat ratiunea este cel putin la fel de importanta ca emotia. Eu as zice mai importanta. Si rational aceasta unire ar ridica imense probleme care trebuie privite drept in ochi.

N-am sa ma refer la chestiunea conflictului inghetat din Transnistria, nici la costurile uriase ale eventualei integrari a Republicii Moldova in sistemul institutional al Romaniei. Despre acestea s-a discutat deja destul de mult.

Ceea ce mi se pare ca se pierde din vedere este ca populatia Republicii Moldova nu este una omogena. Acolo nu sunt numai romani sau, ma rog, dupa cum se declara multi dintre ei, moldoveni. Deci nu numai frati.

Exista in Republica Moldova o consistenta minoritate rusofona. 1 milion de oameni, in principal rusi si ucraineni. Odata cu unirea ar veni si ei, ca doar n-o sa mizam pe faptul ca un sfert din populatia acestei tari isi va face bagajele si va pleca in Rusia sau Ucraina.

Va aduceti aminte care a fost mereu principalul argument pentru care Moscova si-a permis interventii in alte state, inclusiv in Ucraina?

Apararea drepturilor minoritatii rusesti fata de care, nu-i asa?, Rusia se simte responsabila. O asemenea minoritate cred ca i-ar oferi Rusiei pretextul perfect pentru a-si baga nasul in treburile Romaniei in cele mai diverse feluri, violente sau nu.

Pe de alta parte, o minoritate etnica isi poate constitui o formatiune politica, asemeni minoritatii maghiare care are UDMR. Cu un milion de voturi in spate, o asemenea forta politica a minoritatii rusesti si-ar asigura prezenta parlamentara si de aici ar putea juca exact rolul pe care il joaca UDMR in actuala politica romaneasca. O balama indispensabila pentru mai toate coalitiile, cu toate pretentiile aferente.

Ale cui interese le-ar servi un astfel de partid in politica romaneasca, oare? De unde ar putea fi ea dirijata si finantata? Vladimir Putin joaca deja aceasta carte cu partidele extremiste in UE. Cu o minoritate in spate i-ar fi mult mai usor.

Veti spune ca Putin nu e vesnic. Asa e. Nu e vesnic. Dar nici nu l-as reduce la o persoana. Putin este un model de lider rus, al carui succes se bazeaza tocmai pe faptul ca raspunde mentalitatilor si trairilor profunde ale poporului rus, putin intelese in continuare de occidentali.

Cred ca toti liderii rusi de succes vor avea o componenta imperiala si vor hrani nostalgia Rusiei imperiale, fie ca a fost ea tarista sau comunista.

Deci modelul ma tem ca ii va supravietui unui Vladimir Putin limitat biologic, intr-adevar.

In plus, nici partea romaneasca nu era atat de pro-unionista precum ne-ar lasa sa credem demonstratia de la Chisinau.

Sunt rani vechi care nu s-au inchis, traume care nu au fost depasite si la care basarabenii fac referire. Intre 1918 si 1940, Basarabia a fost tratata de Romania ca o regiune de mana a doua in a carei administratie centrul trimitea in general batalioane disciplinare. Romania isi dublase aproape teritoriul si nu avea capacitatea institutionala sa-l acopere.

Au fost probleme, au fost abuzuri si acest tratament nu a fost uitat, a fost transmis si e greu de depasit amprenta lui. De aceea, multi basarabeni prefera independenta. Si nu cred ca sunt de condamnat.

Asa ca realist in acest moment istoric, cu toate evolutiile ireversibile din ultima jumatate de secol, mi se pare sa nu mai agitam un ideal foarte putin fezabil si sa facem ceea ce trebuie facut.

Adica sa sprijinim din toate puterile, cu tot ce putem ca tara UE, integrarea Republicii Moldova. Sa ii sprijinim reformarea profunda, dezvoltarea economica, sa devenim un reper mai important decat Rusia pentru populatia acestei tari.

Si sa nu uitam niciodata ca drumul spre Iad e pavat cu intentii bune.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#unire Romania R Moldova, #summit Riga , #Moldova