Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vampirii nu lasa Moldova sa intre in UE. O poate ajuta Romania?

Duminica, 14 Iunie 2015, ora 17:45
5983 citiri
Vampirii nu lasa Moldova sa intre in UE. O poate ajuta Romania?
Foto: Ziare.com

Romania a visat mult timp sa se reuneasca cu Republica Moldova, pana cand cea din urma a dat-o pe prima pe mana sovieticilor, intr-o intelegere convenita intre Stalin si Hitler.

Insa legaturile dintre cele doua tari merg pana in secolul al XV-lea, cand Vlad Tepes, care l-a inspirat pe vampiricul Conte Dracula al irlandezului Bram Stoker, si-a ajutat varul Stefan cel Mare sa urce pe tronul Moldovei, scrie Lorraine Mallinder, in articolul sau pentru Irish Times, titrand "Moldova este blocata in pragul Iadului, intre est si vest".

"Atras atat de Uniunea Europeana, cat si de Rusia, Chisinaul s-ar putea lipi de Bucuresti", mai scrie autoarea.

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

"Dracula ne priveste pentru a se asigura ca acest lucru se intampla", spune deputatul fost PSD Bogdan Diaconu, acum presedinte al Partidului Romania Unita.

Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune

De la prabusirea Uniunii Sovietice, chestiunea reunificarii a plutit cumva prin aer. Acum, avansul neoimperialist al Rusiei - nu doar catre Ucraina, dar si catre enclavele moldovenesti Transnistria si Gagauzia - a dat acestei idei un impuls.

Pare ca Romania vrea sa-si asume rolul de salvator pentru fratii sai vulnerabili de peste Prut. Deputatul liberal Ovidiu Raetchi recunoaste ca va dura ceva pana cand celelalte state membre UE vor fi convinse, insa Germania, care a fost ea insasi impartita, ar trebui sa fie de acord. Oricum, spune acesta, "este datoria noastra istorica".

Wall Street Journal: Moldova, urmatoarea tinta a Rusiei

In Bucuresti si in alte locuri din Romania si nu numai, mesaje desenate cu graffiti proclama Basarabia ca fiind Romania. Acesta este, de altfel, numele istoric al Moldovei, iar mai mult de trei sferturi dintre romani vor Basarabia inapoi, scrie sursa citata. Activistii spera ca acest lucru sa se intample in anul 2018, la un secol de la ultima unire. Toate astea sunt foarte in regula, dar ce vor moldovenii?

Romania, alternativa pentru cei care nu cred in Rusia si si-au pierdut increderea in UE

Capitala Moldovei, Chisinau, pare mai degraba data uitarii, comparativ cu indraznetul Bucuresti. Pe strazile discrete, poate fi auzita atat limba romana, cat si cea rusa. Femei in varsta vand narcise, in limba romana, in timp ce un grup de comercianti de strada vand obiecte vechi sovietice, in limba rusa. Panourile publicitare si anunturile magazinelor apar in ambele limbi.

Se pare ca, in Moldova, vampirii exista cu adevarat. Tara, deja uscata de coruptia agresiva, se clatina dupa ce din bancile tarii a disparut un miliard de dolari, echivalentul a 12,5% din PIB. A fost numit unul dintre cele mai mari jafuri din istorie, totul sub privirea unui guvern proeuropean.

Tiraspolul acuza Chisinaul de razboi hibrid impotriva Transnistriei

Fortele proruse din societatea moldoveneasca, in schimb, jubileaza. Insa moldovenii sunt oricum deja la capatul rabdarii cu coalitia proeuropeana, care a esuat in combaterea coruptiei, integrarea in UE fiind numita de autoare "pura fictiune".

Un sondaj recent al Institutului pentru Politici Publice din Republica Moldova arata ca 32 la suta dintre cetateni sustin putin probabila integrare in Uniunea Europeana, fata de 50 la suta care vor sa adere la Uniunea Vamala a Rusiei. Este clar ca UE pierde batalia in randul moldovenilor. Presa tarii, dominata de Rusia, nu trebuie sa lucreze prea mult pentru a-i convinge pe moldoveni ca ceea ce au nevoie cu adevarat este o conducere cu mana puternica a Rusiei.

Pentru moldovenii care nu cred in Rusia, insa au pierdut increderea in UE, exista o alternativa: Romania. Pe 16 mai, peste 20 de mii de oameni au iesit pe strazi pentru a cere unirea cu Romania. Tanarul activist Anatolie Ursu spune ca vede Romania drept o "usa de scapare" - nu doar de Rusia, ci si de inertia propriului guvern: "Ne va lua prea mult sa intram in UE. Romania este singura noastra speranta acum".

Moldova are propriii vampiri

Cel putin pentru moment, insa moldovenii - atat romani, cat si cei vorbitori de limba rusa - sunt trasi inapoi pe orbita Moscovei. Unirea pare putin probabila, mai ales cand sunt luate in calcul complicatiile de la granita UE si conflictul inghetat din enclava moldoveneasca Transnistria.

Oazu Nantoi, politician si analist politic, spune ca unirea "este un vis", care a supravietuit miraculos peste cinci decenii de opresiune sovietica, dar care are putina relevanta in Moldova de astazi. Adevarata problema a tarii, crede acesta, este lipsa de demnitate. Societatea civila a tarii este slaba si ii este frica de schimbare. Deplasarea catre UE, spune Nantoi, pare o "provocare psihologica de netrecut".

Presa rusa: Saakasvili ar putea provoca un conflict in Transnistria - rolul Romaniei

Va fi insa un drum lung de parcurs pentru Moldova. Si, in timp ce Dracula poate ca priveste, pare ca tara are destui vampiri ai sai. Cea mai presanta provocare a Moldovei este sa scape de cei care ii sug sangele.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Moldova unire Romania, #Moldova aderare UE, #Moldova directie Rusia, #Moldova problema Transnistria , #Moldova