Vicepresedintele Parlamentului moldovean, in vizorul justitiei britanice

Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:33
1797 citiri
Vicepresedintele Parlamentului moldovean, in vizorul justitiei britanice
Foto: jurnal.md

Prim vicepresedintele Parlamentului R. Moldova, binecunoscutul om de afaceri Vlad Plahotniouc, a intrat in atentia justitiei britanice, dupa scandalul preluarilor ostile declansate impotriva unor institutii moldovene precum Victoriabank, Banca de Economii si ASITO.

Asa-zisele "atacuri raider" au ajuns la Inalta Curte de Justitie din Londra (London High Court of Justice), informeaza Jurnal de Chisinau.

Avocatii delegati de oamenii de afaceri Victor Topa si Viorel Topa au cerut instantei sa oblige o serie de companii britanice sa dezvaluie identitatea beneficiarilor finali ai societatilor off-shore, improprietarite peste noapte cu actiunile preluate in urma acestor atacuri raider.

Anterior, cei doi sesizasera magistratii Inaltei Curti de Justitie din Londra, ai Curtii de Justitie din Scotia si organele de drept din Cipru in dosarul atacurilor raider din anul 2010 si 2011, cu privire la actionarii bancilor si companiilor de asigurari din Republica Moldova, sustinand pe baza de probe ca in spatele acestora se afla actualul prim-vicepresedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

In urma unor perchezitii dispuse de Curtea Scotiana, oamenii legii au intrat in posesia informatiilor care confirma faptul ca societatile implicate in atacurile raider din Republica Moldova il au ca beneficiar final pe Vlad Plahotniuc, scrie sursa moldoveana.

Inalta Curte de Justitie din Londra a dat curs, miercuri, solicitarilor avocatilor britanici ai celor doi oameni de afaceri moldoveni, obligand paratii sa prezinte informatiile complete privind identitatea beneficiarului final, instructiunile emise de acesta si tranzactiile efectuate cu actiunile obtinute in baza unor hotarari judecatoresti emise de catre instante moldovenesti in cadrul atacurilor de tip raider.

Potrivit avocatilor englezi, probele prezentate Inaltei Curti arata in mod evident ca beneficiarul final al actiunillor preluate fraudulos in 2010 si 2011 de la Victoriabank, Banca de Economii si ASITO, si depozitate in mai multe companii off-shore, este prim-vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc.

Dupa ce, in vara anului 2010, mai multi actionari ai Victoriabank au fost deposedati de actiunile lor prin hotarari judecatoresti ascunse, in vara anului urmator, in mod identic, mai multe pachete de actiuni ale Bancii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank si ale societatii de asigurari ASITO au fost preluate de companii dubioase, inregistrate in strainatate.

Ulterior, prin intermediul unui memoriu public, oamenii de afaceri Victor Topa si Viorel Topa au informat autoritatile statului, dar si organizatiile internationale, despre atacurile de tip raider, solicitand investigarea cazului si condamnarea autorilor. In presa au aparut in repetate randuri informatii si declaratii ale mai multor lideri de opinie, care arata ca in spatele acestor actiuni ar sta actualul prim-vicepresedinte al Parlamentului.

Deoarece autoritatile moldovene nu au elucidat cazul, pagubitii au fost nevoiti sa-si caute dreptatea la CEDO si in alte instante de judecata din strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vlad Plahotniuc atac speculativ, #Vlad Plahotniuc justitie britanica atacuri speculative , #Moldova