A fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din Olanda

Joi, 16 Martie 2017, ora 21:03
7386 citiri
A fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din Olanda
Foto: Facebook/ Mark Rutte

Olanda a fost, poate, tara catre care s-au indreptat cel mai mult privirile in ultima saptamana, si asta nu numai gratie alegerilor parlamentare care au avut loc miercuri, ci si ca urmare a mai multor evenimente.

Europa se confrunta cu un val de populism, de care Olanda a trecut cu bine, presedintele turc Recep Erdogan are o confruntare de aproape doua saptamani cu partea olandeza, iar toate privirile sunt indreptate acum catre alegerile din Franta si Germania.

Euronews trece in revista cinci lucruri importante cu care am ramas dupa alegerile de miercuri din Olanda.

Olandezii resping populismul

Toata discutia dinainte de alegeri a fost daca valul de "populism antisistem" inspirat de alegerea lui Donald Trump sau de Brexit va avea ecouri si in Olanda.

Victoria premierului Mark Rutte in fata instigatorului de extrema dreapta Geert Wilders este o confirmare ca spiritul de conservare al olandezilor este mai puternic decat am fi crezut, deloc surprinzator poate pentru o tara care in marea parte se afla sub nivelul marii.

Wilders - care voia sa stopeze imigratia musulmanilor, sa inchida toate moscheile si sa interzica Coranul - a condus in sondaje mult timp, insa sustinerea pentru formatiunea sa a parut sa scada in ultimele saptamani ale campaniei.

Partidul sau, PVV, si-a imbunatatit performanta de la alegerile din 2012, insa este mai slaba decat rezultatul din 2010, cand a obtinut 24 de locuri de parlamentari. Dupa alegerile de miercuri, cel mai probabil PVV va avea 20 de parlamentari.

Chiar l-au respins?

Gijs de Vries, fost politician olandez, care acum lucreaza la Institutul European al London School of Economics, a spus ca olandezii au votat pentru continuitate politica si au respins "ispita populista" a lui Wilders.

Insa, a adaugat acesta, alte partide, precum VVD al lui Mark Rutte, sau crestin-democratii, au triumfat prin reorientarea catre dreapta, obtinand astfel voturi din electoratul lui Wilders.

"Discursul lui Wilders este copiat tot mai mult si refolosit de adversarii sai. Rutte a transmis o scrisoare deschisa ziarelor olandeze, in care, daca citeai printre randuri, sublinia ca, 'daca strainii nu se comporta in felul in care noi, olandezii originali, vrem, atunci ar fi bine sa-si faca bagajele'", spunea De Vries inainte de alegeri.

Conflictul cu Turcia l-a ajutat pe Rutte sa castige?

Musulmanii si imigratia au fost chestiuni cheie in alegeri si deja am vazut cum Rutte a parut ca se orienteaza catre dreapta pentru a ocupa o parte din teritoriul traditional al lui Wilders.

Insa, avand in vedere ca Wilders conducea in sondaje in lunile dinainte de alegeri, este sub semnul intrebarii cat de bine reusea premierul sa faca repozitionarea.

Apoi, cu putin timp inainte de ziua alegerilor, a explodat un conflict diplomatic cu Turcia.

Presedintele Recep Erdogan a vorbit despre "ramasite ale nazismului", referitor la Olanda, ca urmare a deciziei Guvernului din aceasta tara de a interzice ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, sa aterizeze la Rotterdam, dupa ce un miting la care era programat sa apara oficialul a fost anulat.

"Sunt ramasite ale nazismului. Sunt fascisti", a declarat Erdogan la Istanbul.

Cas Muddle, profesor la Universitatea din Georgia, a spus ca liderul de la Ankara "i-a facut (lui Rutte - n.red.) un cadou frumos", referindu-se la faptul ca acest conflict i-a permis premierului sa aiba o imagine puternica si ferma pe tema musulmanilor si, in consecinta, sa castige voturi de la extrema dreapta.

Citeste mai multe detalii pe subiectul tensiunilor dintre Turcia si Olanda:

Sa faci parte din Guvern nu este atat de grozav precum ar trebui sa fie

Partidul de centru-stanga PvdA, al laburistilor, ar fi putut fi in coalitia de guvernamant, chiar daca in calitate de partener mai mic, alaturi de partidul VVD al lui Rutte.

Insa PvdA a obtinut cel mai slab rezultat, obtinand doar 9 locuri de parlamentar, de la 38 cati alesi au avut dupa precedentele alegeri. Laburistii, asemenea liberal-democratilor din Marea Britanie, au suferit de pe urma faptului ca au fost forta mai mica intr-o coalitie de guvernamant si au fost marele pierzator al zilei.

De Vries a spus ca partidele de centru s-au bucurat de o seara reusita, crestin-democratii, D66 care este pro-UE si Verzii bucurandu-se de rezultate bune.

Citeste mai multe despre rezultatele alegerilor

Succes si pentru Bruxelles?

Succesul celor de la D66 si al Verzilor, care au fost deopotriva proeuropeni, si faptul ca Wilders nu a castigat alegerile vor conferi Bruxelles-ului un impuls binevenit.

Expertii sustin ca, chiar daca Wilders ar fi castigat, s-ar fi chinuit sa formeze un guvern, insa perspectiva ca olandezii sa se indrepte catre agenda sa anti-musulmani i-ar fi ingrijorat pe sefii UE.

Este drept ca este doar prima provocare intr-un an dificil. Cu alegeri in Franta si Germania, miercuri a fost doar "sfertul de finala", asa cum a spus in aceasta saptamana si Rutte.

Extremista Frontului National francez, Marine Le Pen, ar urma sa ajunga in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in luna mai, dupa un prim tur pe 23 aprilie, in timp ce Alternativa pentru Germania, care este eurosceptica si antiimigranti, va intra cel mai probabil in Parlamentul federal german, pentru prima oara, cu ocazia alegerilor din luna septembrie.

Mabel Berezin, profesor de sociologie la Universitatea Cornell, din Statele Unite, a spus ca infrangerea lui Wilders, care este parlamentar de aproape doua decenii, nu ar trebui considerata un semn ca populismul european este in declin.

"Nu reprezinta un val populist. Mai degraba, este parte a peisajului politic si cum ii merge partidului sau nu ne spune multe despre populismul european", a spus Berezin, care este de parere ca toate privirile ar trebui sa fie indreptate catre tentativa lui Marine Le Pen de a ajunge presedintele Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#rezultate alegeri parlamentare Olanda, #populism alegeri Olanda, #rezultate alegeri Olanda, #Turcia conflict Olanda , #Olanda