Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru moment

Joi, 16 Martie 2017, ora 14:08
7304 citiri
Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru moment
Foto: Hepta.ro

Olandezii s-au mobilizat exemplar pentru alegerile parlamentare de miercuri, respingand retorica de extrema dreapta, antiimigranti si anti-UE a lui Geert Wilders, iar Europa este in siguranta. Pentru moment, insa, pentru ca urmeaza doua incercari si mai mari.

Prezenta la vot a fost de 82 la suta, iar o proportie covarsitoare dintre alegatori a fost pentru partidele pro-UE, fapt care l-a facut pe Thomas Lahey, colaborator Huffington Post, sa scrie ca Olanda a trecut testul alegerilor.

Partidul premierului Mark Rutte, VVD, este singurul care va avea peste 30 de parlamentari, in timp ce alte trei formatiuni vor avea in jur de 20 de alesi in noul Legislativ.

Acest rezultat ii permite premierului sa formeze o coalitie de guvernamamant cu alte partide, fara cel al lui Wilders, cu care nu vor sa colaboreze, in ciuda disponibilitatii aratate de acesta.

Citeste mai multe despre rezultatele alegerilor

Iata si ce a spus Mark Rutte, dupa castigarea alegerilor

Si toate astea sunt vesti bune pentru Europa, noteaza sursa citata.

Pe scena europeana, liderii au rasuflat usurati, deocamdata. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a felicitat pe olandezi, asemenea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Citeste mai multe reactii ale liderilor europeni

De altfel, Rutte este simpatizat in randul liderilor europeni, iar ministrul sau de Finante, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul PvdA, este presedintele Eurogrupului - consiliul de ministri de Finante ai zonei euro. Membru fondator al Uniunii Europene, Olanda este de mult timp pro-UE si, in ciuda amenintarii extremiste Wilders, pare sa ramana asa si astazi, subliniaza Huffington Post.

Acum, insa, toata atentia este indreptata catre Franta si Germania, unde principalele partide sunt impotriva gruparilor de extrema-dreapta.

Primele alegeri sunt cele prezidentiale din Franta, din 23 aprilie si, cel mai probabil, 7 mai, cand ar urma sa aiba loc turul al doilea. Disputa a devenit deosebit de interesanta, din cauza prabusirii complete a Partidului Socialist si a scandalului din jurul candidatului republican, Francois Fillon.

Un fost ministru al Economiei din acest mandat al lui Francois Hollande, Emmanuel Macron, candideaza ca independent si are prima sansa in sondaje, inaintea candidatei extremiste a Frontului National, Marine Le Pen. In plus, aceasta si-a exprimat pozitiile anti-UE si anti-euro si a promis sa reduca drastic imigratia din tarile musulmane in Franta.

Macron si Le Pen ar urma sa ajunga in turul al doilea, fara mari emotii, unde fostul ministru al Economiei ar urma sa castige si sa devina noul presedinte al Frantei. Daca s-ar intampla acest lucru, Macron ar fi de departe cel mai tanar presedinte din istoria tarii, la nici 40 de ani.

Insa, nu totul sta in sondaje, astfel ca este important ca majoritatea celor care au alte optiuni in primul tur sa se uneasca in turul al doilea si sa il sustina pe Macron, care se caracterizeaza ca fiind de centru, pro-mediu de afaceri si proeuropean progresist.

La 5 luni de la alegerile franceze, vor urma altele cel putin la fel de importante, in Germania, insa unde situatia este ceva mai clara si mai putin amenintatoare. Uniunea Crestin Democrata a cancelarului Angela Merkel si social-democratii fostului presedinte al Parlamentului European Martin Schulz au cate 30 la suta in sondaje, CDU avand chiar putin mai mult.

In prezent, cele doua parti chiar sunt intr-o mare coalitie in care isi impart posturile in Guvern si coopereaza in privinta propunerilor de politici. Si, desi Schulz a intrat in cursa drept candidat al social-democratilor pentru functia de cancelar si si-a ajutat astfel partidul sa creasca in sondaje, majoritatea germanilor doresc sa continue cu Merkel, care isi incheie in acest an al treilea mandat. In plus, CDU nu a trecut de social-democrati in sondaje, iar alegerile generale vor avea loc in toata tara, pe 24 septembrie.

Astfel, pentru moment, proiectul european este in siguranta. Se pare ca valul populist care a generat Brexitul si alegerea lui Donald Trump a fost oprit de votul din Olanda. Majoritatea va continua sa lupte pentru a tine piept pornirilor antiimigranti si convingerilor antieuropene. De acum si pana pe 23 aprilie, vom continua sa sustinem lucrurile in care credem: progres, toleranta si democratie, incheie articolul Huffington Post.

Pe tema amenintarilor populiste ale alegerilor, cititi si:

Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole

Sefa FMI e ingrijorata de Europa, mai ales ca urmeaza alegeri in Franta, Germania si Olanda

Primul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din Olanda

Saptamana de foc pentru Europa: Va deveni Olanda urmatoarea piesa de domino a UE? (Grafice)

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Europa alegeri parlamentare Olanda, #rezultat alegeri Olanda, #Mark Rutte castigat alegeri Olanda, #Geert Wilders alegeri Olanda, #alegeri Germania Franta , #Olanda