Un lup mort, primul vazut in Olanda din secolul XIX, a pus pe jar tara: Daca e roman?

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 August 2013, ora 15:54
9217 citiri
Un lup mort, primul vazut in Olanda din secolul XIX, a pus pe jar tara: Daca e roman?

Un lup mort gasit pe marginea drumului la inceputul lunii iulie a pus pe jar Olanda. Si-au dat cu parerea expertii in fauna, politicienii si publicul larg.

In urma unei expertize, s-a ajuns la concluzia ca lupul nu era olandez, ci venise din estul Europei, prilej ca un comentator al publicatiei Dutch News sa glumeasca, pe forum, ca probabil lupul era roman. "Probabil era roman... caz in care nu avea nicio sansa sa traiasca in Olanda inca de la inceput, saracutul: -(", scrie 'IrishMan Abroad'.

Miercuri, oamenii de stiinta de la muzeul de stiinte naturale din Leiden au publicat raportul investigatiei lor cu privire la originile lupului. Provenea din Europa de Est, se pare, avand in vedere ca ultima data cand a fost vazut un lup in Olanda a fost anul... 1896.

Se pare ca animalul a ajuns pe picioarele proprii in Olanda, nu "plantat" aici ca o gluma, cum au sugerat unii, si ultima sa cina a constat dintr-un castor, generand un nou set de probleme, intrucat castorul este un animal aproape la fel de rar ca si lupul in Olanda. Originea castorului nu a fost investigata insa.

Timp de cateva saptamani, inainte de gasirea lupului mort, localnicii din Luttelgeest au tot raportat ca un caine de mari dimensiuni da tarcoale locurilor. Ulterior, a fost gasit cadavrul lupului, cu o rana grava la cap, provocata cel mai probabil de o masina.

Misteriosul lup face chiar si subiectul unui editorial, in aceeasi publicatie, unde stirea si ecourile starnite de aceasta sunt puse pe seama "anotimpului prostiilor" - 'komkommertijd' in olandeza, "silly season" in engleza, adica cele cateva luni de vara cand jurnalistii, in lipsa de stiri "serioase", se straduiesc sa umple spatiul cu tot felul de ciudatenii din lumea animala si nu numai.

In mod traditional in Olanda, "komkommertijd" este marcat de stirile cu animale, scrie editorialista publicatiei. "Chestii interesante", spune aceasta, subliniind ca lupul a fost gasit langa o asezare aflata "in mijlocul lui nicaieri".

Imediat a inceput nebunia: expertii din Leiden au examinat blana si labele animalului in direct la televiziune si politicienii din VVD (Partidul Poporului pentru Libertate si Democratie) au declarat imediat ca toti lupii care indraznesc sa-si arate fata in Olanda trebuiesc impuscati pe loc. Colegii lor de guvern, laburistii, au binevenit insa intoarcerea lupului pe meleagurile olandeze, rezultand in diviziuni in Guvern.

Peste toti a turnat apa rece gruparea de protectie a faunei Faunabeheer Flevoland, care a sustinut ca lupul a fost "aruncat" de cineva tocmai acolo pentru a se distra pe seama tuturor. Imediat, un nou val de stiri, pe marginea posibiliei identitati a celor ce l-ar fi putut "planta" pe lup la marginea localitatii izolate.

Cum nimeni nu a raportat uciderea unui lup cu masina (si cine i-ar putea invinovati daca este vorba de primul lup al Olandei dupa 150 de ani), printr-o interesanta intoarcere de logica, s-a ajuns la a arata cu degetul spre germani si polonezi. Polonezii au castigat in cele din urma. "Aha, asa se explica. Nesuferitii aia de polonezi din nou. Dupa ce ca ne-au furat slujbele si au coborat nivelul salariilor, au pus mana si pe anotimpul povestilor cu animale", rade editorialista.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#lup Olanda roman, #lup stire Olanda , #Olanda