Cand isi aduc americanii tancurile in Polonia

Vineri, 28 August 2015, ora 09:07
2313 citiri
Cand isi aduc americanii tancurile in Polonia
Foto: Departamentul Apararii/Staff Sgt. Bryan Lewis

Prima mobilizare a unor piese de armament american greu in doua baze din Polonia urmeaza aa aiba loc la jumatatea lui 2016, a anuntat joi ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak.

Statele Unite au anuntat in iunie ca vor mobiliza temporar armament greu in tarile baltice, in Polonia, in Bulgaria si in Romania - inclusiv vehicule de lupta si echipamentul aferent - in cadrul unei brigade pe flancul de est al NATO, dar fara sa mobilizeze trupe, relateaza AFP.

"Prevedem ca aceasta desfasurare va avea loc la jumatatea lui 2016", a declarat Siemoniak pentru agentia PAP.

"In urma unor studii la fata locului si unor discutii cu partenerii nostri americani, am identificat doua locuri de gazduire a bazelor de material greu apartinand armatei americane, unul in vestul Poloniei, iar celalalt in nord-estul tarii", a anuntat ministrul, fara sa precizeze amplasamentul exact.

Potrivit lui Siemoniak, modalitatile acestei mobilizari vor fi finalizate intr-o intalnire a ministrilor Apararii din statele membre NATO, la inceputul lui octombrie, la Bruxelles.

Primul comandament NATO din Romania, inaugurat la inceputul lui septembrie

Este pentru prima data cand armament greu american va fi stationat temporar in state membre NATO care, inainte de caderea Zidului Berlinului, faceau parte din sfera de influenta a fostei Uniuni Sovietice.

Americanii aduc in Romania tancuri si armament - tara noastra si-a dat acordul

Pentagonul preciza in iunie ca intre cele 250 de piese de armament greu se afla 90 de tancuri grele de tip Abrams, 140 de vehicule blindate de tip Bradley si 20 de tunuri autopropulsate.

NATO anunta cel mai mare exercitiu militar in 27 de tari: Nu este nicio postura agresiva!

La Bruxelles, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, sublinia la vremea respectiva ca ar fi vorba despre "tancuri goale" si "vehicule goale", pe care militarii le-ar putea utiliza in cadrul exercitiilor pe care le efectueaza.

Flota rusa isi extinde activitatile in Marea Neagra, ca raspuns la prezenta NATO

Planul american a provocat deja furia presedintelui rus Vladimir Putin, care a anuntat, ca raspuns, consolidarea arsenalului nuclear rusesc si mobilizarea a peste 40 de noi rachete intercontinentale pana la sfarsitul acestui an.

Putin face experimente: Raspunsul rusesc la forta de reactie rapida a NATO

Tarile baltice si alte state din Europa Centrala si de Est se arata foarte ingrijorate de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova si izbucnirea, imediat dupa aceea, a conflictului armat in estul Ucrainei.

Avertisment sumbru: NATO si Rusia se pregatesc activ pentru razboi

Noul presedinte polonez Andrzej Duda a apreciat miercuri ca prezenta bazelor cu material si unitati NATO in Europa Centrala si de Est este necesara sa creasca "progresiv", "in raport cu extinderea Aliantei" Nord-Atlantice spre Est.

Harjoneala baltica: Exercitiile NATO, spionate din cer de rusi - avioanele britanice de lupta stau la panda

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#tancuri americane Polonia 2016, #armament greu SUA Polonia , #Polonia