5 lucruri de stiut despre criza democratiei din Polonia: Cum vrea partidul de guvernamant sa obtina puterea absoluta

Luni, 24 Iulie 2017, ora 12:24
8280 citiri
5 lucruri de stiut despre criza democratiei din Polonia: Cum vrea partidul de guvernamant sa obtina puterea absoluta
Foto: Hepta.ro

Polonia a devenit noul punct fierbinte al Europei, dupa ce protestatarii au iesit pe strazi, nemultumiti de schimbarile pe care Guvernul intentioneaza sa le aduca sistemului juridic al tarii.

In ultima sesiune parlamentara dinaintea vacantei de vara, cele doua Camere ale Legislativului au aprobat un proiect de lege ce urmeaza sa schimbe drastic compozitia si functionarea Curtii Supreme a Poloniei, scrie Monika Nalepa, intr-un articol Washington Post.

Citeste si analiza Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva

Presedintele Andrzej Duda, care in mod normal sustine partidul de guvernamant, Lege si Justitie (din care a facut parte), va avea ultimul cuvant, si are 21 de zile la dispozitie sa promulge legea.

Luni, Duda a spus ca se va folosi de dreptul sau de veto pentru a bloca legea Curtii Supreme si cea privind Consiliul National Judecatoresc.

Ce prevad schimbarile votate de Parlament

Tribunalele din Polonia urmeaza o ierarhie complexa, de la cele locale la cele de district si apoi pana la Curtea Suprema. Pe langa acestea, mai este si Tribunalul Constitutional, care rezolva chestiuni constitutionale. Complexitatea acestui sistem poate face greu de inteles de ce actiunile Guvernului in ce priveste Curtea Suprema sunt periculoase pentru democratia poloneza.

Washington Post trece in revista cateva modificari ale legii adoptate vineri. In primul rand, ministrul Justitiei va putea decide ce judecatori ai Curtii Supreme raman in functie si cine poate fi fortat sa se pensioneze.

Apoi, va fi redus drastic numarul de judecatori - de la 87 la 31 -, iar experienta minima necesara pentru a fi judecator intr-un tribunal regional va fi de 12 ani, mai putin decat in prezent.

Insa, sustine Washington Post, cea mai importanta lovitura data independentei Justitiei va fi faptul ca, dat fiind ca ministrul Justitiei detine simultan functia de procuror general, majoritatea de la guvernare poate alege acum atat procurorul, cat si judecatorul in fiecare tribunal.

Aceste prevederi incalca cel putin doua articole ale Constitutiei poloneze - 181 si 182 -, insa partidul de guvernamant are deja la degetul mic Tribunalul Constitutional, astfel ca este putin probabil ca masura sa fie contestata.

Sursa citata trece in revista cinci posibile motive pentru care preluarea controlului asupra Curtii Supreme este exact ceea ce liderul Lege si Justitie, presedintele Jaroslaw Kaczynski, are nevoie pentru a-si consolida puterea si de ce masura a fost ascunsa pana vineri:

1. Cresterea reprezentarii partidului in Sejm, Camera inferioara, i-ar putea conferi majoritate constitutionala

Cum s-ar putea intampla acest lucru? Constitutia poloneza prevede ca este responsabilitatea Curtii Supreme sa determine validitatea referendumurilor nationale, dar si a alegerilor pentru Sejm si Senat. Daca rezultele viitoarelor alegeri vor fi contestate, Curtea Suprema ar putea fi sesizata pentru a decide.

Apoi, desi sunt programate alegeri generale in anul 2019, partidul de guvernamant are majoritate in Sejm si poate dizolva Parlamentul si organiza alegeri anticipate. Astfel, ar putea obtine doua treimi din locurile din Camera inferioara si, astfel, sa aiba majoritatea necesara pentru amendarea Constitutiei.

2. Anularea condamnarilor la inchisoare ale aliatilor apropiati

In anul 2015, Mariusz Kaminski, un apropiat al lui Kaczynski si fost sef al Biroului Central Anticoruptie, a fost condamnat de un tribunal regional la trei ani de inchisoare pentru abuz de putere. In noiembrie 2015, la cateva zile dupa investirea in functie, presedintele l-a gratiat. Insa Curtea Suprema a anulat gratierea, in luna martie 2017, si, daca nu va fi din nou intoarsa decizia, Kaminski va merge la inchisoare.

3. Reglarea conturilor cu fostul prim-ministru Donald Tusk

Presedintele PiS vrea ca Tribunalul de Stat sa-l judece pe actualul presedinte al Consiliului European. Acuzatia este una cel putin ciudata: Opozitia, din care face parte si Platorma Civica a lui Tusk, l-ar fi omorat pe fratele sau geaman, Lech Kaczysnki, care era presedinte, in accidentul aviatic din luna aprilie 2010. Procesul ar putea avea ca rezultat o pedeapsa penala si pierderea drepturilor civile. Iar Tribunalul de Stat este subordonat Curtii Supreme.

4. Aducerea instantelor inferioare in linie cu majoritatea de guvernamant

Articolul 178 din Constitutia poloneza permite tribunalelor inferioare sa interpreteze Legea Fundamentala atunci cand Tribunalul Constitutional nu poate face acest lucru. Insa, pentru ca partidul de guvernamant nu poate inlocui judecatorii din fiecare tribunal care pot da o decizie pe baza respectivului articol, atunci poate recurge la altceva: Din moment ce Curtea Suprema serveste drept instanta de apel pentru decizii la nivel mai jos, oricarui judecator care interpreteaza Constitutia contrar "preferintelor" partidului de guvernamant ii poate fi intoarsa decizia.

5. Falimentarea Opozitiei

In Polonia, campaniile electorale si partidele sunt finantate din bani publici, banii fiind rambursati partidelor care obtin mai mult de 3 procente.

Curtea Suprema are sarcina de a revizui rapoartele partidelor care cer rambursarea pentru cheltuieli electorale. Astfel, judecatorii acesteia pot sa respinga anumite compensatii. Daca vor fi astfel respinse cereri de rambursare din partea Opozitiei, ar reprezenta o strategie pentru falimentarea acesteia si eliminarea din competitia electorala.

Cea din urma masura ar putea fi cea mai periculoasa, pentru ca este cea care este cel mai greu de observat, mai noteaza autoarea.

Scandalul polonez, pe scurt

In aceasta saptamana, Guvernul conservator de la Varsovia a adoptat o controversata reforma a Curtii Supreme a Poloniei. Apoi, vineri noaptea, Senatul a adoptat legea privind reforma Curtii, la doua zile dupa ce Camera inferioara aprobase de asemenea aceasta masura.

Ultimul cuvant il va avea presedintele Andrzej Duda.

Reforma contravine recomandarilor Comisiei Europene, care este foarte aproape sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Varsoviei, o decizie care ar putea sa duca la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru. Articolul 7 al Tratatului UE nu a fost niciodata declansat pana acum. De asemenea, Comisia se va pregati sa inceapa procedurile de infringement impotriva Varsoviei.

In schimb, Ungaria, inclusiv prin vocea premierului Viktor Orban, a luat apararea Poloniei si a criticat Uniunea Europeana.

Intre timp, zeci de mii de polonezi au iesit pe strada, in semn de protest fata de anuntata reforma a Justitiei din tara lor. Miercuri, si romanii vor organiza un miting, in semn de sustinere si de solidaritate cu polonezii, in fata Ambasadei Poloniei de la Bucuresti.

Citeste mai multe despre situatia Poloniei:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#partid guvernamant Polonia Justitie, #proteste Polonia reforma Curtea Suprema, #independenta Justitie Polonia , #Polonia