Presedintele Poloniei schimba judecatorii de la Curtea Suprema, ignorand o hotarare judecatoreasca si Comisia Europeana

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 21:21
5988 citiri
Presedintele Poloniei schimba judecatorii de la Curtea Suprema, ignorand o hotarare judecatoreasca si Comisia Europeana

Presedintele polonez Andrzej Duda a numit miercuri 27 de noi judecatori la Curtea Suprema, facand astfel inca un pas in reformare controversata a acestei institutii, aflata la originea unor tensiuni cu Bruxellesul.

Seful statului a procedat la aceste numiri in contextul in care Tribunalul Administrativ Superior (NSA) a stabilit ca aceasta procedura ar trebui sa fie suspendata in asteptarea unei hotarari la recursul unor candidati care nu au primit unda verde a Consiliului Superior al magistraturii (KRS) - favorabil conservatorilor aflati la putere.

"Este un semnal rau adresat societatii, care marcheaza faptul ca este posibil sa dispretuiesti, sa ignori hotararile justitiei", si-a xprimat regretul Michal Laskowski, un purtator de cuvant al Curtii Supreme.

Numirile au fost de asemenea criticate de catre presedintele organizatiei judecatorilor Iustitia, Krystian Markiewicz, care i-a reprosat sefului statului faptul ca "nu respecta separarea puterilor in stat".

Insa un colaborator apropiat presedintelui Duda, juristul Pawel Mucha, a declarat pentru presa ca "seful statului nu face parte din procedura angajata de Tribunalul Administrativ Superior" si ca el este astfel liber sa-si foloseasca prerogativa constitutionala de a numi judecatori la Curtea Suprema, "dand curs interesului public".

Duda a numit 19 judecatori la Camera de Control Extraordinar si de Afaceri Publice, sapte la Camera Civila si unul la Camera Penala.

El a facut acest lucru fara sa astepte hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), careia Comisia Europeana (CE) i-a cerut sa suspende procedura in asteptarea hotararii pe fond a CJUE cu privire la aceasta reforma controversata.

CE considera ca aceasta reforma "aduce atingere principiului independentei justitiei, inclusiv inamovabilitatii judecatorilor", prin faptul ca trimite la pensie o treime dintre judecatorii Curtii Supreme, in varsta de peste 65 de ani.

"Precipitarea" presedintelui polonez sugereaza "metoda faptului implinit", a apreciat un purtator de cuvant al Curtii Supreme poloneze.

Mucha a declarat pentru postul public polonez de radio ca plangerea CE la CJUE "este nefondata si eronata".

Varsovia considera ca "organizarea apelului judiciar este de competenta exclusiva a statelor membre" UE, iar stabilirea varstei de pensionare a judecatorilor la 65 de ani nu incalca in vreun fel dreptul european.

CE poarta mai multe batalii juridice contra Guvernului polonez conservator. Polonia este vizata de procedura prevazuta de articolul 7 cu privire la respectarea statului de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andrzej Duda Polonia, #Curtea Suprema Polonia , #Polonia