Consiliul Europei critica iarasi Polonia din cauza reformei justitiei

Vineri, 30 Martie 2018, ora 21:30
2100 citiri
Consiliul Europei critica iarasi Polonia din cauza reformei justitiei
Foto: Hepta.ro

Cu putin timp inainte ca legea controversata privind numirea judecatorilor sa intre in vigoare in Polonia, pe 2 aprilie, Consiliul Europei (CE) a publicat un "raport de urgenta" in care reforma in justitie initiata de guvernul de la Varsovia este din nou vehement criticata.

"Grupul statelor impotriva coruptiei", o comisie speciala a Consiliului Europei de la Strasbourg, constata, intr-un raport de 15 pagini, ca legile privind Consiliul National de Justitie si Curtea Suprema de Justitie "incalca grav" normele de combatere a coruptiei.

Legea permite cu usurinta ingerinta administratiei, Parlamentului si a politicienilor in numirea sau demiterea judecatorilor in toate instantele poloneze.

Comisia anticoruptie a Consiliului Europei solicita Poloniei sa modifice legea in asa fel, incat cel putin jumatate din judecatori sa nu fie numiti direct de catre Parlament, ci de judecatori.

Pensionarile anticipate ale judecatorilor de la instanta suprema au permis guvernantilor sa scape de judecatorii incomozi. Si influenta exercitata de seful statului asupra duratei mandatului de judecator este criticata in raportul amintit.

In plus, CE mai atrage atentia ca influenta ministrului Justitiei, care devine in acelasi timp si procurorul general al tarii, este mult prea mare.

Concluzia raportului este ca independenta justitiei se afla in pericol.

Procedura de urgenta e tardiva

Consiliul Europei a adoptat in decembrie trecut o "procedura de urgenta" la adresa Poloniei, deoarece Varsovia nu a reactionat la numeroasele critici si atentionari ale Consiliului si a mai multor foruri internationale.

A fost prima "procedura de urgenta" initiata vreodata de Comisia Anticoruptie a CE, dupa cum a subliniat un purtator de cuvant al Consiliului din Strasbourg. Consiliul Europei este un for din care fac parte 47 de state europene, preocupat de respectarea drepturilor omului.

Institutia, infiintata deja in 1949, cu sediul in capitala Alsaciei, nu apartine Uniunii Europene. Polonia este si ea membra a CE.

Din 2015, partidul nationalist conservator de guvernamant polonez "Lege si Justitie" (PiS) reformeaza aparatul justitiei. Guvernantii au justificat demersul, spunand ca judecatorii au fost numiti de vechea guvernare civica sau erau chiar o mostenire lasata de regimul comunist.

Comisia de la Venetia a CE, care se ocupa de dreptul constitutional, a respins reformele poloneze calificandu-le drept amenintare la adresa statului de drept si a principiului separatiei puterilor in stat.

Guvernul polonez a ignorat, totusi, aceasta expertiza pe care el insusi a comandat-o. Uniunea Europeana a indemnat, la randul ei, Polonia sa modifice legile controversate si sa fie deschisa pentru un dialog privind statul de drept.

UE trebuie sa actioneze in aprilie

Abia dupa ce, in decembrie anul trecut, vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermanns, a initiat o procedura formala de sanctionare a Poloniei, conform Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, la Varsovia pare sa se miste ceva.

Noul premier polonez, Mateusz Morawiecki, s-a deplasat de doua ori la Bruxelles pentru clarificari cu Comisia Europeana privind reforma in Justitie, dupa debutul procedurii care ar putea duce chiar la suspendarea Poloniei din UE.

In fata opiniei publice, Morawiecki a respins oficial orice formula de compromis, dar ambasadorul Poloniei la UE a anuntat ca tara sa e deschisa pentru negocieri. Comisia Europeana a confirmat saptamana trecuta primirea la termen a unui document in acest sens.

Propunerile Varsoviei sunt in curs de analizare, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei UE. Pana la mijlocul lunii aprilie, Comisia va comunica daca modificarile anuntate de Varsovia sunt in masura sa evite "periclitarea sistemului statului de drept".

Consiliul ministerial al UE ar putea atunci decide daca procedura complicata si fara precedent, potrivit Articolului 7, va continua sau nu. In acest scop ar fi necesara o majoritate de patru cincimi din statele membre ale Consiliului.

Nu numai Consiliul Europei si Uniunea Europeana, ci si ONU, OSCE si Uniunea Judecatorilor Europeni au criticat reforma justitiei din Polonia. Pana acum, guvernul de la Varsovia nu s-a aratat oficial impresionat.

Comisia Europeana a subliniat deja ca pe viitor Polonia si alte state ale UE ar putea beneficia de fonduri de dezvoltare structurala doar cu conditia respectarii normelor statului de drept. Aceasta amenintare are insa o hiba. Pentru a se materializa, e nevoie inclusiv de votul Poloniei in negocierile privind bugetul UE.

Bernd Rigert

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reforma justitie Polonia , #Polonia