Tunuri cu apa si gaze lacrimogene, la un mars gay din Polonia (Video)

Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 16:41
3228 citiri
Tunuri cu apa si gaze lacrimogene, la un mars gay din Polonia (Video)
Foto: Facebook/ Voice of America - VOA (captura)

Aproape 400 de persoane au defilat sambata, la Lublin, in Polonia, la un Gay Pride asteptat de catre contramanifestanti homofobi, care au incercat sa blocheze marsul si au perturbat defilarea aruncand cu sticle si oua.

Cum participarea la un Gay Pride in Polonia a devenit un lucru riscant, manifestantii au fost incadrati de un foarte important dispozitiv politienesc, relateaza AFP.

Manifestantii au defilat la Lublin, la 170 de kilometri sud-est de Varsovia, fluturand steaguri in culorile curcubeului si banderole cu mesaje precum "Isus a invatat iubirea" sau "Homofobia ameninta familiile poloneze".

Contramanifestantii, intre care unii purtau tricouri cu inscriptii ultranationaliste, au infruntat politia si au incercat sa-i blocheze pe participantii la Gay Pride, strigand sloganuri homofobe si aruncand cu oua si sticle.

Politia a recurs la tunuri cu apa si la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe contramanifestanti, dintre care unii au fost arestati.

Saptamana aceasta, un tribunal polonez a anulat interzicerea Gay Pride, decisa de catre primarul din Lublin, Krzysztof Zuk, care a invocat motive de securitate.

Subiect fierbinte

Cauza lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) a devenit un subiect fierbinte si o tema majora a campaniei electorale in Polonia, odata cu apropierea alegerilor legislative de la 13 octombie, intr-o atmosfera homofoba in aceasta tara catolica si conservatoare.

Drepturile homosexualilor - pe care seful Partidului Lege si Justitie (PiS, la putere) Jaroslaw Kaczynski, un apropiat al Bisericii Catolice, le considera o "amenintare" la adresa familiei poloneze traditionale - se afla adesea in centrul dezbaterii publice in Polonia.

In iulie, un tribunal a dispus ca o revista, Gazeta Polska - apropiata Guvernului - sa inceteze sa mai distribuie autocolante anti-LGBT cu sloganul "Aceasta este o zona fara LGBT".

Entitati teritoriale poloneze, adesea cu legaturi cu PiS, au adoptat rezolutii prin care declara "zone libere de ideologia LGBT".

In aceeasi luna, un mars Gay Pride organizat pentru prima oara la Bialystok, un oras important situat in estul Poloniei, a fost atacat de fani ai unor echipe de fotbal ultranationalisti.

Premierul Mateusz Morawiecki (PiS) a condamnat violentele, la vremea respectiva, insa nu si campania anti-LGBT.

In urma unor proteste fata de atacul impotriva Gay Pride la Bialystok, arhiepiscopul Cracoviei Marek Jedraszewski a pus gaz pe foc, denuntand intr-o predica, "ciuma curcubeu" care a inlocuit, in opinia sa, "ciuma rosie" comunista.

Declaratiile sale au provocat manifestatii la Varsovia si la Cracovia care au indemnat la demisia arhiepiscopului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#homofobi Polonia, #Gay parade Polonia, #Polonia politai gaze gay , #Polonia