Gazele de sist, prilej de speranta si teama in Polonia

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 16:24
1973 citiri
Gazele de sist, prilej de speranta si teama in Polonia

Inspirata de succesul urias al exploatarilor de gaze naturale de sist in SUA, Polonia este pionier in Europa, insistand pe deschiderea operatiunilor, in conditiile in care tari precum Franta, Germania si Bulgaria, impun moratorii, de teama ca forajele vor polua apa si aerul.

Polonia spera ca exploatarile de gaze de sist sa puna capat dependentei de importuri din Rusia - Gazprom ii furnizeaza 70% din necesarul de gaze. Mai mult, noile exploatari ar crea noi locuri de munca si ar reduce preturile la energie, scrie New York Times.

In Szymkowo, o localitate cu putini locuitori, se ridica, printre campurile proaspat arate si casele de tara, o sonda apartinand firmei canadiene Talisman Energy Inc., una din cele peste 20 de companii internationale care exploreaza subsolul Poloniei, in cautare de gaze de sist.

Justyna Kulakowska spune insa ca nu crede ca gazul de sist va imbunatati viata satenilor, intrucat comunitatea ar castiga "alune", in vreme ce altii s-ar imbogati.

Kulakowska se teme ca sonda va avea un impact mai mare decat centrala eoliana ridicata in urma cu cativa ani.

"Nu vom avea nimic cand pleaca, numai duhoarea", spune Kulakowska, a carei casa se afla la 200 de metri de sonda si care spune ca spera sa nu se gaseasca nimic in subsol. Valoarea casei roz a scazut deja cu 30% de la ridicarea sonei si femeia se teme ca fantana din care se aprovizioneaza satul cu apa potabila va fi otravita de gazele eliberate din subteran.

Guvernul premierului Donald Tusk, care a alimentat sperantele celor care viseaza la mari descoperiri, a suferit de curand impactul unor vesti proaste - Polonia are rezerve mult mai mici decat se credea. Aceste cifre, elaborate in anii '90, vor suferi alte schimbari, pe masura ce companiile ajung la depozitele de gaze si analizeaza viabilitatea lor comerciala.

Desi tehnica utilizata pentru extragerea gazelor de sist, fracturarea hidraulica presupunand injectarea de apa, nisisp si substante chimice in roci, pentru a disloca gazele, companiile straine care prospecteaz aterenul in Polonia sustin ca este o tehnica sigura.

Localnicii se tem ca apa va fi otravita de chimicale, iar aerul va fi poluat. Insa "tehnologia pe care o utilizam aici este perfect sigura si nu exista posibilitatea contaminarii", spune Jadwiga Swiecicka, purtatoarea de cuvant a companiei Talisman in Polonia.

Compania a organizat intalniri cu autoritatile locale si cu locuitorii, inainte de a incepe forarea, si a intampinat "o abordare mixta, deseori sceptica", in principal datorita temerilor privind apa. "Sunt insa si multi oameni care vad in asta o oportunitate pentru regiune, noi locuri de munca si venituri suplimentare pentru firmele locale", subliniaza reprezentanta companiei canadiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Polonia exploatare gaze de sist, #gaze de sist siguranta , #Polonia