Lech Walesa avertizeaza: Risc de razboi civil in Polonia

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 08:41
6223 citiri
Lech Walesa avertizeaza: Risc de razboi civil in Polonia
Foto: Facebook/Lech Walesa

Fostul presedinte polonez si lider istoric al miscarii Solidaritatea, Lech Walesa, i-a avertizat pe conservatorii partidului Dreptate si Justitie (PiS), care au preluat puterea in urma cu o luna, impotriva riscului declansarii unui "razboi civil" in Polonia, potrivit unui interviu acordat televiziunii publice joi seara.

Desigur, "trebuie schimbate unele lucruri. Conservatorii au dreptate in multe puncte. Dar nu in acest mod", a declarat laureatul premiului Nobel pentru Pace, referindu-se la ultimele legi promovate de noua majoritate parlamentara care urmaresc sa schimbe functionarea Tribunalului constitutional si componenta acestuia, scrie AFP.

"Reformele trebuie facute in mod deschis si democratic. Si nu in mod brutal. Ei trebuie sa-si schimbe acest fel de a proceda. Daca nu o fac, ii avertizez, notati bine: aceasta se va termina printr-un razboi civil", a spus el.

Lech Walesa a adaugat ca va face "totul pentru ca asa ceva sa nu se produca"."Voi incerca sa-i conving pe acesti oameni. Sunt intr-adevar fostii mei colegi, nu as vrea sa iau pozitie impotriva lor", a declarat fostul presedinte. In 1990, el ii avea drept consilieri, inainte de a se certa cu ei, pe Jaroslaw Kaczynski, actualul sef al PiS, si pe fratele sau geaman, Lech Kaczynski, decedat in accidentul avionului prezidential in 2010, in Smolensk (Rusia).

Tensiuni in Polonia dupa primele decizii ale noului guvern, ce amintesc de politica lui Viktor Orban

"Incepe sa-mi fie rusine pentru aceasta alegere democratica" a polonezilor, care l-au adus pe candidatul PiS Andrzej Duda la presedintia tarii in 24 mai si au dat partidului PiS majoritatea parlamentara prin alegerile legislative din 25 octombrie. "Nu voi evita sa o spun strainatatii", a declarat el.

Dupa o luna de la sosirea la putere a conservatorilor condusi de Jaroslaw Kaczynski, Polonia se afla in plina criza politica din cauza numirii judecatorilor Tribunalului constitutional. Numirea de catre PiS a cinci judecatori alesi de el a suscitat un val de critici din partea opozitiei, presei si a simplilor cetateni.

Presedintele polonez Duda ignora o decizie a Tribunalului constitutional

Un proiect de lege al PiS, dezbatut in prezent in Parlament, modifica sensibil regulile de functionare a Tribunalului constitutional, care are atributia de a decide asupra constitutionalitatii legilor.

Acest proiect introduce in special regula unei majoritati calificate de doua treimi pentru fiecare verdict al Tribunalului constitutional, obligat - pentru a putea decide - sa reuneasca 13 judecatori din 15, cati are aceasta instanta (in loc de 5 in prezent).

Zeci de mii de manifestanti au defilat sambata trecuta la Varsovia pentru "a apara democratia" pe care o considera amenintata de conservatorii populisti si eurosceptici ai lui Jaroslaw Kaczynski. In ziua urmatoare, sustinatorii acestuia au manifestat si ei la Varsovia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lech Walesa razboi civil, #Lech Walesa avertisment Polonia , #Polonia
Comentarii
Poza cbucur
cbucur
rank 5
O alta alegere *democratica* a acestui Duda...