Ministrul Apararii, vinovat de tragedia de la Smolensk, acuza un fost oficial polonez

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 15:29
5319 citiri
Ministrul Apararii, vinovat de tragedia de la Smolensk, acuza un fost oficial polonez

Un fost ministru adjunct al Apararii din Polonia, Romuald Szeremietiew, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Donald Tusk, in care ii cere sa il demita pe actualul ministru al Apararii, Bogdan Klich, pe care il acuza pentru tragedia de la Smolensk, relateaza Radio Polonia.

Fostul oficial il acuza pe Klich ca a ignorat avertismentele in legatura cu pregatirea slaba a personalului din aviatie. "Experti in aparare au subliniat problemele din pregatirea personalul din aviatie si din operarea aparatelor", potrivit scrisorii deschise publicate de cotidianul Nasz Dziennik.

Dupa un accident aviatic produs la Miroslawiec, in 2008, expertii l-ar fi avertizat pe ministru ca deteriorarea situatiei din aviatia militara va duce la o tragedie si mai mare, dar Klich ar fi respins argumentele, afirmand ca starea fortelor armate este buna.

Potrivit cotidianului polonez, in cele doua accidente produse in timpul mandatului lui Klich, 121 de persoane, printre care doi presedinti ai Poloniei, generali, politicieni si inalti oficiali guvernamentali, si-au pierdut viata.

Anchetatorii rusi au apreciat ca o eroare umana pare sa fi provocat accidentul din 10 aprilie, de la Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski.

Avionul presedintelui polonez, care s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze in vestul Rusiei, a lovit copacii la circa un kilometru de inceputul pistei, a anuntat Comisia Interstatala de Aviatie.

"Am stabilit ca avionul a avut primul contact cu copacii la circa 1.050 de metri de pista si la circa 40-45 de metri stanga de linia finala de abordare", se arata in raportul IAC. "Avionul a lovit un alt copac cu aripa stanga, dupa 200 de metri, si s-a rotit brusc spre stanga", potrivit documentului. "Majoritatea fragmentelor de avion sunt imprastiate pe o arie de circa 350 - 500 de metri si la 150 de metri stanga de pista", afirma IAC.

Anterior, IAC a afirmat ca avionul a facut o singura tentativa de a ateriza, respingand informatiile vehiculate de presa ca a incercat sa se apropie de pista de trei sau patru ori.

Anchetatorii rusi si specialisti polonezi ancheteaza in comun cauzele accidentului. Procurorii militari polonezi au deschis si o investigatie separata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cauza prabusire avion Polonia, #prabusire avion presedinte Polonia, #acuzatii prabusire avion Smolensk , #Polonia