Moartea presedintelui Poloniei - teoriile conspiratiei: accident sau asasinat

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 17:35
15476 citiri
Moartea presedintelui Poloniei - teoriile conspiratiei: accident sau asasinat

Pe masura ce se apropie ceremoniile oficiale de inmormantare a presedintelui polonez Lech Kaczynski, teoriile conspiratiei legate de cauzele catastrofei aviatice in care acesta si-a pierdut viata, alaturi de sotia sa, Maria, si de o mare parte a conducerii armatei poloneze, se inmultesc. Alimentate de declaratii ale unor oficiali polonezi, ipotezele ajung sa ia dimensiuni fantastice.

Guvernul rus a impiedicat intentionat aterizarea avionului prezidential, este de parere Artur Gorski, membru al Parlamentului polonez. Motivul? Prezenta lui Lech Kaczynski ar fi pus in umbra personalitatea premierului rus, Vladimir Putin, care ar fi urmat sa prezideze ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrarea a 22.000 de polonezi, la Katyn.

"Una dintre ipoteze este legata de faptul ca avionul prezidential a incercat sa aterizeze de trei ori, dar rusii au refuzat pentru ca doreau sa deturneze avionul spre aeroportul din Moscova sau Minsk, astfel incat presedintele Poloniei sa nu mai ajunga la ceremonii", a declarat Gorski, in cadrul unui interviu publicat de cotidianul Nasz Dziennik, citat de Daily Mail

Potrivit The Independent, presedintele Kaczynski, nemultumit de modul in care s-a desfasurat ceremonia de miercurea trecuta, convocata de Vladimir Putin la Katyn, si de lipsa de actiune a premierului Donald Tusk, invitat la eveniment, a decis organizarea propriei ceremonii trei zile mai tarziu.

Kaczynski a fost iritat ca Putin, fost agent KGB, l-a invitat doar pe premierul Tusk, iar la ceremonie nu a prezentat scuze si a vorbit despre ofiterii polonezi masacrati la Katyn ca despre simple "victime ale terorii staliniste".

Pilotul este de vina

Aceasta teorie a aparut in conditiile in care noi detalii legate de ultimele minute in aer au aparut in presa. Unul dintre controlorii de trafic aerian implicat in evenimentele de sambata a afirmat ca pilotul Arkadiusz Protasiuk (36 de ani) a fost supus unor presiuni enorme sa "aterizeze cu orice pret" astfel incat presedintele Poloniei sa nu piarda inceperea ceremoniilor.

Se stia ca seful statului polonez a mai concediat echipajul unui avion pentru ca pilotul refuzase sa aterizeze la Tbilisi si a preferat, din motive de siguranta, alt aeroport.

Patru ore de investigatii le-au permis expertilor sa conchida ca pilotii avionului prezidential polonez ar fi putut, pana in ultimul moment, sa evite catastrofa, a declarat o sursa din ancheta.

"Actiunile anchetatorilor - reconstituirea manevrelor de apropiere ale avionului, precum si decriptarea cutiilor negre cu inregistrarea discutiilor din cabina - au aratat ca pilotii au avut, pana in ultimul moment, posibilitatea de a evita contactul cu solul", potrivit sursei citate RIA Novosti.

Jaroslaw si Lech Kaczynski, gemenii care au condus Polonia

O alta ipoteza luata in calcul pana acum este comunicarea deficitara intre pilotii avionului si turnul de control. Seful turnului de control, Pavel Pliusnin, a declarat pentru Life News ca lipsa de comunicare cu pilotul polonez s-ar datora faptului "ca nu vorbea bine rusa".

Partea poloneza a dezmintit ipoteza barierei de limba, precizand ca Arkadius Protasiuk, comandantul navei, vorbea la perfectie limbile rusa si engleza. El zburase la Smolensk cu trei zile inaintea tragediei, cand l-a dus in Rusia pe premierul Donald Tusk, si "cunostea foarte bine aeroportul". Deocamdata nici o teorie nu explica de ce avionul care trebuia sa se afle la 60 m altitudine in momentul apropierii de pista se afla la doar 8 m, acrosand varfurile copacilor.

Pana si fostul presedinte, Lech Walesa, acuza Rusia ca ar fi in spatele prabusirii avionului polonez. Potrivit The Week, Walesa a publicat o declaratie in care sugereaza ca suspecteaza Rusia ca fiind responsabila de prabusirea avionului.

Asasinat in stil Kremlin?

Mass-media israeliana exprima indoieli cu privire la versiunea oficiala a cauzelor accidentului in regiunea Smolensk. Unele publicatii israeliene sunt inclinate sa vada in acest accident un "asasinat in stil Kremlin", informeaza izrus.co.il, preluat de jurnal.md.

Principalele surse media israeliene contesta explicatiile oficiale privind cauzele accidentului de langa Smolensk, care a dus la moartea presedintelui Lech Kaczynski si a altor inalti oficiali polonezi. Multi comentatori cred ca aceasta tragedie a fost pusa la cale de Kremlin, care-l "ura" pe Kaczynski, din cauza opiniilor sale antiruse.

Undele electromagnetice

Potrivit Ministerului Apararii polonez, in trecut, in zona Smolensk au avut loc manevre militare cu arme electromagnetice, astfel de arme putand anihila aparatura de la bordul avionului.

In 2008 Moscova a anuntat ca a reusit sa creeze in premiera cea mai puternica arma electromagnetica din toate timpurile, anunta atunci publicatia rusa Pravda.

"Dispozitivul genereaza o putere imensa, e vorba de miliarde de watti, si totul la niste dimensiuni extrem de reduse pentru un asemenea generator. Inovatia consta in faptul ca impulsurile electromagnetice emise de noua arma sunt mult mai scurte, insa extrem de puternice, ceea ce permite celui care o foloseste sa o poata aseza pe o simpla masa", sustine Gennady Mesyats, vicepresedinte al Academiei Ruse de Stiinta si director al Institutului de Fizica Lebedev.

Tragedia din Polonia - in doua saptamani incepe campania electorala pentru prezidentiale

Si in fine, ultima teorie a conspiratiei care circula pe Internet este aceea ca presedintele Poloniei nu a murit, el si-a inscenat moartea pentru ca fratele sau sa castige viitoarele alegeri prezidentiale.

Iata primele imagini filmate imediat dupa catastrofa:

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#teoria conspiratiei Polonia, #moarte Lech Kaczynski, #Rusia Lech Kaczynski , #Polonia