Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PE e ingrijorat de reformele judiciare din Polonia. Timmermans se plange ca Varsovia sfideaza Comisia Europeana

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 19:03
3192 citiri
PE e ingrijorat de reformele judiciare din Polonia. Timmermans se plange ca Varsovia sfideaza Comisia Europeana
Foto: Twitter/Frans Timmermans

Reformele din justitie implementate sau propuse in Polonia de actualul guvern conservator si criticate de institutiile europene constituie un risc de "incalcare grava" a valorilor fundamentale ale UE si a statului de drept, se arata intr-o rezolutie votata miercuri de Parlamentul European.

Tot miercuri, Comisia Europeana si-a exprimat la randul ei "preocuparile serioase" cu privire la propunerile presedintelui polonez Andrzej Duda legate de reforma instantelor, relateaza AFP si Reuters.

"Din luna iulie am trimis patru scrisori autoritatilor poloneze, invitandu-le sa ne intalnim. Varsovia nu a raspuns, dar invitatia este in continuare valabila", a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto).

"Un dialog se face in doi. Este greu de organizat un dialog daca cineva este surd", a completat ironic liderul eurodeputatilor socialisti, Gianni Pittella.

Europarlamentarii conservatori polonezi membri ai Partidului Lege si Justitie (PiS) au supus si ei la vot, dar fara succes, o rezolutie in care criticau "ingerinta institutiilor UE" in politica Poloniei, subliniind ca respectivele reforme sunt promovate de un guvern instalat prin alegeri democratice, si cereau sa fie respectata "suveranitatea" acestei tari, solicitare la care Timmermans a raspuns: "Nu poate fi invocata democratia impotriva statului de drept (...) Nu puteti spune: suntem o natiune suverana, nu ne pasa de reguli".

De cand conservatorii formatiunii Lege si Justitie au castigat alegerile legislative din octombrie 2014, autoritatile de la Varsovia se afla intr-un conflict permanent cu Comisia Europeana, din cauza unor masuri care, in opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta in special libertatea presei si separatia puterilor in stat.

Primele controverse au fost provocate de reforma Tribunalului Constitutional, in urma careia conservatorii i-au inlocuit pe judecatorii numiti cu putin timp inaintea alegerilor legislative de guvernul condus atunci de liberalii din partidul Platforma Civica (PO), in prezent principalul partid de opozitie.

Au urmat reforme ce au vizat functionarea tribunalelor de drept comun si a Consiliului National al Magistraturii, masuri de asemenea criticate de Comisia Europeana, care le considera o incercare de subordonare a puterii judiciare in fata celei executive, in timp ce guvernul de la Varsovia sustine ca a luat aceste decizii pentru a pune capat "castei corupte" a judecatorilor.

Confruntat cu presiunea Bruxellesului si cu proteste de strada, presedintele Andrzej Duda, provenit si el din randurile PiS, a blocat in luna iulie doua dintre proiectele de reforma judiciara. El a propus ulterior o versiune proprie a acestor proiecte, iritandu-l pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, cei doi avand deja mai multe intalniri pentru a incerca sa ajunga la un acord.

Dar nici propunerile avansate de presedintele Duda nu sunt acceptate de Comisia Europeana. "In acest stadiu preliminar al evaluarii noastre, Comisia remarca deja ca unele chestiuni in aceste proiecte pot provoca ingrijorari serioase", a declarat miercuri Timmermans in fata plenului Parlamentului European, el cerand Poloniei sa-si adapteze reformele in conformitate cu standardele UE in materie de independenta a justitiei.

Executivul comunitar a lansat anul trecut in luna iunie o procedura de infringement pe tema respectarii statului de drept in Polonia, urmata anul acesta, tot in iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiati.

In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a dat guvernului de la Varsovia un termen de doua luni pentru a raspunde preocuparilor legate de reforma Tribunalului Constitutional. Executivul polonez a raspuns in ultima zi a acestui termen si a respins toate acuzatiile.

Totusi, Comisia Europeana inca nu a pus in practica amenintarea cu privire la adoptarea de sanctiuni. Aceste sanctiuni se refera in principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#reforme judiciare Polonia Parlamentul European, #reforme judiciare Polonia, #Comisia Europeana Polonia , #Polonia