Polonia are un nou presedinte - un eurosceptic care vrea ca statul sa sprijine defavorizatii

Luni, 25 Mai 2015, ora 07:20
3495 citiri
Polonia are un nou presedinte - un eurosceptic care vrea ca statul sa sprijine defavorizatii
Foto: Facebook/Andrzej Duda

Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Polonia, cu 53%, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Daca estimarile la iesirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, in varsta de 43 de ani, va deveni noul presedinte al Poloniei. El a castigat in mod surprinzator primul tur de scrutin, cu 34,7%.

Presedintele in exercitiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, in varsta de 62 de ani, ar fi obtinut 47% din voturi in al doilea tur.

Komorowski si-a recunoscut infrangerea in fata adversarului sau conservator. Komorowski era vazut ca favorit pentru un al doilea mandat, iar infrangerea sa arata dorinta alegatorilor de a vedea fete noi si sentimentul ca nou-gasita prosperitate a Poloniei nu este distribuita in mod egal.

"Va respect alegerea", a declarat Komorowski in fata unui grup de sustinatori. "Ii doresc adversarului meu o presedintie de succes".

Alegeri in Polonia: Al doilea tur al prezidentialelor, sub semnul suspansului

Rata participarii la vot ar fi de 56,1%.

Komorowski a devenit presedintele Poloniei in urma cu cinci ani, dupa ce predecesorul sau, Lech Kaczynski, a murit intr-un accident aviatic.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizeaza sprijinul statului pentru persoanele aflate in situatie dificila. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirma ca nu simt beneficiile celor 25 de ani de crestere economica aproape neintrerupta din Polonia.

Victoria lui Duda, in varsta de 43 de ani, marcheaza prima victorie electorala majora in decurs de aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie. Acesta este apropiat de Biserica Catolica, conservator din punct de vedere social si pietele il vad ca fiind mai putin prietenos pentru afaceri decat Platforma Civica aflata la guvernare.

In Polonia, premierul conduce Guvernul, dar presedintele este seful fortelor armate, are un cuvant de spus in politica externa si in adoptarea legislatiei si controleaza cine conduce banca centrala.

Duda a fost consilier juridic al fostului presedinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justitie, membru al Parlamentului polonez, iar in prezent este membru al Parlamentului European.

El urmeaza sa detalizeze in mod explicit cum isi va folosi noile puteri, dar ar putea promova o abordare mult mai sceptica fata de Uniunea Europeana si ar putea bloca initiativele liberale sociale precum o propunere de lege care sa sustina fertilizarea in vitro.

"El isi da seama ca va trebui sa coopereze cu Guvernul, dar este un presedinte care ii asculta pe toti polonezii. Nu va semna legi care sunt indreptate impotriva lor", a declarat Beata Szydlo, vicepresedintele partidului Lege si Justitie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Andrzej Duda noul presedinte Polonia, #rezultate alegeri prezidentiale Polonia , #Polonia
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Ei, iată că şi polonezii au un/o... Dudă!