Polonia continua sa se certe cu UE pe tema statului de drept

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 18:30
4122 citiri
Polonia continua sa se certe cu UE pe tema statului de drept
Foto: Arhiva Ziare.com

Varsovia respinge criticile Bruxelles-ului, potrivit carora nu ar respecta principiile statului de drept. Summit-ul grupului Visegrad va determina linia urmata de cele patru tari membre in politica europeana, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria.

Nu se intrevede finalul disputei dintre Comisia Europeana si guvernul Poloniei privind respectarea statului de drept in aceasta tara. "Atmosfera este foarte incinsa", spune un diplomat de la Varsovia.

Ultimele evolutii ale certei au fost cuvintele dure ale politicienilor polonezi cu privire la Prawda, reprezentant al Comisiei la Varsovia.

Prawda a fost ambasador polonez la Berlin si Bruxelles in perioada executivului anterior, fiind rechemat la Varsovia dupa schimbarea de guvern. Putin mai tarziu, a trecut in tabara cealalta: UE l-a desemnat trimis al sau in Polonia.

Guvernul Poloniei se simte "calomniat"

Diplomatul a fost atacat dur in ultima vreme de guvernantii national-conservatori ai Poloniei. Ministrul de Externe Witold Waszczykowski l-a convocat pentru discutii si l-a acuzat ca ar fi trimis la Bruxelles un raport "calomniator".

In document, s-ar fi aratat ca judecatorii care ar fi protestat fata de modificarile decise de guvern in activitatea justitiei ar fi fost persecutati. De asemenea, ca anumiti judecatori polonezi ar fi fost victimele unor tentative de intimidare, dupa ce autori neidentificati le-ar fi avariat autoturismele.

Autoritatile nu ar fi in stare sa-i prinda pe faptasi, s-ar mai mentiona in raportul lui Prawda. Notiunea de "autori neidentificati" are un renume deosebit de negativ in Polonia, pentru ca sub acest nume operau in timpul dictaturii comuniste in 1989 angajatii politiei secrete a statului.

Reprezentanta UE la Varsovia nu a comentat criticile la adresa raportului sau. Motivul: Comisia nu ar raspunde la detalii din rapoarte confidentiale, care nu ar fi trebuit sa ajunga in opinia publica.

Forul care ii reprezinta insa pe toti judecatorii polonezi a confirmat ca au sporit amenintarile proferate de persoane necunoscute la adresa judecatorilor.

Bruxelles-ul cauta solutii noi

Noile tensiuni survin in contextul disputei de peste un an privind respectarea statului de drept in Polonia. Bruxellesul acuza numeroase interferente nelegitime ale guvernantilor polonezi in activitatea justitiei, mai ales cea a Curtii Constitutionale.

Comisia a dat ultimatum Poloniei sa raspunda pana la mijlocul lui februarie la aceste acuzatii. Varsovia a raspuns in ultima zi, respingand toate acuzatiile aduse.

Acum, responsabilii europeni ar putea propune aplicarea articolului 7 din tratatele comunitare. Acesta prevede o posibila revocare a drepturilor de vot in forurile europene ale unei tari membre, atunci cand aceasta "incalca grav si repetat" valorile de baza ale Uniunii.

Potrivit presei, vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ar dori sa incerce mai intai o alta abordare: el ar dori sa aduca tema pe agenda Consiliului European, la inceputul saptamanii viitoare. Un membru al partidului de guvernamant din Polonia, PiS, a calificat mutarea lui Timmermans drept "un razboi ideologic privat" purtat de un "stangist" impotriva guvernului polonez de dreapta, sub suspiciunea nefondata a "unui asa-zis pericol la adresa democratiei poloneze".

Summit-ul grupului Visegrad la Varsovia

In felul aceasta, disputa se prelungeste; nimeni nu stie cat va mai dura. Ea va fi discutata se pare si de cei patru lideri ai statelor reunite sub denumirea grupul de la Visegrad.

Acestia se intalnesc joi la Varsovia, unde vor mai discuta, printre altele, despre calitatea alimentelor. Tarile din acest grup vor sa impiedice concernele vestice sa comercializeze in Est produse de calitate inferioara sub aceleasi marci intalnite in magazinele din Vest, unde calitatea acestor marfuri este mai ridicata.

Intre timp, expertii polonezi dezbat viitorul tarii lor in Uniune. Politologul Olaf Osica critica folosirea abuziva a tematicii europene pentru a puncta pe plan intern: "Opozitia ii sperie pe cetateni ca Polonia ar putea fi data afara din UE din cauza incalcarii reglementarilor comunitare.

Guvernul vine dimpotriva cu viziunea reformarii tratatelor europene, pentru a evita chipurile destramarea UE." Ambele ar fi niste trucuri paralele cu realitatea care de fapt impiedica o "discutie obiectiva despre adevaratele probleme".

"Riscuri mari pentru UE"

2017 ar fi un an cu riscuri mari pentru UE, crede Osica. Periculoase pentru interesele Poloniei ar fi nu doar victoriile populistilor la alegerile din mai multe tari europene, ci si posibila castigare a prezidentialelor franceze de catre reprezentantul stangii, Emmanuel Macron.

"Legea Macron ar impiedica accesul muncitorilor polonezi (si din alte tari estice) pe piata franceza a muncii, sub pretextul dumpingului social. Legea ar presupune pedepse pecuniare uriase si chiar amenintarea cu inchisoarea."

Totusi, actualele evolutii din Europa "ar trebui intelese drept un proces natural, atat timp cat au loc intr-un cadru in care se respecta regulile jocului democratic, ceea ce inseamna ca se mentin sperantele unor corecturi ale cursurilor nepotrivite".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Polonia UE stat drept, #Polonia UE disputa, #Polonia UE cearta , #Polonia