Polonia il acuza pe Tusk ca a colaborat cu Putin dupa tragedia aviatica de la Smolensk

Marti, 21 Martie 2017, ora 21:55
3440 citiri
Polonia il acuza pe Tusk ca a colaborat cu Putin dupa tragedia aviatica de la Smolensk
Foto: Twitter/Donald Tusk

Ministrul polonez al Apararii, Antoni Macierewicz, l-a acuzat pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ca a colaborat cu liderul Vladimir Putin pentru a submina interesele Poloniei dupa tragedia aviatica din 2010, in care au fost ucisi presedintele Lech Kaczynski si alti 95 de oameni, la Smolensk.

Ministerul a notificat Departamentul militar al Biroului Procurorului National ca il suspecteaza pe Tusk, care era premier in perioada respectiva, de "abuz de incredere in relatiile externe".

"Tusk a facut un contract ilegal cu Vladimir Putin in detrimentul Poloniei si ar trebui sa poarte responsabilitatea penala pentru acest lucru", a subliniat Macierewicz.

Potrivit agentiei de presa PAP, Tusk a fost de acord cu termenii care au impiedicat Varsovia sa joace un rol complet in anchetarea cauzelor accidentului aviatic.

Potrivit lui Macierewicz, Tusk nu a luat nici masurile necesare pentru a obtine returnarea epavei avionului prabusit, un Tu-154.

Rusia a refuzat in repetate randuri cererea Poloniei pentru returnarea avionului si a cutiilor sale negre, invocand propria sa ancheta in curs.

Notificarea acopera perioada de la accidentul ce a avut loc pe 10 aprilie 2010, pana in 2014, cand Tusk a devenit presedinte al Consiliului European.

Presupusa infractiune este pedepsita cu unul pana la 10 ani de detentie.

"Nu este vorba despre neglijenta, este vorba de o infractiune", a subliniat Macierewicz.

O purtatoare de cuvant a Parchetului de la Varsovia a confirmat ca a primit notificarea, care il acuza, practic, pe Tusk de tradare. Procurorii au la dispozitie 30 de zile pentru a decide daca vor ancheta sau nu cazul.

Biroul lui Tusk de la Bruxelles a refuzat sa comenteze informatiile.

Aceasta este cea mai grava acuza oficiala care il vizeaza pe presedintele Consiliului European din partea formatiunii de dreapta PiS, aflata la putere in Polonia, condusa de fratele lui Lech Kaczysnki, Jaroslaw.

Desi propria tara nu-l voia, Tusk ramane sef al Consiliului European

Tusk a respins, in repetate randuri, orice responsabilitate pentru accidentul de avion.

Avion prabusit cu presedintele polonez la bord: Se redeschide ancheta

Patru ipoteze in cazul prabusirii avionului presedintelui polonez

Mama lui Lech Kaczynski a aflat in sfarsit de moartea fiului ei

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Tusk colaborare Putin accident Smolensk, #Polonia Tusk Rusia accident Lech Kaczynski, #Tusk Putin moarte Lech Kaczynski , #Polonia