Polonia va impartasi tarilor arabe experienta revolutiei din 1989

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 21:31
1207 citiri
Polonia va impartasi tarilor arabe experienta revolutiei din 1989

Polonia se va folosi de lectiile pe care le-a invatat in revolutia sa anticomunista din 1989 pentru a ajuta la raspandirea democratiei in lumea araba in timpul presedintiei sale la Consiliul Uniunii Europene, care va incepe la 1 iulie, scrie EUobserver.

Varsovia si-a inclus aceasta prioritate pe agenda presedintiei sale, dupa ce initial intentiona sa se concentreze asupra reformei politice in statele vecine din est, foste republici sovietice.

O noua varianta de program pentru perioada presedintiei sale la Consiliul UE a fost adoptata de guvern marti, iar evenimentele din nordul Africii si Orientul Mijlociu par sa fi determinat Varsovia sa-si schimbe prioritatile. "Gratie experientei bogate pe care o are, succesului politic si transformarii economice, Polonia poate contribui semnificativ la aceasta dezbatere si poate furniza ajutor practic pentru noile guverne din tarile nord-africane", se spune in document.

Ministrul de externe Radek Sikorski reconsidera planurile de a crea o noua fundatie UE care sa-i ajute pe disidentii din tari precum Belarusul. In locul acestui proiect, se gandeste sa organizeze in decembrie o conferinta internationala dedicata "sprijinirii procesului de transformare" din nordul Africii.

Guvernul polonez ar dori, de asemenea, sa schiteze o strategie pe termen lung pentru relatiile UE cu lumea araba, care sa contina "mecanisme de sprijinire a minoritatilor persecutate, inclusiv a crestinilor".

Calendarul preliminar arata totusi ca Polonia este in continuare orientata mai mult catre estul Uniunii decat catre sud. Varsovia vrea sa organizeze un summit si o intalnire la nivel de ministri de externe (in decembrie) cu cele sase tari ale Parteneriatului Estic vizand integrarea lor in domenii precum turismul, standardele fitosanitare, raportarea statistica, infrastructura, economia si migratia.

Polonia spera, de asemenea, sa faca progrese in vederea semnarii unui nou tratat UE-Rusia, dar nu mentioneaza vreo data de incheiere a pactului.

In ceea ce priveste Balcanii, Polonia vrea ca in timpul presedintiei sale Croatia sa semneze tratatul de aderare si intentioneaza sa organizeze o intalnire a ministrilor afacerilor interne din UE la Ohrid, in Macedonia, in septembrie, in conditiile in care in aceasta tara se inregistreaza o crestere a tensiunilor etnice.

Printre alte prioritati ale Poloniei se numara securitatea energetica, economia UE, dar integrarea militara a UE, mentionata anterior, pare sa-si fi pierdut din atentie.

In orice caz, guvernul polonez mai are la dispozitie trei luni pentru a lucra la programul presedintiei sale la UE.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Polonie presedintie Uniunea Europeana, #Polonia arabi democratie , #Polonia