Polonia va plati compensatii victimelor inchisorilor secrete ale CIA

Luni, 23 Februarie 2015, ora 20:32
2611 citiri
Polonia va plati compensatii victimelor inchisorilor secrete ale CIA
Foto: New Europe

Polonia va respecta decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg si va plati compensatii victimelor programului de extradari extrajudiciare al CIA, care au fost torturate in inchisori secrete, a declarat ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna (foto).

"Avem stat de drept si de aceea trebuie sa platim compensatii", a afirmat Schetyna intr-un interviu pentru Radio Polonia.

CEDO a ordonat Poloniei sa achite compensatii pentru doi suspecti de terorism detinuti in prezent la inchisoarea americana din Guantanamo Bay, Cuba.

Leszek Miller, liderul Aliantei Democratice de Stanga (SLD, opozitie), care era prim-ministru in perioada in care au fost comise actele de tortura pe teritoriul polonez, a apreciat ca plata compensatiilor ar insemna finantarea terorismului.

Schetyna a precizat insa ca banii vor fi virati intr-un cont escrow si vor fi luate toate masurile pentru a preveni folosirea lor pentru terorism. Un cont de acest tip e depozit colateral care are ca si scop principal protejarea participantilor, principala sa caracteristica fiind ca permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, insa ridicarea acestora este conditionata de indeplinirea unor conditii contractuale.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat la 17 februarie complicitatea Poloniei in programul de extradari extrajudiciare al CIA - care a operat o inchisoare secreta la baza militara Stare Kiejkuty -, respingand apelul Varsoviei impotriva deciziei din iulie.

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

Curtea de la Strasbourg a stabilit in iulie ca Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA si a infiintat centrul secret de detentie de la baza militara Stare Kiejkuty.

CEDO a apreciat totodata ca Polonia a esuat sa lanseze o ancheta adecvata cu privire la incalcarea drepturilor omului in cazul a doi barbati, care au fost torturati in inchisoarea secreta a CIA in 2002 si 2003.

Polonia ar urma sa achite compensatii in valoare de 230.000 de euro celor doi barbati detinuti in inchisoarea CIA pe teritoriul polonez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Polonia compensatii victime inchisori CIA, #Polonia CEDO compensatii victime inchisori CIA, #Polonia compensatii victime Guantanamo Bay , #Polonia