Un deputat polonez acuza Rusia de implicare in accidentul de sambata

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 23:16
3305 citiri
Un deputat polonez acuza Rusia de implicare in accidentul de sambata

Un deputat din Partidul Lege si Ordine (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului presedinte polonez, a declarat luni ca suspecteaza Rusia de implicare in accidentul in care si-a pierdut viata seful statului.

"Poate fi spus, desi fara certitudine absoluta, ca Rusia este responsabila cumva pentru acest nou Katyn", a declarat parlamentarul Artur Gorski intr-un interviu pentru Fakt.pl.

Din punctul sau de vedere, rusii au vrut sa il impiedice pe presedintele polonez sa ajunga la ceremoniile organizate in memoria masacrului de Katyn. Oficialul sustine ca, daca avionul prezidential ar fi aterizat la Minsk sau la Moscova, asa cum i-au recomandat controlorii de trafic aerian, Kaczynski nu ar mai fi ajuns la timp la ceremonii, care si-ar fi pierdut astfel din caracterul oficial.

Rusia, acuzata ca ascunde informatii despre accident

Gorski a acuzat Rusia si ca a impus un embargo complet asupra informatiilor despre accident. "Nimanui nu i-a fost permis accesul la epava, iar jurnalistilor care asteptau avionul le-au fost confiscate inregistrarile", a spus el.

In ceea ce priveste situatia din Polonia, parlamentului a spus ca Bronislaw Gomorwski, presedintele Seimului, care a preluat conform Constitutiei prerogativele presedintelui, a incercat sa preia controlul asupra Institutului pentru Memoria Nationala si asupra armatei.

Sambata dimineata, avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prabusit la aterizare langa orasul Pesorsk, regiunea Smolensk, in conditii de ceata deasa.

Presedintele Poloniei a murit, dupa ce avionul sau s-a prabusit in Rusia (Video)

Delegatia poloneza se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, cand mii de ofiteri polonezi au fost executati de armata sovietica.

Au existat speculatii in presa ca presedintele Lech Kaczynski i-ar fi cerut pilotului sa aterizeze, desi conditiile meteorologice erau nefavorabile, iar controlorii de trafic aerian din Smolensk au recomandat aparatului sa se indrepte spre un alt aeroport. Procurorul General de la Varsovia a respins, insa, aceste informatii.

Autoritatile ruse au subliniat ca echipajul avionului prezidential a fost informat din timp de starea vremii si ca aparatul nu pare sa fi avut probleme tehnice.

Experti citati de Focus News au salutat reactia plina de compasiune si de transparenta a Rusiei fata de acest accident. La scurt timp dupa accidentul in care si-au pierdut viata presedintele polonez, sotia sa si numerosi inalti oficiali, seful statului rus, Dmitri Medvedev, a facut o declaratie televizata in care si-a exprimat condoleantele.

La randul sau, premier rus Vladimir Putin a mers la locul accidentului, iar la cateva ore dupa prabusire, Ministerul rus de Externe a anuntat ca polonezii care urmau sa vina in Rusia pentru a participa la ancheta si pentru identificarea victimelor vor primi imediat vize.

Duminica, cutiile negre ale avionului au fost deschise in prezenta autoritatilor poloneze.

Reactia conducerii ruse a fost demna de respect si adecvata, a apreciat Maria Lipman, expert la centrul de reflectie Carnegie din Moscova.

Avionul Tupolev Tu-154, care s-a prabusit in Rusia, construit pentru conditii extreme

Reactia autoritatilor a fost rapida si competenta si a avut cel mai mare nivel de transparenta, a afirmat si Anna Kaceaieva, un critic de televiziune si profesor de jurnalism la Univesitatea de la Moscova.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#accident Rusia, #presedinte Polonia, #Lech Kaczynsky , #Polonia