Allez Les Jaunes! Explodeaza mamaliga frantuzeasca

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 12:45
15958 citiri

Allez Les Bleus! (Hai albastrii!) - a fost indemnul care a purtat echipa nationala a Frantei la victorie la Cupa Mondiala de Fotbal din Rusia, anul acesta. Incoronarea echipei franceze la 15 iulie, pe stadionul Lujniki din Moscova, a reprezentat singura raza de lumina din mandatul presedintelui Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron.

Dupa doar patru luni, Allez Les Bleus! s-a transformat peste noapte in Allez Les Jaunes! (tradus cu "Hai galbenii!"- vestele galbene "gilets jaunes", purtate de protestatarii din Franta), iar Parisul a devenit campul de lupta al unei armate dezordonate de revoltati, radicali si extrem de diversi, care se razboiesc violent cu fortele politienesti.

Paradigma crizei franceze este data de inadecvarea profunda si irecuperabila a clasei politice franceze: in vreme ce Franta este de doua ori mai putin poluata decat Germania (5,12 fata de 9,47 tone dioxid de carbon/locuitor), pragmatica Angela Merkel a decis sa opreasca centralele nucleare germane - cel mai putin poluante centrale electrice - pentru a putea consuma rezervele proprii uriase de carbune in termocentrale - cele mai poluante dintre centralele electrice, iar inadecvatul Macron se joaca de-a salvatorul planetei, crescand pretul motorinei la pompa cu 23% intr-un an si aducand pretul acesteia la nivelul pretului benzinei. Asta dupa ce, inca din anii 50, Parisul a subventionat productia de motoare Diesel, facand din Peugeot unul din liderii mondiali in domeniu, iar in ultimele decenii companiile care cumparau masini cu motoare pe motorina plateau TVA redus.

O succesiune incredibila de presedinti nepotriviti a adus Franta de la statutul de regina a hegemoniei bipolare franco-germane a Uniunii Europene la statutul de membru al plutonului continental, asa cum se observa din tabelul de mai jos cu indicatorii PIB/locuitor din tarile vestice (raportati la media UE):

(Sursa: AICI)

Francezii se compara obsesiv cu vecinii lor din est, germanii si constata ca, in ultimii ani, incepe sa se adanceasca o discrepanta majora intre cele doua state.

Iata, de exemplu, cum arata evolutia indicatorului PIB/locuitor in Franta, respectiv Germania: dupa ce intreaga perioada postbelica, cele doua state au avut performante similare, dupa 2012 apare o departajare neta, astfel incat anul trecut germanii produceau 44,659$/locuitor, iar francezii doar 38,678$/locuitor, adica nemtii au ajuns cu o sesime mai performati, o diferenta nemaiintalnita in istoria recenta.

(Sursa - inclusiv pentru datele din paragrafele urmatoare -: AICI)

Diferentele dintre primele doua economii ale Zonei Euro sunt vizibile si pregnante aproape la toti indicatorii: germanii au o datorie publica de 64% din PIB, iar francezii sunt mult mai indatorati, cu 99% din PIB; germanii au incheiat anul 2017 cu un excedent bugetar de 1%, iar francezii cu un deficit bugetar de 2,6%. In vreme ce germanii au un export de 40% din PIB, francezii se chinuie cu doar 20% din PIB export: mai mult, Germania are un excedent comercial de 281 miliarde $ (aproape 8% din PIB), iar Franta are un deficit comercial de 90 miliarde $ (aproape 3,5% din PIB).

De ce oare? Simplu, Franta contemporana este gresit "proiectata", este programata sa fie perdanta: daca Germania are o forta de munca de 46 milioane de oameni (56% din populatie), Franta se margineste la 30 milioane oameni forta de munca (doar 44% din populatie, cu o treime mai jos decat Germania) . Iata, bunaoara, germanii cheltuie pentru educatie peste 11% din buget, iar francezii doar 9,6%, nemtii aloca aproape 20% din buget pentru sanatate, iar francezii sub 16% din buget. Ei, dar cine vrea sa fie o putere globala? Francezii cheltuie 872$/locuitor pentru armata, iar nemtii doar 545$/locuitor! Daca Germania este comod instalata pe locul 3 in clasamentul mondial al competitivitatii, Franta se pozitioneaza undeva pe locul 17; in octombrie 2018, daca Germania are un somaj de doar 3,3%, Franta are un somaj de 8,9%, adica de trei ori mai mult! In fine, salariul mediu al unui german este cu 30% mai mare decat al unui francez.

La situatia in care se afla de multi ani, Franta ar fi avut nevoie de un lider cu un program clar si pragmatic, care sa trateze bolile care fac tara sa decada in plan secund. Numai ca politehnologii lafaiti pe sofalele TV au planuit un "produs de sera" si au inventat "politicianul de tip nou", care sa preia fraiele Europei de la obosita Bundeskanzlerin Angela. Pentru a-i netezi drumul lui "Putin de Paris", produsul birocratiei adica, l-au adus in situatia de a intra in turul II contra diabolizatei Marine Le Pen, prin inventarea unui candidat vulnerabil al dreptei, pe sarmanul Francois Fillon, vinovat de pacatul mioritic de a-si angaja propria sotie pe post de "expert parlamentar" (Serios? Ce lipsiti de imaginatie sunt si astia...) . Macron a castigat cu voturile celor din marile orase (in special Paris), cu voturile tinerilor si cu cele ale salariatilor cu venit mediu, adica exact cei care acum ii cer demisia in strada.

Impostura cu care a debutat mandatul Macron a explodat violent in fata autorilor povestii de "succes" a marelui salvator al Europei, dand lumii o lectie de istorie si politica extrem de necesara. Morala prabusirii "legendei" Macron este simpla: analistii ascunsi in spatele ecranelor televizoarelor pot sa pacaleasca votantii, dar nu pot pacali viata.

Ingineria noului secol este, fara indoiala, inventarea unui erou modern, nascut din manualele cele mai putin subtile de corectitudine politica: nici de dreapta nici de stanga, unificatorul europenilor care alunga "fiara nationalista" de la Roma, de la Viena, de la Budapesta sau de la Varsovia, opusul programatic al "desuetului" Donald Trump; numai ca ingineria sociala nu poate fi controlata la infinit si eroul s-a dezumflat in mai putin de doi ani, sfarsind penibil ca un Ceausescu de Ile de la Cite, incercand sa cumpere pacea cu 100 de euro in plus la salariu.

Creatorii "legendei" Macron n-au inteles prea bine mediul in care traiau: francezii s-au cam saturat rapid de un ciudat care dorea sa lupte cu incalzirea globala, nu cu somajul urias de acasa; polonezii s-au saturat la fel de rapid de un fals Napoleon, care, in loc sa se dedice nobilei ocupatii a cuceririi voluptoaselor contese Walewska, le dadea lor lectii de politica de cadre, iar Trump se amuza teribil de cel care se juca de-a presedintele Statelor Unite Europene. De la inaltimea unei cote de aprobare populara de 43%, presedintele unei Americi care duduie se uita acum condescendent la presedintele francez aprobat de doar unul din cinci concetateni.

Francezii sunt revolutionari de profesie, iar revolutiile lor au fost intotdeauna crude, excesive si pagubitoare pe termen lung. Revolutia de la 1789 a fost una extrem de sangeroasa, condusa de precursori ai abominabilului cuplu Lenin-Trotki; celebrii Danton, Robespierre si Marat au ucis, dupa procese regizate, zeci de mii de nevinovati, au inchis biserici si au sfarsit prin a se ghilotina intre ei. Intamplator sau nu, in pofida perioadei de glorie aparenta a lui Bonaparte, Franta post-revolutionara a cedat Europa germanilor si restul lumii englezilor. Probabil ca un Bourbon nu s-ar fi gandit niciodata sa vanda Louisiana, care pe atunci era un teritoriu imens cuprinzand actualele state Arkansas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Missouri, Illinois si Indiana.

Revolutia de la 1848 a adus cu sine celebra "stafie care umbla prin Europa", comunismul, iar ultima revolutie franceza, cea din mai 1968, l-a alungat pe eroul care i s-a opus lui Hitler, generalul Charles de Gaulle, pentru a aduce in prim plan politicieni fara anvergura sau viziune precum antipaticul Francois Mitterrand, fanatul Jacques Chirac sau exoticul micut Nicolas Sarkozy, cel care a purtat talonete ortopedice la intalnirea cu Obama, pentru a parea mai inalt, si care a insistat pentru "primavara libiana", cu motivatia ascunsa de a scapa cumva de mitutorul sau, Muammar Al Gadafi.

Dar revolutionarii de profesie nu cedeaza, ci persevereaza, poate intr-o zi isi vor depasi propriile standarde si vor instaura a VI-a republica, cu un binemeritat presedinte precum Jean-Luc Melenchon, un marxist de tip Brejnev corcit cu Che Guevara si cu destin neimplinit. Acest tanar si inflacarat revolutionar in varsta de 67 de ani a fost un cuminte si cenusiu birocrat al Partidului Socialist Francez, partid care sub Mitterand parea incremenit la putere ca PCUS sub Brejnev. De-a lungul carierei sale de activist de partid, Melenchon a urcat disciplinat toate treptele, de la consilier local si senator pana la ministru. Numai ca in anul 2008, lovit de criza varstei mijlocii la varsta de 57 de ani, Melenchon a preferat ca, in loc sa se indragosteasca de vreo pustoaica ori sa-si cumpere o masina sport cu doua locuri, sa se faca mai bine revolutionar, pentru a simti adrenalina. Melenchon si-a intemeiat astfel propriul partid marxist, care propune impozit de 100% pe veniturile de peste 360.000 euro pe an si legalizarea canabisului.

Uimitoare este pasivitatea bolnavicioasa cu care peste 67 de milioane de francezi asista la frenezia unei veritabile revolutii gauche-iste, in care cateva zeci de mii de oameni cer, de fapt, salarii ca in Germania pentru munca precum in Grecia si care reclama supra-impozitarea "bogatilor" si reintarirea odioasei "taxe pe avere", care a otravit decenii la rand viata unui sfert dintre francezi vinovati doar pentru ca locuiau in marile orase, la Paris in special.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#proteste Franta vestele galbene Macron, #proteste Franta Macron , #proteste Franta