Parisul sta pe un butoi cu pulbere. Iar criza din Franta e abia la inceput

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 14:41
16681 citiri
Parisul sta pe un butoi cu pulbere. Iar criza din Franta e abia la inceput
Foto: Arhiva Hepta.ro

Criza politico-economica din Franta e departe de a se fi incheiat, chiar daca autoritatile au facut un pas inapoi, amanand majorarea taxei pe carburanti. "Parisul sta pe un butoi cu pulbere", spune jurnalistul Paul Cozighian, iar Franta a suferit deja pierderi de sute de milioane de euro dupa declansarea protestelor de catre "vestele galbene".

In prag de sarbatori, Franta se confrunta cu violente greu de stavilit. Focarele miscarii sunt multiple, la fel si cauzele, iar presedintele Macron si guvernul Phillipe nu par sa aiba habar care e solutia pentru detensionarea situatiei atat de complicate, spune jurnalistul Paul Cozighian (corespondent Le Figaro), care a acceptat invitatia Ziare.com de a ne explica mai multe despre ce se intampla in Franta.

Scumpirea carburantilor, un pretext

"Scumpirea carburantilor a fost doar pretextul, cumva a pus capac peste toate celelalte probleme pe care le au mai ales oamenii care locuiesc in zone mai retrase, rurale, de la periferiile marilor orase.

Acum toata Europa de Vest se lupta cu reducerea poluarii, masinile diesel vor fi interzise din 2020 (sigur in Germania si Franta), iar cei care s-au mutat la periferie, unde sunt chiriile mai mici, spun: 'Noi cum ne mai deplasam, cum ne ducem copiii la scoala?'.

Li s-a umplut paharul, cum se spune. S-au facut calcule din care reiese ca o familie de nivel mediu a pierdut circa 5.460 de euro pe an comparativ cu situatia de acum cinci ani.

Insa scumpirea carburantilor a fost doar un pretext, de fapt, de 4 saptamani, pretul la pompa a scazut in Franta. Dar asta nu i-a impiedicat sa isi continue protestele. Si nu s-a terminat deloc. Sambata vor veni din nou si se va transforma totul intr-o vasta criza politica, pentru ca Macron e prea pusti si nu are un spate asigurat, cum aveau presedintii din trecut, care proveneau dintr-un partid solid.

Ca era Partidul Socialist, ca era Partidul Republican, erau totusi niste 'PSD-uri frantuzesti', adica partide organizate, bine inradacinate in teritoriu, cu oameni specializati.

Macron a castigat alegerile datorita faptului ca francezii n-au mai avut incredere in partidele traditionale. Ei reactioneaza la alegeri cam cum reactionam si noi, romanii - ne inflacaram, trantim, facem, dupa care vedem ca nu se intampla nimic de fapt si ne dezumflam foarte repede.

Or, Macron a zis ca face niste lucruri si chiar s-a tinut de cuvant, chiar a umblat in angrenajul politico-economic. A creat si un partid ca sa aiba o majoritate in Parlament, numai ca e format din oameni fara experienta, un fel de USR de la noi.

Sunt niste pusti care habar n-au, pusi acum in fata unei crize majore pe care nu stiu cum s-o gestioneze.

Practic, in Paris se sta acum pe un butoi de pulbere", ne-a explicat Paul Cozighian.

Cine sunt protestatarii?

Cat despre cei care protesteaza, ei sunt de mai multe categorii, puncteaza acesta.

"Vine extrema stanga si spune: 'Macron face politica de dreapta, ca sa ii imbogateasca pe cei deja bogati, si ia in continuare de la cei saraci'.

Extrema dreapta are alta problema: 'Franta e deschisa la toata imigratia si noi nu putem sa ii hranim pe toti, sa le dam ajutor de somaj, sa le scolim copiii, iar ei nici nu ne respecta si mai dau si cu bombe la un moment dat'.

Deci vorbim deja despre doua focare mari. S-au trezit si liceenii, dupa ce s-a schimbat regula de admitere la facultati si nici ei, nici studentii, nici profesorii nu sunt foarte incantati. E complicat, jumatate din licee sunt gata sa faca greva, iar pericolul mare este de a se ralia celorlalti. Stim ca tinerilor le place sa mai faca niste baricade pe strazi, sa mai sparga una, alta, pentru ca s-a spart la greu, nu sunt suficient de multe imagini care sa arate cat de mult s-a spart", spune corespondentul Le Figaro.

Intrebat cine sunt cei care comit violente, Paul Cozighian confirma ca exista provocatori, asa cum s-a intamplat deseori si la protestele din Romania.

"Bineinteles! Sunt grupuscule de extrema stanga si de extrema dreapta, cu casti, cu cagule, care nu sunt atasati acestei miscari a 'vestelor galbene'.

Sunt oameni in general de provenienta magrebiana, Africa de Nord, araba, si ei suparati pe viata pe care o traiesc si pe care nu o mai suporta, si care ingroasa randurile ca sa creeze o impresie si mai puternica de haos si sa puna presiune pe politicieni, pe autoritati.

Dar ei nu sunt neaparat cu 'vestele galbene', ei au fiecare treaba lui, ca dovada ca au spart magazine si au luat mancare.

Asta se intampla sistematic in Franta: la manifestatii se infiltreaza grupuri extremiste, iar cei care ii critica spun ca sunt lasati special de politie tocmai ca sa decredibilizeze o miscare.

Necazul este ca de data asta miscarea e total dezorganizata, nu are un lider. E ca la noi in Piata Victoriei. Ei au iesit pe strazi veniti spontan de peste tot (Parisul e recent, dar protestele au inceput din noiembrie: au blocat sosele, sensuri giratorii etc) si s-au organizat pe Facebook. Nu au lideri, se cearta deja intre ei pentru ca si-au trimis reprezentanti sa discute cu premierul, unii au plecat, altii vor dialog, sa se gaseasca solutii, altii spun: Nici pomeneala, nu sunt de acord, o sa va pacaleasca! Au spus ca au primit si amenintari cu moartea, amenintari serioase", ne-a relatat Paul Cozighian.

Jandarmii francezi nu lovesc oameni cu mainile ridicate, justitia franceza actioneaza rapid

Iar daca provocatorii se comporta similar cu cei intalniti si la mitingurile din Romania, despre jandarmii francezi nu se poate spune deloc acelasi lucru, dimpotriva.

"Jandarmii francezi nu au dat cu batele. In 10 august, oamenii au fost batuti pe strada, desi stateau cu mainile ridicate si nu faceau nimic. Daca tu stai cu mainile in sus si n-ai o piatra, nu ai nimic, nu vine un jandarm sa iti dea cu bata in cap, asa ceva nu exista in Franta.

Din contra, sunt foarte multi jandarmi francezi raniti, desi au aruncat in ei cu pietre si cu vopsele, dar au stat nemiscati. Ce-i drept, cand s-au simtit atacati s-au aparat cu gaze lacrimogene. La alte proteste au actionat si cu gloante cu cauciuc, dar jandarmii francezi nu se duc sa agate oameni pe strada, sa le traga picioare in burta si in cap sau sa dea cu batele in ei, asa cum a fost in Piata Victoriei in 10 august.

Si in Franta justitia actioneaza formidabil. Au fost retinuti peste 400 de indivizi din diverse zone ale tarii, inclusiv derbedei, dar si foarte multe 'veste galbene', care au fost prezentati imediat in fata unui judecator de instructie. De cateva zile, tribunalele lucreaza aproape non-stop, pana noaptea tarziu si se dau condamnari pe banda rulanta.

Pedeapsa maxima ajunge pana la 7 ani de inchisoare, dar pana acum s-au dat pedepse intre trei si sase luni", a subliniat corespondentul Le Figaro.

Populatia se desolidarizeaza de cei care comit violente

Intrebat cum ar putea evolua lucrurile, Paul Cozighian a raspuns: "E greu de prevazut, pentru ca este o combinatie de criza politica si criza economica".

"In plus, s-a facut un sondaj, luni seara, in randul populatiei legat de violente si de distrugeri, iar daca pana acum se spunea ca 75% din populatie sprijina 'vestele galbene' pentru ca cer lucruri legitime, intrebati acum, dupa cotitura pe care a luat-o aceasta miscare, 90% spun ca nu sunt de acord cu ea. Apare o reactie a populatiei, mai ales din marile orase, care se desolidarizeaza de ceea ce se intampla.

Parerea mea e ca suntem departe de a vedea sfarsitul acestei crize, e abia inceputul. Ei ii cer demisia lui Macron, iar pustiul e ambitios si bineinteles ca nu o sa si-o dea. Nici nu poate sa dea inapoi, pentru ca e prea mandru, asa ca trebuie sa gaseasca un compromis. Deocamdata nu l-a gasit", adauga acesta.

"De-abia incepe nebunia, pentru ca nu se lasa nici unii, nici altii"

Un astfel de compromis ar putea fi demisia ministrului de Interne?

"Deja ministrul de Interne a demisionat inainte de criza (Gerard Collomb - n.red.), parca ar fi mirosit ca vine ceva. Poate ca avea semnale, nu stim, dar acela era un om cu experienta, mai in varsta, si care l-a lasat balta pe Macron. Iar acum e ministru un baiat tanar (Christophe Castaner - n.red.) care luni noaptea, la ora 21:30, era audiat in comisia din Senat si i se cerea sa dea explicatii. Si din explicatiile pe care le-a dat, analistii francezi au dedus ca e derutat, nici el nu stie care este solutia la ora la care vorbim", ne-a explicat jurnalistul.

Intrebat daca actuala criza cu care se confrunta Franta are doar cauze interne sau exista si surse externe care o alimenteaza, Paul Cozighian a remarcat faptul ca "si Belgia s-a cam prins in jocul asta".

"Si in Belgia sunt probleme tot de genul asta. Bineinteles ca rusii se bucura, ei cauta destabilizarea intregii Europe. Stim bine cum a fost si cu migrantii, cu refugiatii.

Eu spun inca o data ca e departe de a se fi terminat criza, de-abia incepe nebunia, pentru ca nu se lasa nici unii, nici altii. Sindicatele din Politie vor sa discute cu premierul, ei propun un alt plan, o alta strategie pentru combaterea protestelor, fiindca sunt deja criticati, li s-a spus ca e inadmisibil ca n-au intervenit mai devreme si au lasat ca lucrurile sa ajunga aici.

Situatia e foarte complicata. Unii vor chiar sa se faca apel la armata, or armata nu este pregatita ca jandarmii, ei au o pusca si atat. Multi spun ca ar fi o eroare sa scoti armata pe strazi, ceea ce ar insemna declararea starii de urgenta.

Pe de alta parte, faptul ca Parisul e tinta acestor proteste (pentru ca Macron e la Paris, nu?) e rau si pentru turism. Sute de milioane de euro s-au pierdut deja in activitatea hoteliera, la restaurante, oamenii si-au anulat vacantele sau vizitele la Paris.

Si dupa parerea mea acum suntem pe o escaladare, nicidecum intr-o perioada de calmare a situatiei", a conchis Paul Cozighian.

Citeste mai multe despre:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste veste galbene Franta, #Macron proteste Franta , #proteste Franta