Vestele galbene au iesit in continuare in strada, dupa ce Macron a spus ca le-a inteles ingrijorarile

Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 17:28
5451 citiri
Vestele galbene au iesit in continuare in strada, dupa ce Macron a spus ca le-a inteles ingrijorarile
Foto: Captura ecran Twitter

"Vestele galbene" s-au mobilizat din nou, sambata, in Franta, mai ales la Strasbourg, in semn de protest fata de "bla-bla", mentinand astfel presiunea, la 48 de ore dupa anunturile lui Emmanuel Macron ca raspuns la criza sociala, si cu 4 zile inaintea defilarii de la 1 Mai.

La acest "act 24" al unei miscari fara precedent, care afecteaza Executivul de peste cinci luni, privirile sunt atintite asupra Strasbourgului, unde 2.000 de "veste galbene", potrivit prefecturii, defilau pasnic, au constatat jurnalisti AFP.

In multime, Pascal Harter, in varsta de 58 de ani, apreciaza ca nu a fost "nimic concret" in anunturile facute de seful statului joi, de la Palatul Elysee. "Asta m-a remotivat", a declarat el pentru AFP. In opinia acestui barbat aflat inainte de pensionare, presedintele Republicii a sustinut un "bla-bla".

Acesta este un sentiment larg impartasit pe retele de socializare, in grupurile "vestelor galbene", in opinia carora masurile lui Emmanuel Macron - desfasurarea "mai multor functionari pe teren", scaderea impozitului asupra venitului, suprimarea ENA sau reindexarea cu inflatia a pensiilor de pana in 2.000 de euro - nu sunt suficiente.

Cu o luna inaintea alegerilor europene, organizatorii evenimentului de la Strasbourg spera sa dea un caracter "international" luptei lor.

Manifestantii au intonat Marseilleza inainte de plecarea coloanei, iar apoi au scandat "Suntem aici, chiar daca Macron nu o vrea, suntem aici!". De pe o camioneta, un "street medic" german a tunat in germana "Franta este un exemplu pentru Europa, Germania trebuie sa se trezeasca, la fel ca Franta".

"Sunt aici pentru ca francezii si germanii au aceleasi probleme si pentru ca-i sustin pe francezi", a rezumat Erwin Bierwald, un pensionar in varsta de 67 de ani, venit de la Friburg-im-Breisgau, in sud-vestul Germaniei.

La Paris, doua coloane s-au format dupa ora locala 13.30. Cu sloganul "riposta generala", prima, care a pornit din Montparnasse, era formata din cateva mii de manifestanti, "veste rosii" din cadrul CGT si "veste galbene".

A doua, organizata doar de "veste galbene", a pornit de la Casa Radio si urma sa treaca prin fata mai multor sedii ale presei mari.

"Convergenta luptelor"

In apropiere de Montparnasse, Patricia, o pariziana in varsta de 65 de ani, "vesta galbena" "de la inceput", manifesteaza cu CGT, pentru ca este in favoarea "convergentei luptelor". Cu patru zile inainte de 1 Mai, aceasta institutoare pensionata "doreste ca toate sindicatele, partidele, miscarile contestatare sa iasa in strada, la o federatie a poporului, pentru justitie sociala si fiscala".

In fata sediului postului privat TF1, Julien, un brutar in varsta de 29 de ani, protesta fata de tratamentul mediatic al miscarii. "Politistii vor sa aresteze jurnalisti independenti, pentru ca sunt singurii care spun adevarul", a apreciat el, dupa plasarea intr-un arest preventiv polemic a jurnalistului Gaspard Glanz, la "actul 23", iar apoi plasarea sa sub control judiciar.

"Presa traditionala nu spune adevarul", a apreciat el.

Alte manifestatii au fost anuntate peste tot in Franta - o operatiune de blocare la periferia Lyonului, un mars nocturn la Cambrai (Nord), plasarea unei veste galbene uriase in varful Roche de Solutre (Saone-et-Loire).

Unii au decis sa nu participe in aceasta sambata, pentru a se concentra asupra manifestatiilor de la 1 Mai, care se anunta tensionate.

In vederea prevenirii violentei, interdictii de a manifesta au fost impuse la Strasbourg, in centrul si in jurul institutiilor europene, dar si la Toulouse, Lille, Rennes sau Rouen. La Paris, perimetrul interzis include Champs-Elysees, Palatul Elysee, zona Adunarii Nationale si Catedrala Notre-Dame de Paris.

Sambata trecuta, 27.900 de "veste galbene" au iesit in strada in intreaga Franta, potrivit Ministerului de Interne, 100.000 potrivit propriului bilant. Mobilizarea a scazut, mai putin la Paris, unde numarul manifestantilor aproape s-a dublat fata de saptamana anterioara, iar tensiunea a crescut.

Ministrul de Interne Christophe Castaner a descalificat vineri motivatiile manifestantilor. In opinia sa, reactiile fata de anunturile lui Emmanuel Macron erau "deja scrise" inaintea alocutiunii.

Citeste mai multe detalii despre actiunile "vestelor galbene":

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vestele galbene protest Franta , #proteste Franta