A crescut numarul romanilor care cred ca tara merge in directia gresita si ca apartenenta la UE e un lucru rau - Sondaj european

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 20:53
5781 citiri
A crescut numarul romanilor care cred ca tara merge in directia gresita si ca apartenenta la UE e un lucru rau - Sondaj european
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape doua treimi dintre romani cred ca tara noastra merge intr-o directie gresita, iar procentul celor care considera ca apartenenta la UE este un lucru bun a scazut de la 54%, in luna martie acest an, la doar 48%, in octombrie.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de compania Kantar Public, pentru Parlamentul European, in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, in perioada 23 septembrie - 2 octombrie 2017.

Conform sursei citate, in privinta apartentenei Romaniei la UE a urcat ponderea celor care considera ca este un lucru rau (cu 3%, pana la 18%) sau spun ca acest lucru nu este nici bun, nici rau (+ 2%, pana la 32%).

Media UE se situeaza cu 9 puncte procentuale peste cea din Romania: 57% dintre cetatenii europeni considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun, nivel ce este apropiat de cel anterior crizei financiare. De asemenea, doar 12% din europeni au declarat ca apartenenta la UE este un lucru rau.

Rata romanilor care cred ca tara a beneficiat de aceasta apartenenta la UE se situeaza in continuare peste procentul celor care cred ca aderarea este un lucru bun: este de 61%, cu trei puncte sub nivelul din martie acest an.

Principalul motiv pentru care cetatenii romani sunt de parere ca aderarea a fost un lucru bun este "accesul la noi oportunitati profesionale", care se refera probabil, in cea mai mare masura, la posibilitatea de a lucra in strainatate:

Un paradox - Romania si Lituania sunt singurele state membre unde ponderea intervievatilor care sunt de parere ca opinia lor este importanta in UE o depaseste pe cea a celor care cred ca vocea lor este importanta in tara natala.

Analiza PE mentioneaza ca "executivul Romaniei a fost schimbat in iunie 2017" si ca in jumatate de an, ponderea celor considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita a crescut cu 10 puncte procentuale.

Astfel, Romania se numara printre statele unde cu cele mai mari ponderi de intervievati convinsi ca situatia din tara lor se deterioreaza: 62% au spus ca tara se indreapta intr-o directie gresita.

Doar grecii si spaniolii sunt mai pesimisti si nemultumiti de evolutiile din tara lor.

In cazul Romaniei se observa caderea inregistrata la acest capitol: procentul din octombrie este cu 10 puncte procentuale peste cel inregistrat la sondajul din martie anul acesta. In intervalul de timp scurs, Romania a trecut prin doua crize politice, o schimbare completa de guvern (criza prelungita de refuzul lui Sorin Grindeanu de a demisiona), si o miniremaniere.

Pe de alta parte, a scazut ponderea celor care cred ca Romania se indreapta intr-o directie buna - cu sapte puncte, pana la 25%.

Temele de interes pentru romani si care ar trebui sa figureze ca prioritati ale UE in opinia lor sunt diferite de cele punctate de cei mai multi europeni.

Subiectele prioritare in conceptia romanilor:

  • drepturile lucratorilor (42%, comparativ cu 34% media europeana)
  • libertatea de a calatori, munci si studia in UE (41%, fata de 36% media UE)
  • sistemul de pensii (38%, fata de 34%)

Subiectele prioritare pentru media UE:

  • drepturile si libertatile europene (44%, comparativ cu 33% in Romania)
  • dreptul de a calatori, munci si studia in UE (36%)
  • drepturile lucratorilor (34%)

Citeste mai multe despre Pulsul natiunii 2017: Doar 48% din romani mai cred ca apartenenta la UE este un lucru bun; 62% cred ca tara e pe un drum gresit pe site-ul CursdeGuvernare.ro.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#sondaj romani directie gresita, #sondaj romani apartenenta UE , #Romania UE