Ziare.com

Nu indraznim pentru ca nu credem in noi si nu facem nimic pentru ca nu indraznim nimic!

de Petrisor Peiu, analist
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 07:35

   

Nu indraznim pentru ca nu credem in noi si nu facem nimic pentru ca nu indraznim nimic!
Petrisor Peiu
Practic, toata situatia din regiune ne indeamna sa ne luam in serios rolul de lider regional, o pozitie neasumata dupa ce noi am parasit-o de multe decenii.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Citeste prima parte a articolului: Romania nu mai vrea sa fie lider regional, desi ar avea toate argumentele - de la bani, la istorie

Rand pe rand, Grecia si Ungaria au suferit esecuri in a-si asuma acest loc. Grecia a incercat sa se insinueze prin banci si telecomunicatii in toata zona balcanica si apoi sa isi expandeze influenta politica, dar a esuat invinsa de fragilitatea propriei economii.

Ungaria, la randul sau, a incercat sa profite politic si cultural de statutul de favorit al lumii occidentale datorita comportamentului de elev model avut in anii '90 si inceputul anilor 2000; numai ca discrepanta intre dorinta si putere, precum si derapajele prea aspre, au facut ca Ungaria sa intre in coliziune cu liderii lumii vestice si si-a pierdut astfel atractivitatea pentru o regiune care, desi cu prudenta, tanjeste totusi catre Occident.

Primul dosar pe care Romania il joaca cu timiditate si nesiguranta de sine este cel al Republicii Moldova: din teama de a nu trezi suspiciuni la Berlin si Moscova privind o agenda unionista ascunsa, Bucurestiul prefera sa joace "la meci nul", adica "sa nu fie mai rau".

Ne aparam tenace de orice initiativa care ne-ar implica in statul vecin, acordam ajutoare nerambursabile sau credite unei entitati nefinantabile si, in mod previzibil, nu avem niciun rezultat: cetatenii de dincolo de Prut nu gasesc o alternativa in Romania decat individual (sa-si ia cetatenie si sa emigreze in/prin Romania).

Pentru a avea un cosmar desavarsit, protejatii Bucurestiului de la Chisinau s-au vazut umiliti in alegeri de anti-romanul explicit Igor Dodon.

Dar parca nimic nu este mai relevant pentru lipsa de implicare in dosarul Republicii Moldova decat lipsa oricarei expertize romanesti privind Transnistria: nu avem contacte acolo, nu merge nimeni acolo (diplomatii nostri sunt singurii din UE care nu au voie de acasa sa mearga acolo!), nu vorbim despre acel loc de parca nici n-ar exista, nu intelegem nimic din ce se intampla la Tiraspol sau la Chisinau in legatura cu Tiraspolul. Mai hazliu este ca toti partenerii nostri occidentali asteapta de la noi o cunoastere desavarsita a situatiei de peste Nistru!

Al doilea dosar pe care il joaca Bucurestiul cu stangacie este spatiul Balcanilor de Vest, unde am conservat o atitudine autista privind recunoasterea noului stat Kosovo, in pofida relatiilor bune pe care le avem cu albanezii (colegi si parteneri in NATO, fara sensibilitati reciproce cu noi) si a relatiilor cel putin echivoce cu Federatia Rusa pe care le are Serbia. Dar daca tot o tinem gaia-matu cu nerecunoasterea Kosovo, de ce nu devenim mai prezenti si mai influenti la Belgrad?

Al treilea dosar tratat cu superficialitate este Bulgaria: tara de peste Dunare are o legatura foarte puternica cu Romania. Pe langa faptul ca Romania este a cincea piata ca marime pentru exporturile bulgaresti si a patra sursa de importuri, persista la Sofia ideea ca Romania este referinta pe care Bulgaria trebuie sa o aiba in tratarea celei mai grave boli de care sufera: coruptia endemica.

Este chiar surprinzator cat de usor am epuizat in spatiul public de la Bucuresti tema alegerilor prezidentiale de la Sofia conchizand doct ca proaspat alesul presedinte Rumen Radev este pionul Rusiei in zona si repede-repede am colorat harta Bulgariei in rosu aprins.

Nu a citit nimeni oare ca Radev este absolvent in 2003 al Air War College la Universitatea Aerului Maxwell din Montgomery, Alabama, unitate majora a Air Education and Training Command (AETC), care este centrul Fortelor Aeriene americane pentru educatie militara profesionala comuna (Joint Professional Military Education - PME) adica centrul de educatie militara pentru partenerii militari americani?

Nu a citit nimeni oare ca Radev a vorbit insistent despre modelul Romania in campanie si ca a promis ca prima sa vizita va fi la Bucuresti pentru a prelua modelul DNA? Nu a citit nimeni oare ca Radev a fost votat si cu sprijinul etnicilor turci (7% din voturi, reprezentati de catre Miscarea pentru Drepturi si Libertati) precum si de ultra-nationalistii lui Krasimir Karakachanov (15% din voturi in primul tur)?

Nu a citit nimeni oare ca, de fapt, Radev este considerat pro-rus pentru ca a cerut anularea aranjamentului de la Dublin privind repartitia migrantilor? Nu intelege nimeni la Bucuresti ca, de fapt, Radev este la fel de anti-rus sau pro-rus ca si Boiko Borisov (ambii generali maiori, Radev de armata si Borisov de politie) si ca, de fapt, bulgarii isi doresc sa aiba parte de putin Orban la ei acasa: sa fie si cu NATO, dar sa faca proiecte si cu Rusia, sa fie si cu valorile UE, dar si ultra-ortodocsi si ultra-nationalisti?

Dar dosarul in care Bucurestiul dovedeste cea mai frapanta stangacie in plan regional este si cel mai dificil, Ungaria. Aici trebuie mentionata atitudinea apatica, resemnata, pe care oficialii nostri o au fata de regimul Orban, amintit public doar prin aluzii sau paleative.

De curand, un oficial important de la Budapesta a avut insolenta sa critice campania anticoruptie din doua judete transilvanene, spunand de-a dreptul ca aceasta are obiective de intimidare etnica. Nimeni de la Bucuresti nu i-a raspuns taios si nimeni nu a prezentat o istorie a penibilelor imperii ale coruptiei din Harghita si Covasna; poate ca nimeni la Bucuresti nu poate justifica faptul ca Hrebenciucul maghiar, legendarul jefuitor de paduri Attila Defrisatorul, este singurul mare corupt de notorietate publica nederanjat inca!

Durerea noastra maghiara e, de fapt, nucleara

Subiectul cel mai dificil de abordat in relatiile romano-maghiare (daca exista asa ceva) este insa centrala nucleara de la Paks. Romania a pierdut prilejul de doua ori de a impiedica Ungaria sa comita aceasta monstruozitate atomico-financiara: atat in cadrul dezbaterilor publice (organizate de catre Ministerul Mediului pe furis in septembrie 2015 la Timisoara si Oradea si in semi-clandestinitate web in august 2016-luna de concedii), cat si in cadrul dezbaterilor cauzate de procedura de infringement, inchisa pe 17 noiembrie 2016 privind achizitia fara licitatie a combustibilului nuclear din sursa unica Rossatom (ungurii au motivat asta prin faptul ca numai asa pot mentine centrala in proprietatea statului!!!).

Am mai avea o sansa in cursul discutiilor despre infringement-ul cauzat de modul de finantare anticoncurential al contributiei maghiare de 2,5 miliarde de euro, dar nu ne punem mari sperante in mutenia Bucurestiului.

Sa spunem totusi ca, langa Romania, Ungaria va construi o noua centrala ruseasca cu doua reactoare VVER 1200 de 1114 MW (reactorul 5, planuit a fi inceput in 2018) respectiv de 1200 MW (reactorul 6, care va incepe in 2025), in valoare de 12,5 miliarde de euro, contractul fiind acordat catre Atomenergoproekt (NIAEP-ASE) Compania Energetica Nizhny Novgorod.

Sa mai spunem ca centrala va fi finantata printr-un imprumut rusesc de 10 miliarde de euro (care practic va face din Ungaria datornica in primul rand Rusiei) si va amplifica nesiguranta data de o tehnologie nesigura si neverificata inca in practica.

Este greu de inteles de ce ne-a inspaimantat posibilitatea ca rusii sa construiasca o centrala la Belen, in Bulgaria, dar nu ne inspaimanta ca vor sa faca una de doua ori mai mare in Ungaria, la Paks.

Nu ne-a pasat sa dominam economic regiunea

In final, dar nu aceasta este neaparat ordinea importantei lucrurilor, trebuie mentionat faptul ca Romania nu a avut niciun fel de strategie pentru a-si manifesta puterea sau/si interesul economic in regiune.

Desi a doua economie ca marime din regiune, tara noastra nu detine nicio firma din primele 15 companii din top CEE (Central and East Europe), prima clasare "romaneasca" fiind Automobile Dacia pe locul 16 (4 miliarde de euro - cifra de afaceri) ; spre comparatie, prima in top este firma poloneza PKN Orlen (26 miliarde de euro - cifra de afaceri), a doua este MOL Ungaria (17 miliarde de euro - cifra de afaceri), iar a treia firma ceheasca Skoda (9 miliarde de euro - cifra de afaceri).

De mentionat ca atat PKN Orlen, cat si Mol au actionariat majoritar polonez, respectiv maghiar. In acelasi top CEE 500, Polonia are 176 companii, Ungaria are 73, Cehia 65 si Romania abia 59 de companii.

Neavand firme puternice, este evident ca nu detinem nici suficiente parghii pentru a dezvolta o politica de expansiune economica la nivel regional; principala motivatie o reprezinta faptul ca firmele mari romanesti au actionariat strain, ele sunt fie investitii locale ale unor multinationale, fie companii mari privatizate.

Nu s-a urmarit deloc un echilibru fata de capitalul romanesc, care putea fi atras, daca nu altfel, macar prin listarea la bursa a unor pachete de actiuni privatizate cam fara un plan sau fara o protectie a interesului public.

MOL versus PETROM

Consecinta este reprezentata de lipsa de mijloace adecvate pentru a face politica regionala. Daca MOL este atat de prezenta in regiune, inclusiv in Romania, Petrom detine o cota modesta de piata in Republica Moldova si una ilar de mica pe la alti vecini.

Cele doua companii pot ilustra ce inseamna sa fii jucator regional (MOL) vs. jucator la "evitarea retrogradarii" (PETROM). In 2004 ambele grupuri aveau cam cate 450 de benzinarii, astazi MOL are 2.000, iar PETROM sub 600; MOL are rafinarii in 3 tari, iar PETROM mai detine o singura rafinarie; MOL are core-business pe petrochimie, iar PETROM a aruncat la gunoi toata petrochimia (a treia ca marime din Europa!).

MOL vrea sa investeasca 2 miliarde de dolari, iar PETROM nu "investeste" decat in persoane pe care sa le plaseze in Guvernul Romaniei, daca se poate macar la ministerele Economiei si/sau Energiei.

PETROM este astazi de 3 ori mai putin valoroasa ca MOL (desi au plecat de la aceeasi dimensiune), este mai putin valoroasa decat in 2004, desi pretul petrolului este cu peste 50% mai mare astazi.

Toate aceste date vin sa consolideze imaginea de stat cu ambitii mediocre pe care o proiecteaza clasa politica de la noi: ne plangem ca nu putem, am ajuns sa ne exacerbam singuri propriile neputinte, nu indraznim pentru ca nu credem in noi si nu facem nimic pentru ca nu indraznim nimic.

Aceasta spirala a modestiei trebuie sa fie rupta cumva pentru a ne putea recastiga un loc demult pierdut in concertul european; nu vom putea avea dezvoltare si reducerea diferentelor fata de Occident decat incercand sa "iesim" mai mult in lume, decat exportand mai mult, atat bunuri si servicii, cat si influenta politica si culturala.

A nu face asta inseamna sa nu intelegem statutul dimensiunii noastre. Nu poti, in lumea de astazi, sa fii cat China, dar sa te comporti ca Luxemburg.

Istoria se intampla, de altminteri, chiar sub ochii nostri, iar deciziile pe care nu le luam noi vor fi luate de altii, dar cu semn schimbat si vor stabili granitele de putere si de influenta pe termen indelungat.

Si pentru ca natura nu accepta vidul, in locul lasat liber de catre timiditatea Romaniei sau neputinta Greciei si Ungariei incearca sa se insinueze Polonia, agitand temele flancului estic al NATO si pe cea a solidaritatii tarilor estice din UE in fata dictatului centrului dur al Uniunii.

Trebuie sa intelegem ca parteneriatul nu inseamna numai sa fii secund, copilot; uneori trebuie sa mai tii si volanul, mai ales pe drumurile pe care le cunosti mai bine.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania lider regional Romania economie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania...

Este foarte bine ca ne comparam cu Polonia, insa, daca o facem, trebuie sa o facem realist, pentru a putea trage concluziile corecte, si a intreprinde actiunile necesare. Polonia, cu atuurile sale, va fi, probabil, tot timpul deasupra Romaniei, Polonia are o populatie de 40 de milioane de locuitori, are teritoriu mai mare decit Romania, are iesire la o mare (Baltica) mult mai deschisa si mai aproape de tari dezvoltate decit Marea Neagra, este asezata foarte aproape de centrul (economic, rutier si civilizational) Europei, este o tara de religie catolica (superioara celei ortodoxe prin faptul ca are o conducere centrala, intr-o tara din Vest, cu influenta la nivel global), religie comuna cu a altor state avansate, civilizate. Polonia are un nivel de educatie si civilaztie vestica mult mai avansata decit Romania, si, nu in ultimul rind, a fost tara pentru care Marea Britanie a intrat in razboiul 2 mondial.
Romania, deci, nu are mai nimic din toate acestea. Singura cale, cred, prin care Romania ar putea sa concureze la acelasi nivel cu tari mai civilizate din Europa (si din lume) ar fi sa isi formeze o populatie cu o atitudine de o corectitudine maxima, sa incerce sa bata chiar, la acest capitol, Elvetia, tarile nordice, germania, Marea Britanie, etc.... Adica mai pe toate. Daca nu vom avea o tara cu o populatie foarte educata, corecta, deci civilizata, la un nivel mai mare decit majoritatea tarilor, atunci trebuie sa ne dam seama ca nu prea avem ce oferi, pe plan local, european si mondial, deci ca nu avem cum sa concuram cu celelalte State, mai la nici un capitol. Daca Dunarea se va dovedi o alternativa viabila de transport a morfurilor dinspre Asia spre centrul si nordul Europei, atunci poate am avea ce sa oferim, si cu ce sa cocuram. Cam putin totusi... Asa cum sintem in prezent, cleptocratici si corupti, nimeni nu va vrea sa stea de vorba cu noi... Singurul lucru pe care il are Romania de oferit la ora actuala este forta de minca, cu flexibilitatea de a lucra oriunde in lume.

 

 

D-voastra nu ati auzit de poporul Roman??

Noi suntem romani, noi suntem cei mai destepti, smecheri, hoti, talhari, tradatori, masochisti....inainte doream sa moara capra vecinului...acum vrem sa m-oara vecinul sa ne ramana noua capra lui, oricare ....Elitele la noi au fost indepartate si inlocuite cu cumparatorii de diplome, doctorate...Noi nu ne vindem tara , o impartim cu altii...vad ca sunteti bine documentat si va felicit dar ,,nu aveti cu cine"...am citit si celelalte articole si a bucur ca ne mai aratati ca inca sunt persoane ca d-voastra ...Diplomatia romaneasca este invizibila pt ca sunt promovate personaje neavenite in sistem si acolo domina coruptia ca in toate sferele de altfel...Ganditorii tarii au disparut ...cand pui iar si iar fosti comunisti la SIE si la MAE, nu poti sa fii ancorat in realitate ..ma uit cum mii, sute de mii de hectare de padure dispar si nimeni nu se opune, presedinti, guverne etc ...exemplul cu Mol si Petrom este elocvent ca si cu rafinariile distruse sau instrainate ...intreaga industrie a fost vandalizata cu complicitatea responsabililor ...dar mi-am pus intrebarea cine sunteti, ce va mana la asa retorica si am inteles ...d-voastra aveti o ,,melancolie" profesionala si sunteti format tot in ciclul comunist ....probabil ca nu sunteti cooptat in cercurile de decizie si de aici veniti si mustruluiti dar azi elementele de care vorbiti sunt sub alte coordonate ....insa va multumesc ca ne tineti ,,prezenti" in nazuinte si vise...cu gratitudine Pacifistul.

 

 

Romania, Republica Moldova, Rusia, tezaurul si occidentul

Primul dosar pe care Romania il joaca in Republica Moldova este jucat cu mai multa siguranta decit se crede. Singura problema este ca domnul Peiu nu stie acest lucru sau nu doreste sa accepte situatia reala. Niciodata dupa Revolutia din 1989 Romania nu a jucat un rol mai energic in politica regionala decit acum.

Meciul "nul" nu este de fapt un meci nul, ci este o cadere de acord asupra unor principii care trebuie respectate in relatia cu Romania-Rusia. Desigur, respectarea acestor principii, nu convine unor grupuri de interese, acestea fiind prin urmare interesate sa discrediteze orice efort diplomatic.

Abordarile radicale anti-rusesti au ca rol incetinirea sau blocarea apropierii Romaniei de Republica Moldova si blocarea definitiva a oricaror posibilitati, chiar si de discutare, a problemei tezaurului.

Cu abordari anti-rusesti, trebuie sa fie clar, ca deschiderea dosarului tezaurului, este imposibila.

Abordarile radicale anti-rusesti, CONTRAVIN INTERESULUI NATIONAL AL ROMANIEI !

Pentru ca basarabenii sa inteleaga Romania si sa doreasca o mai mare apropiere de Romania, este necesar, un efort sustinut si indelungat pe toate planurile si nu doar punctual, in momentele in care in Romania este campanie electorala si politicienii au nevoie de sprijin.

"Umilirea" suferita ca urmare a alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, este o tema FALSA ! Sa nu uitam ca PSD(stinga) a cistigat alegerile in Romania ! Este evident ca reformistii nu au un sprijin suficient in rindul maselor, nici in Republica Moldova si nici in Romania. Asta nu insemna insa ca reformistii nu au putere in Romania sau in Republica Moldova.

Romania are un nou regim politic de dinainte de alegerile parlamentare din 11 Decembrie 2016 si acest nou regim isi exercita puterea cu mina forte. Presa straina incepe incet, incet sa realizeze cum stau lucrurile. Se pare ca domnul Peiu, REFUZA sa ia nota, in ciuda faptului ca pare un om foarte bine informat.

In ce priveste parlamentarii si parlamentul din Romania, toata lumea stie sau ar trebui sa stie cam care sint problemele. Parlamentul din Romania are probleme uriase cu coruptia si momentan functionarea sa intimpina probleme serioase din acest motiv.

Romania are contacte suficiente in Republica Moldova si le si foloseste orideciteori este necesar. Sa nu uitam ca domana Kovesi a fost recent in Republica Moldova pentru a sustine lupta anti-coruptie. Semnalul prin care Romania sustine lupta anti-coruptie este puternic, chiar daca domnul Peiu refuza sa observe acest lucru. Evident, contactele nu se rezuma la atit. Restul se poate deduce, mai ales pentru cineva cu experienta domnului Peiu.

Tarile occidentale si presa occidentala acum, incearca sa desluseasca, care este situatia de fapt in Romania acum, in conditiile in care puterea este exercitata cu mina forte de catre NOUL REGIM POLITIC al tarii.

 

 

Romania, Republica Moldova, Rusia, tezaurul si occidentul (2)

Dosarul Kosovo nu a fost abordat inca de catre noul regim politic din Romania. Prin urmare, inca nu exista o noua analiza si pozitie in acest sens. Exista doar cea sustinuta anterior.

In ce priveste restul statelor din zona fostei Iugoslavii, analizele au loc deja.

In ce priveste relatiile cu Ungaria, abordarea romaneasca este simpla si clara: Romania pledeaza pentru relatii cit mai bune cu Ungaria. Daca unii reprezentanti ai Ungariei au un alt punct de vedere, este dreptul lor. Ceea ce trebuie mentionat insa, este faptul ca punctele radicale exprimate de unii reprezentanti ai Ungariei, pot face Ungariei mai mult rau decit bine. Optiunea de a radicaliza schimbul de replici cu Ungaria, este CONTRAPRODUCTIVA. Desigur, pentru domnul Peiu, care este EXPERT in discursuri care sa produca conflicte, aceasta abordare nu este convenabila si ca urmare, dinsul incearca sa o descrie ca o non-politica.

Toti coruptii din Romania vor avea parte de un tratament corespunzator din partea justitiei romane. Problema este acum sa sint EXTREM DE MULTI. O coruptie care s-a extins nestingherita timp de zeci de ani, nu poate fi stirpita peste noapte.

Chestiunile privind problemele din domeniul nuclear din Ungaria, vor fi analizate si discutate. In acest context, discursurile radicale de ambele parti(asa cum ii plac domnului Peiu), NU SINT PRODUCTIVE.

Romania nu trebuie in mod obligatoriu sa domine regiunea de una singura, ci trebuie sa colaboreze cu vecinii sai, pentru construirea unei Europe de Est mai solide, atit din punct de vedere economic, cit si politic. Aceasta este politica NOULUI regim politic din Romania. Pina acum, in Romania nu a existat o politica externa energica in regiune si acest lucru explica si modul in care au evoluat lucrurile pina acum. De acum in colo va fi mai bine, dar acest lucru nu se poate vedea peste noapte. Greselile majore si lipsa de interes a regimurilor politice anterioare din Romania in ce priveste dezvoltarea capitalului autohton in Romania, apartin acestor regimuri si nu celui actual.

Nu ni se poate imputa ce au facut sau nu au facut altii inaintea noastra !

Spirala modestiei noastre a fost deja rupta prin instalarea Noului regim politic din Romania, dar domnul Peiu, refuza sa vada acest lucru. A rupe spirala insa, nu insemna ca Romania trebuie sa faca politica altor state (asa cum doreste domnul Peiu) in loc de cea proprie !

"Tinerea volanului" este reprezentata la nivelul acestei dezbateri publice, exact prin aceasta replica (si altele) acordata domnului Peiu si prin implicarea permanenta la tot felul de probleme de interes public, de la accidentele de circulatie, la politica externa. Sper ca dinsul sa poata observa acest lucru.

 

 

simt nevoia unor clarificari!

simt nevoia unor clarificari!
Conform Codului Muncii, CM, asa cum a fost modificat in baza legislatiei europene in domeniul muncii, un angajat (nediscriminatoriu nominalizat – privat/bugetar) are norma de 8 ore/zit imp de 5 zile pe saptamana, precum si dreptul la un numar de zile de concediu (in functie de vechime) si un numar de zile libere stabilite prin lege
In lumina prevederilor CM, 8*5 = 40 ore/saptamana *4 saptamani = 160 ore/luna
Astfel orice ora peste cele 160 reprezinta ore suplimentare conform CM
Pentru a stabili numarul de ore maxim pe care trebuie sa le lucreze intr-un an un angajat (fara ore suplimentare), prefer sa fac calculul prin diferenta.
Astfel: 12 luni*16 ore = 1920 total ore/an
14 zile libere stabilite prin lege: 14*8 = 112 ore libere legale
1920 - 112 = 1808 ore lucratoare/an
Concediu de odihna: 20 de zile lucratoare/an: 20*8 = 160 ore concediu de odihna
1080-160 = 1648 ore lucratoare total pe an
Orice ora peste acestea se considera, conform CM, ore suplimentare si trebuie platite ca atare
De asemenea, conform aceluiasi CM, nu sunt premise mai mult de 8 ore suplimentare pe luna
Un angajat in Romania, lucreaza o luna, variabila ca numar de zile: 30 ori 31 de zile, adica 21 ori 22 de zile lucratoare pe luna, ceeea ce reprezinta din start un numar de 8 ori 16 ore suplimentare neplatite
Din cele 14 zile legale, cea mai mare parte din angajati, pentru acele zile care sunt in weekend, nu primesc orele libere prevazute de lege
Astfel, in in tarile UE, ca urmare a acelorasi prevederi europene, daca o zi libera stabilita prin lege cade intr-o zi de weekend, aceasta este libera in pre sau post ziua respectiva (vineri ori luni), in caz contrar fiind ore suplimentare care ar trebui remunerate ca atare.
In Romania, orele suplimentare conform CM, se compenseaza cu zile libere!
Orice, libere, financiar, orice! Dar noi lucram cel putin 10 zile ore suplimentare neplatite pe an, plus zilele legal stabilite ca fiind libere care sunt in weekend!!!!
Nu vreau bani, VREAU LIBER!!!!

 

 

Dar dece a trebui sa fie lider ?

Ce sa faca romanii ?Sa ajunga cnducatorii Balcanilor ?Normal e ca fiecare sa-si vada de gospodaria sa. Ce lider regional cand noi nu am stiut sa ducemopolitica sanatoasa nici la noi nici in Moldovamunde e acelas neam ? Poate suntem lideri in coruptie,nepotism,credem ca banul reprezinta totul,cea ce s-a vazul la chisinau unde au fost alesi prorusii.Intai sa fim exemplu aici la noi apoi sa avem veleitati.

 

 

Moldova...

Spuneti foarte multe lucruri aparent legat si logic, incercind sa demonstrati cit de eficienta este politica Romaniei in relatia cu Rusia. Se pare ca cu Rusia nu se poate sa fii si prieten si dusman. Rusia ne-a dusmanit foarte mult timp, si este clar nu numai ca nu ne vrea binele, dar ne vrea raul. Iar a conditiona problema Basarabiei de cea a tezaurului este om mare eroare. Basarabia este mult mai importanta si valoroasa decit tezaurul. Deci problema Basarabiei trebuie abordata singular, fara ginduri divergente catre alte probleme. Nu trebuie sa tintim doua vrabii si sa nu nimerim nici una. Deci primordiala este situatia Basarabiei, si numai pe locul secund cea a tezaurului. Deocamdata, cu o asa politica frumoasa pe care o explicati doct si o sustineti, rezultatele sint ca am pierdut pe ambele planuri. Iar rezultatele sint cele care conteaza, nu povestile de adormit copiii (si adultii).

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor