Deputat german, verdict dur pentru Romania: "Putinizarea" si tendinta spre autoritarism

Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 21:40
7872 citiri
Deputat german, verdict dur pentru Romania: "Putinizarea" si tendinta spre autoritarism
Foto: The Times

La un sfert de secol schimbarile de la inceputul anilor '90, in unele tari din fostele tari socialiste din Est se observa o "intoarcere" la tendinte autoritare, spune deputatul german Gunter Krichbaum, care descopera aceste tendinte in Ungaria, Romania si Bulgaria.

Intr-un interviu pentru Deutsche Welle el defineste termenul "putinizare". Deputatul spune ca nu se observa o schimbare a politicii externe in raport cu Rusia a tarilor mentionate. Dimpotriva, toate statele membre participa la sanctiunile impuse Rusiei.

In afara de asta, dupa declansarea "conflictului inghetat" din Transnistria, Putin este la portile Bucurestiului. Dupa anexarea Crimeii, s-a schimbat toata arhitectura de securitate a zonei.

"Pisoiul" lui Vladimir Putin scoate ghearele la Romania (Opinii)

Putin, in niciun caz nu se poate baza pe simpatii si pe sprijinul tarilor mentionate. In acelasi timp, tarile din Europa Centrala si de Este vad ca statutul de membri NATO si UE ii apara de agresiunea lui Putin, iar in plan intern politica lor este cu totul diferita de ce se sustine in exterior.

Pe de alta parte, tendintele spre autoritarism din aceste tari estice starnesc ingrijorare. In Romania, de pilda, am vazut cum, in urma cu doi ani, incercarea de demitere a presedintelui a fost stopata doar multumita interventiei Comisiei Europene, mai spune Krichbaum.

Daca avem in vedere si acest plan al Guvernului, ca timp de 45 de zile alesii locali au voie sa migreze la un alt partid, trebuie sa fim cu adevarat ingrijorati. Acest plan a fost pus in aplicare exact cu putin inainte de alegerile prezidentiale.

Bulgaria si Ungaria, de asemenea ridica semne de intrebare. In Ungaria, legea mass-media este total antidemocrata, iar in Bulgaria coruptia este mare.

Aceste tari reprezinta o provocare serioasa pentru UE. "Respecta ele valorile europene, precum libertate, democratie si intaietatea legii si in interiorul tarii lor sau fac parada de acest lucru doar in exterior?", se intreaba in incheiere deputatul german.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Europa de est putinizare, #Puti Rusia Europa Este, #Romania regim politic autoritar , #Romania UE