Ziare.com

Detaliile din spatele procesului de 80 de milioane de euro, pierdut de Romania la Tribunalul UE

de Ionel Stoica
Vineri, 03 Mai 2019, ora 11:24

   

Detaliile din spatele procesului de 80 de milioane de euro, pierdut de Romania la Tribunalul UE
Razvan Horatiu Radu, fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), spune intr-o declaratie pentru Ziare.com ca decizia Tribunalului UE care a respins ca tardiva cererea Romaniei de anulare a unor corectii in valoare de 80 de milioane de euro este "foarte clara si nu lasa loc de indoiala pentru cei care stiu sa o citeasca."

Razvan Horatiu Radu sustine ca actiunile in anulare nu se fac fara un mandat aprobat la cel mai inalt nivel.

Cele mai interesante declaratii

"Cercetarea acelor documente ne-ar lamuri si daca decidentii au fost sau nu indusi in eroare sau daca li s-a prezentat corect situatia preexistenta."

"Acesti 100 de milioane sunt suportati de catre bugetul public. De catre toti cetatenii Romaniei. De ce? Cine a gresit? Asta cred ca ar trebui sa aflam."

"Decizia de corectie nu s-a dat pentru ca banii s-au cheltuit corespunzator, ci pentru ca existau o serie de probleme."

In 2017, Romania a castigat un proces intr-un caz similar.

"Dar atunci s-a lucrat foarte bine cu APIA, s-a facut actiunea in termen, iar motivele pentru aplicarea corectiei erau discutabile. In plus, nu s-a lucrat sub presiunea politica, sub care inteleg ca s-a lucrat vara trecuta. Iar cand lucrezi sub presiune, faci si greseli"

Decizia Tribunalului Uniunii Europene

Romania trebuie sa ramburseze Comisiei Europene suma de 80 de milioane de euro si sa plateasca cheltuieli de judecata, dupa ce a pierdut un proces la Tribunalul Uniunii Europene (CJUE), deoarece agentul guvernamental Radu Cantar a inregistrat prea tarziu cererea de chemare in judecata.

Este vorba de un proces in care Romania cerea anularea unor corectii financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultura si dezvoltarea satelor. Aceste corectii fusesera impuse de Comisia Europeana pe 13 iunie 2018. Totusi, autoritatile romane nu s-au grabit cu contestarea acestora in instanta.

Potrivit deciziei Tribunalului UE, "termenul de introducere a actiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanta, a expirat la 24 august 2018 la miezul noptii."

"Or, Romania nu a depus cererea introductiva decat la 7 septembrie 2018. Rezulta ca actiunea a fost in mod vadit introdusa dupa expirarea termenului prevazut si, prin urmare, este tardiva", motiveaza Tribunalul UE.

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca va contesta decizia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) .


Sursa: Decizia Tribunalului UE


"Decizia este clara!"

Magistratul Razvan Horatiu Radu, fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a comentat pentru Ziare.com acest caz.

"Cred ca ordonanta Tribunalului UE este foarte clara si nu lasa loc de indoiala pentru cei care stiu sa o citeasca.

Vazand explicatiile MAE mi-am amintit de o gluma larg raspandita printre juristi, cu avocatul care dupa ce pierde un proces ii spune clientului ca a castigat dreptul la recurs", spune Radu.

In prezent procuror la Parchetul General, magistratul arata ca intreaga discutie publica in acest caz ar fi pornit pe o pista gresita.

"A cauta si gasi o vina Agentului Guvernamental pentru ca s-au pierdut fonduri europene de aproximativ 100 milioane de euro mi se pare profund gresit.

Agentul Guvernamental actioneaza doar pe baza unui mandat dat de institutiile responsabile de linie. El aici a fost chemat sa salveze o situatie preexistenta care a dus la aplicarea de catre Comisia Europeana a unor corectii financiare severe", precizeaza Horatiu Radu.

"Aprobarile se fac la nivel inalt"

Strict procedural, Ministerul Agriculturii, in subordinea caruia se afla APIA, este cel care i-a cerut Agentului Guvernamental sa anuleze aceste decizii si pentru asta sunt documente care se aproba si de catre Guvern.

"Actiunile in anulare nu se fac fara un mandat aprobat la cel mai inalt nivel.

Cercetarea acelor documente ne-ar lamuri si daca decidentii au fost sau nu indusi in eroare sau daca li s-a prezentat corect situatia preexistenta
", explica Razvan Horatiu Radu.

OUG, premeditata?

"Trebuie mers putin in profunzime. Intamplator cunosc niste detalii. Acesti 100 de milioane sunt suportati de catre bugetul public. De catre toti cetatenii Romaniei. De ce? Cine a gresit? Asta cred ca ar trebui sa aflam. Deciziile de corectie au venit ca urmare a unui raport al Curtii Europene de Conturi.

Intamplator sau nu, la Ministerul Agriculturii au fost premeditate cateva miscari pentru trecerea sumei (corectiei) de 100 de milioane in sarcina bugetului public.

Un fost secretar de stat de acolo alerga personal cu un proiect de ordonanta de urgenta si facea si presiuni pentru adoptarea sa. Astfel, inainte de publicarea deciziei de corectie s-a modificat un act normativ si s-a creat baza legala pentru ca aceste sume de bani sa treaca la bugetul public. Cred ca asta ar fi interesant de aflat.

De ce atata zbatere pentru acoperirea unor neregularitati in cele din urma?

Decizia de corectie nu s-a dat pentru ca banii s-au cheltuit corespunzator, ci pentru ca existau o serie de probleme. Cred ca este de interes public major sa aflam astfel de detalii", mai spune fostul agent guvernamental.

Ordonanta data de Dancila

Pe 20 aprilie 2018, Guvernul Dancila a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 29/2018 pentru completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune.

Actul normativ prevede alocarea temporara a unor fonduri din bugetul de stat catre Ministerul Agriculturii, in cazurile in care "intre statul roman si Comisia Europeana sunt situatii divergente."

"Alocarea temporara se realizeaza pana la finalizarea situatiei divergente," se arata in ordonanta.

OUG este contrasemnata de ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, si de secretarul de stat din MAE, George Ciamba.

Romania a castigat, in 2017

Razvan Horatiu Radu da un exemplu o decizie din februarie 2017, cand Romania a reusit sa anuleze in instanta o corectie de peste 100 milioane de euro: "Atunci, Comisia Europeana a respectat hotararea Tribunalului si nu a declarat recurs. Asta spune multe despre increderea acordata deciziilor instantei de la Luxemburg".

"Dar atunci s-a lucrat foarte bine cu APIA, s-a facut actiunea in termen, iar motivele pentru aplicarea corectiei erau discutabile. In plus, nu s-a lucrat sub presiunea politica, sub care inteleg ca s-a lucrat vara trecuta. Iar cand lucrezi sub presiune, faci si greseli", declara acesta.

"Cei care inteleg ca faceau presiuni au plecat din functii si raman banii pierduti si functionarii MAE care trebuie sa explice cum e cu calendarul. Unii se pare ca se raporteaza la calendarul rusesc de rit vechi, nu la cel al institutiilor europene", conchide fostul agent guvernamental al Romaniei.


Sursa: Arhiva personala


Radu Cantar: Nu s-au exercitat presiuni

Agentul Guvernamental al Romaniei la CJUE, Radu Cantar, a reactionat in urma afirmatiilor facute de Horatiu Radu. Intr-o declaratie pentru Ziare.com, facuta dupa publicarea acestui articol, el precizeaza ca "in perioada in care se lucra la cererea introductiva nu s-au exercitat niciun fel de presiuni."

"Avand in vedere ca, in afara de mine, au mai fost trei colegi care s-au ocupat de cauza, va indemn sa-i consultati, mai ales ca una din persoanele ce s-a ocupat efectiv de aceasta cauza nici nu mai lucreaza la MAE, astfel incat cred ca va poate oferi o opinie impartiala. Referitor la afirmatia potrivit carei calculul termenelor dupa calendarul de rit vechi - din respect ma cenzurez sa ofer un contra-exemplu dintr-o cauza din anul 2017, in care s-a procedat identic!", ne-a spus Radu Cantar, fara sa dea detalii.

MAE si APIA anunta recursul

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca o sa conteste decizia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si ca Radu Cantar s-a incadrat in termen atunci cand a depus cererea de anulare a Decizii CE prin care s-au impus corectiile financiare.

APIA a avut un punct de vedere similar: "actiunea in anulare formulata de Romania la data de 7 septembrie 2018 a fost introdusa cu respectarea termenelor."

"Potrivit art. 56 din statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea caii de atac fiind de 2 luni de la notificarea lor, iar autoritatile romane urmeaza sa uziteze de acest drept, dat fiind faptul ca, in cauza, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orala a cauzei", arata APIA.

Romania cere anularea unor corectii financiare de aproximativ 80 de milioane de euro.

Sursa: Decizia Tribunalului UE


Demis dupa avertismentul lui Dragnea

Razvan-Horatiu Radu este magistrat de cariera si a fost numit, pe 19 ianuarie 2013, in functia de Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Anterior, el a fost Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene (2011-2012), iar in perioada 2007-2011 Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeanaa Drepturilor Omului (CEDO).

Razvan-Horatiu Radu a fost demis din functie in mai 2018, la doua zile dupa ce Liviu Dragnea a declarat public ca acesta ar bloca actele Guvernului.

"Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O sa-i propun premierului sa avem o analiza serioasa a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu stiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem sa ne pacalim cu notiunea de coincidenta ", spunea atunci Dragnea.

Cine este actualul agent guvernamental

In locul lui Razvan-Horatiu Radu a fost numit un nou agent guvernamental la CJUE, in persoana lui Costin Radu Cantar, un fost avocat specializat in divorturi.

Adevarul a dezvaluit ca acesta este fiul lui Mircea Cantar, seful ziarului "Cuvantul Libertatii" din Craiova, o publicatie apropiata de liderii PSD Dolj, Lia Olguta Vasilescu si Claudiu Manda. In 2016, el a picat un examen de intrare in MAE, dupa cum arata site-ul institutiei.

In declaratia de avere din 2017, Costin-Radu Cantar, noul agent guvernamental al Romaniei pe langa Curtea de Justitie a Uniunii Europene, mentioneaza ca a castigat aproximativ 3.000 de lei din pariuri sportive. Costin Cantar a jucat la pariuri in timp ce era angajat in functia de inspector la Consiliul Concurentei.

Pe de alta parte, Radu Cantar a fost sprijinit in aceasta functie de fostul ministru al Afacerilor Europene pana in toamna anului trecut, Victor Negrescu.

Negrescu si Cantar fac parte din echipa PSD care a fost trimisa la Bruxelels pentru a-i superviza pe diplomatii din MAE care discuta cu oficialii europeni aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Citeste si: Magistratii critica echipa de functionari de rang secund, trimisa de Dancila la Bruxelles sa negocieze ridicarea MCV


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30695 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

După cele peste 20 milioane, gaură făcută de Penalul Porkar mai vin

80 😂😅
Cel mai iubit fiu al poporului in zona Sudică a Rromanici Maneliste (se ințelege) este și cel mai scump 😂😅😁
Bine ce sunt 100 de Melone de Dabulici pentru ținutul Manelist Sudist pe lingă Miliardele irosite de RRomul penal Porccar?
Dacă vă uitați atent in Gura lui vedeți că stă incă cu dantura Galbejită, din lipsă de bani sau lipsă de pastă de dinți!!

 

Pare intr-un fel similar cu cazul lui drakknea de la teldrum ! Si

acolo, paguba s-a platit de catre statul roman, deci din taxele noastre ale romanilor nu din banii furati de mafia psd-ista a lui drakknea... Aici, in loc sa fie pedepsiti (prin plata celor 80 de milioane de euro) responsabilii cu neregularitatile (adica bani cheltuiti ilegal !), au intarziat intentionat ca sa le platim tot noi, romanii platitiori de taxe si nu hotii care fura banii !!!

 

deci, asa cum am scris ieri,

1. "cine este....

...sef peste APIA? pai pesederastu' daea cu oaia.
cine este sefa ierarhica direct supirioara peste daea cu oaia? pai pesederasta prim logofata veorica vasilica.
cine o manuieste pe pesederasta veorica vasilica? pai cele patru maini ale fuhrerului pesederast siuprem lavakke niciolaie si il consigliere pesederast de alkkov gobernamental darius cu tablourilii si galbenii din cavouri a lu' ipse istaspe.
deci, cine ie aia buni de plata, poprire pe salar si pe avutie personala si particolera? pai kkodukkatorii pesederasti in solidar cu toti membrachii pesederasti trebuie obligati sa plateasca 80 de meleoane de euro pentru faptul ca si-au luat lovelele de pomana si-au facut o gaura rosie mare in haznaua patirei mama." Carrandash
01.05.2019, 21:40
2. "amanunte interesante:....

cine sug banii platitorilor romanisatanezi de biruri?
pai ii sug in unitatile suptordonate mioritele pesederastului sef daea cu oaia.
cine se ocupa cu recrutarea si controlul de cadre pesederaste la suptordonata institutie a lui daea cu oaia? pai chiar oaia pesederastului daea - consoarta sa oitzica blonda vopsita camelia luchian !!!!
vezi: http://www.ziare.com/petre-daea/ministrul-agriculturii/legaturile-familiei-daea-cu-ministerul-agriculturii-cat-castiga-fiicele-din-relatia-cu-statul-1481405"
Carrandash 01.05.2019, 22:03

...este clar ca lumina zilei ca astea 80 de euroi meleoane PLUS alea 150 de euroi meleoane isusite de tel-drumu' lu dracknea ot tiliorman se apropie de suma de UN SFERT DE MILIARD de euroi babani insusite NUMAI de astia doi pesederasti familisti daea cu oaea si dracknea cu suinii.
fraierii mioritici platitori de biruri vor scoate din buzunarul lor ceea ce numai astia doi pesederasti eroi jecmanitori au bagat in pungilii lor.
daca adaugam si dezinformarea crasa emisa de maieu polonikkovnikkului sekkurist theo flescaianu (http://www.ziare.com/stiri/mae/mae-spune-ca-a-contestat-la-timp-decizia-ce-prin-care-romania-ar-putea-pierde-80-milioane-euro-1559957) reiese clar ca acilea este vorba de tzepe mari facute de dracknea si toashii lui de viata si lupta ai ficiorului de militian ot tiliorman.

Cine este, cine este?

Păi te pui cu Maneliștii Sudiști și Pisdisti?
Cei mai tari Patrihoti... Măncațiaș 😁😅😂

corectii de 80 milioane de euro?#freeDragnea dorm!

#freeDragnea sunt ocupati cu masacrarea justitiei pt a scapa de puscarie alde Dragnea-Valcov si "printul" gunoaielor de pe zoaie.com...

Am mai auzit parca de 80 de milioane...

In 2017 ciumele rosii faceau spume la gura cum ca CEDO va amenda Romania cu ... 80 de milioane de euro pentru ca bietii infractori nu aveau conditii de trai decent in puscarii. Si asta ca sa-si justifice decizia de a elibera cateva mii de bestii inchise. Bineinteles, nu a fost nici o amenda, vrajeala de mustacios cu dinti galbeni. Acum, faptul ca pierderea aceleiasi sume e un ceva concret, nu mai trezeste nici o emotie in randul sobolanilor conducatori. De ce ar face-o daca pentru o caserola de mici si un bax de bere la 2.5l sunt destui pr@sti care sa-i voteze?...

 

in inchisori se asigura conditiile de trai

dar persoanelor care nu mai muncesc, care trebuiau sa incaseze ajutoare sociale si nu au incasat? Chiar nu exista statistici la anaf care sa fie transmise ue?

 

Ce face Curtea de Conturi a Romaniei ?

Si uite asa plateste prostimea suma de 80 milioane euro.
Sesizez curtea de conturi sa vada ce golanii s-au facut de avocatul asta care se ocupa de divorturi. Va dati seama ce valoare are ? Si cand ma gandesc ca astia de la psd il vor pe nicolicea cara a facut facultatea de drept la intuneric si se da mare jurist. Hahahahahahahaha

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor