Oettinger a exprimat propriile opinii - purtator de cuvant al CE

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 22:57
1576 citiri
Oettinger a exprimat propriile opinii - purtator de cuvant al CE
Foto: CFACT Europe

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a vorbit in calitate de politician atunci cand a spus, la o reuniune a Camerei de Comert si Industrie Germania-Belgia-Luxemburg, ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia "sunt pur si simplu aproape neguvernabile", a declarat miercuri, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene (CE), Pia Ahrenkilde Hansen.

"Comisarul Gunther Oettinger a vorbit ca politician, pentru ca are opinii asupra unui numar de lucruri, opinii la care are dreptul", a afirmat purtatoarea de cuvant.

Ea a precizat ca nu a putut verifica in amanunt impreuna cu comisarul Gunther Oettinger declaratiile cu care acesta a fost citat de ziarul german Bild.

Comisar european: Bulgaria si Romania, neguvernabile

"Ma ingrijoreaza tari care, fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, Romania, Italia", a spus Oettinger, potrivit Bild, care a citat din discursul sustinut de politicianul german crestin-democrat cu ocazia unei intalniri a Camerei de Comert si Industrie Germania-Belgia-Luxemburg de la Bruxelles.

Oettinger a avertizat ca, in Europa, prea multa lume crede ca lucrurile sunt in regula, cand, de fapt, Uniunea este un caz clar de institutie ce trebuie radical restructurata. Chiar la Bruxelles, a completat in discursul sau demnitarul comunitar, "adevarata dimensiune a problemelor nu a fost identificata". In loc sa se preocupe de propria-i criza, Uniunea s-a comportat ca o asociatie de binefacere pentru restul lumii, a spus Oettinger.

Ministrul de externe, Titus Corlatean, s-a declarat "profund surprins", miercuri, de declaratiile comisarului european Gunther Oettinger cu privire la Romania si cere "explicatii oficiale, publice, convingatoare, inainte de a face orice alte comentarii".

Corlatean, "profund surprins" de declaratia lui Oettinger: Asteptam explicatii publice

La randul sau, eurodeputata Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a declarat miercuri pentru Agerpres ca ii va trimite joi dimineata o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, in care ii va solicita sa ia atitudine fata de excesele comisarilor europeni.

"Ideea este ca din ce in ce mai multi comisari europeni isi incalca statutul si eu cred ca presedintele CE trebuie sa ia atitudine fata de aceste excese ale comisarilor europeni. Romania este o tara guvernabila, a fost guvernabila in toti acesti 23 de ani; exista o majoritate care a rezultat din alegeri si cred ca vointa populara trebuie respectata.

Cred ca Romania arata foarte clar in fiecare zi ca poate fi guvernata. Presedintele Barroso lauda Romania pentru masurile luate, iar un comisar european critica tara noastra afirmand ca este neguvernabila - aici cred ca este o contradictie foarte clara", a declarat Corina Cretu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gunther Oettinger Romania, #Gunther Oettinger Romania neguvernabila , #Romania UE