Romania, fruntasa in lume la probleme economice si sociale

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 23:49
3480 citiri

Romania se afla pe primele locuri in Europa si in lume in ceea ce priveste coruptia, problemele economice, ale sistemului de sanatate si de educatie, potrivit unor studii realizate de diverse publicatii si organizatii internationale, citate de site-ul spunesitu.ro.

Potrivit topului, intocmit de site-ul spunesitu.ro, afiliat Fundatiei Horia Rusu, un raport al Fondului Monetar International plaseaza Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste nivelul de trai in UE, cu un PIB per cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare, mai mic cu 6% fata de 2008. Romania a fost surclasata astfel si de Bulgaria, raportul FMI preconizand ca decalajul dintre PIB-urile celor doua tari se va accentua pana in 2015.

In ceea ce priveste riscul de faliment, Romania este plasata pe al optulea loc la nivel mondial si al treilea la nivel european, potrivit companiei de monitorizare a pietei financiare Credit Market Analysis. Pe primele locuri ale acestui top se situeaza Venezuela, Grecia, Argentina, Pakistan, Ucraina, Emiratul Dubai si Irak.

Un studiu realizat de Newsweek Magazine al "celor mai bune 100 de state" pozitioneaza Romania pe ultimul loc la nivel european, si 39 in lume, fiind luate in calcul criterii ce tin de educatie, asistenta medicala, calitatea vietii, dinamismul economic si mediul politic. Romania se afla si pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste increderea in economie, potrivit topului spunesitu.ro.

In privinta taxelor, Romania se afla si pe primul loc in UE la cresterea TVA in ultimii cinci ani. Inflatia este un alt indice unde tara noastra se pozitioneaza prost, potrivit unui studiu Eurostat, care arata ca Romania se afla pe primul loc la inflatia anuala in UE. Nu in ultimul rand, Romania se afla pe ultimul loc si in privinta veniturilor totale ale bugetului general consolidat.

In ceea ce priveste sistemul de sanatate, Romania se afla pe primul loc la rata mortalitatii infantile din Europa, dar si la numarul de cazuri de TBC, potrivit statisticilor UE. Decesele cauzate de infarctul miocardic acut provoaca in Romania cele mai multe decese din Europa, potrivit unor date prezentate la Congresul National de Cardiologie. Nu in ultimul rand, Romania se situeaza pe ultimul loc ca numar de medici pe mia de locuitori. In privinta educatiei, Romania se situeaza pe primul loc in Europa la abandonul scolar, potrivit UNICEF, dar si in ceea ce priveste violenta in scoli.

La capitolul infractiuni, un top organizat de Transparency International plaseaza Romania pe primul loc laa coruptie printre statele UE. In Spania romanii se afla pe primul in ceea ce priveste spargerile de locuinte, potrivit Ministerului de Interne spaniol.

Un studiu al Autoritatii nationale pentru Cercetare Stiintifica din Romania arata ca romanii sunt cetatenii europeni cu unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica, 42% dintre acestia crezand ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Mai mult, potrivit aceluiasi studiu, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste superstitiile, asfel incat o proportie de 22% dintre romani considerau, in 2005, ca horoscopul este << foarte stiintific >>, aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru.

In final, conform clasamentului Press Freedom Index 2010, realizat de Reporters sans Frontieres, Romania se afla pe locul 52 in ceea ce priveste libertatea presei, la egalitate cu Insulele Maldive. Romania a coborat in 2010 doua locuri, de pe 50 pe 52.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romania probleme economice sociale , #Romania UE