Ziare.com

Accesul lucratorilor romani in Spania, restrictionat pana la sfarsitul anului 2012

de Ana Ilie
Joi, 11 August 2011, ora 14:01

   

Accesul lucratorilor romani in Spania, restrictionat pana la sfarsitul anului 2012
Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, decizia prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012.

Masurile exceptionale de restrictionare a accesului romanilor pe piata muncii din Spania sunt justificate de problemele "dramatice" cu care se confrunta economia spaniola, scrie Comisia Europeana intr-un comunicat de presa, citat de Bloomberg.

Restrictiile vor fi valabile pana la sfarsitul anului viitor. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

"Speram ca aceasta actiune va fi limitata in timp cat de mult posibil si o atitudine in general pozitiva fata de libera miscare in Europa va continua sa domine", a spus Laszlo Andor, comisarul european pentru chestiuni sociale, in comunicatul de presa. "Aceasta decizie a fost luata pe baza situatiei specifice a pietii muncii din Spania", se mai spune in text.

CE va autoriza, joi, Spania sa impuna restrictii muncitorilor romani

"Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri", a amintit comsiarul european.

Economia Spaniei a fost in mod special afectata in timpul crizei economice si financiare din 2008. Somajul a ajuns la peste 20% in mai 2010 si este cel mai ridicat din UE.

CE vrea eforturi mai mari din partea Romaniei

Laszlo Andor a cerut si eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca din Romania. Andor a solicitat atat Spaniei, cat si Romaniei sa foloseasca mai bine in acest sens fondurile structurale ale UE.

Andor a mai remarcat ca, "prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre", care si-au inchis piata muncii pentru romani inca de la aderarea tarii noastre la UE, in 2007.

Intr-o prima faza, in 2007, si Spania a impus obligativitatea obtinerii permiselor de munca pentru romani, dar ridicase aceste restrictii in 2009, fiind nevoita acum sa le reintroduca.

Restrictiile impuse muncitorilor romani pot fi mentinute, in oricare dintre statele care au impus aceste limitari, pana cel tarziu la 1 ianuarie 2014.

Comisia Europeana poate cere oricand Spaniei sa ridice restrictiile pentru romani - surse

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, recent, intr-un interviu pentru NewsIn, ca decizia unor state membre UE de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii este de inteles, chiar daca nu este aprobata de autoritatile romane.

Anticipand votul Comisiei, Baconschi a spus ca guvernele roman si spaniol "vor conlucra pentru a minimiza impactul acestei decizii" si a mentionat ca se va deschide un call center pentru muncitorii romani din Spania, care vor fi astfel informati corect asupra a ce se poate si ce nu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1843 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comunitatea rasist europeana

Numai Spania a reusit asta?Celelalte tari comunitare ce fac,dorm?Inca putin si vor reintroduce vizele pentru romani in Europa si se mai spune ca ne-au primit in Comunitatea Europeana.Ce mai urmeaza?...

 

Se pare ca n-a iesit socoteala cu UE asa cum au sperat

Pe usa deschisa intra si nepoftitii. Asa, intre culise, multi regreta frontierele inchise si sa intre numai cine are viza de intrare. Deasemeni fiecare regreta moneda veche. Euro a fost bun pentru imbogatirea bogatilor si saracirea populatiei.

spania...

nu face altceva decit sa se protejeze ! din pacate vor veni si alte tari la rind...

"Spania avea o datorie publică de aproximativ 638 miliarde de euro la sfarsitul anului 2010, potrivit Eurostat, iar datoria guvernului central era de 576 miliarde euro in iunie, potrivit datelor Trezoreriei."

 

...

Deci se va termina càpshuneala?

 

nici chiar asa

De ani de zile fructele si legumele sunt culese de romani,spaniolii sunt puturosi, chiar daca nu au de lucru nu se incumetă să lucreze in agricultură.In baruri,restaurante ,la case, peste tot sunt romani ,credeti-mă(am stat 4 ani)
Daca impun restrictiile de munca vor rămane cu fructele neculese,vor cauta ei o portită

stiri proaspete

Spania este plina de africani,arabi si chinezi sositi cam de 1-2 ani, care din disperare lucreaza foarte ieftin ceea ce le convine fermierilor,nu fac parte din UE ,deci le va fi salvata agricultura cat de cat.
Din aceasta cauză au renuntat usor la mana de lucru a romanilor,dar se vor sătura de toti puturosii ăstia după ce vor compara munca si calitatea prestată.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor