Alegeri Spania: In plina criza, vot important pentru independenta Cataloniei

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 11:04
3277 citiri
Alegeri Spania: In plina criza, vot important pentru independenta Cataloniei

Alegatorii din regiunea spaniola Catalonia sunt asteptati duminica la urne, in cadrul alegerilor regionale. Dupa o campanie electorala axata pe chestiunea independentei, acestia ar putea alege un lider pro-independenta, care va testa unitatea spaniola intr-un moment cand tara se lupta cu o profunda criza economica.

Sondajele arata ca doua treimi din votantii din regiune vor vota pentru partide de stanga si dreapta ce doresc independenta Cataloniei, scrie France24.

Presedintele catalan, Artur Mas, avea mari sanse, duminica dimineata, sa fie reales, intrucat partidul sau, Convergenta si Uniune, urma sa castige majoritatea (62-64 de mandate) in adunarea regionala cu 135 de membri.

Frustrarile cu privire la rata ridicata a somajului si recesiune au alimentat resurgenta separatistilor in Catalonia, unde sondajele arata pentru prima data ca mai mult de jumatate dintre oameni doresc sa se rupa de Spania.

Multi catalani cred ca economia lor ar fi mai prospera daca ar fi de sine statatoare si se plang ca o portie mare din impozitele lor ajunge la Guvernul din Madrid.

Artur Mas, care a preluat tema independentei in septembrie dupa o demonstratie stradala de proportii, a avut o campanie electorala axata pe promisiunea de a face un referendum pe tema scindarii. "Catalonia nu a avut niciodata alegeri atat de importante", le-a spus Mas alegatorilor saptamana trecuta, aratand ca doreste sa fie ultimul presedinte al Cataloniei in interiorul Spaniei.

La Madrid, premierul Mariano Rajoy se va folosi de Constitutie pentru a bloca referendumul, intrucat un mandat acordat duminica lui Mas si altor lideri catalani dedicati independentei i-ar ingreuna sarcina de a convinge investitorii ca Spania este stabila politic si fiscal.

In Catalonia se afla banci si fabrici auto ce genereaza o cincime din veniturile Spaniei, ca si clubul FC Barcelona, ai carui fani, la inceputul fiecarui meci, scandeaza "independenta".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Spania alegeri Catalonia scindare, #vot Catalonia partide scindare, #Catalonia scindare Spania, #Catalonia alegeri regionale , #Spania