Au fost alegeri si in Spania: Socialistii raman la putere, dar extremistii au facut un salt urias in Parlament

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 07:55
4714 citiri
Au fost alegeri si in Spania: Socialistii raman la putere, dar extremistii au facut un salt urias in Parlament
Foto: Facebook/Pedro Sanchez Perez-Castejon

Partidul Muncitorilor Socialisti (PSOE) de guvernamant din Spania a obtinut cele mai multe voturi la alegerile generale desfasurate duminica in Spania, dar departe de a avea o majoritate intr-un parlament care se prefigureaza chiar mai fragmentat, cu mai multi deputati de extrema dreapta

Partidul socialist a obtinut 120 de locuri in scrutinul de duminica, iar conservatorii din Partidul Popular (PP) sunt pe locul doi cu 88 de mandate, fata de 66 in aprilie, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a aproape 100% din voturi, informeaza DPA si Reuters.

Formatiunea de extrema dreapta Vox a devenit a treia forta politica a tarii, cu 52 de mandate, fata de 24 la ultimul scrutin. Podemos a obtinut 35 de locuri, in scadere fata de precedentul legislativ, unde detinea 42 de mandate.

Cel mai mare regres l-a inregistrat insa partidul liberal Ciudadanos, care a ramas doar cu 10 mandate, de la 57 in fostul parlament.

Separatistii catalani, care reunesc Stanga republicana din Catalonia (13 locuri), Impreuna pentru Catalonia (8) si partidul de extrema stanga CUP (2), au obtinut 23 de locuri, cu unul in plus fata de precedentul legislativ.

Prezenta la vot a fost mai scazuta decat in aprilie.

Salt urias pentru extremisti

Paralizata politic, Spania s-a intors la urne duminica pentru a patra oara in patru ani, intr-un context de criza deschisa in Catalonia care pare sa fi dat un nou impuls partidului de extrema-dreapta Vox intr-o tara unde extrema-dreapta era marginala de la sfarsitul dictaturii lui Franco, in 1975.

Santiago Abascal, lider al Vox, a declarat duminica seara ca vrea sa construiasca o "alternativa patriotica" pentru tara, dupa ce scorul electoral al partidului a inregistrat o crestere spectaculoasa.

Santiago Abascal nu a furnizat detalii privind ce alianta ar presupune o astfel de "alternativa patriotica".

Apelul premierului

Prim-ministrul spaniol in functie Pedro Sanchez, a carui formatiune a castigat alegerile de duminica, face apel la "toate partidele politice" sa ajute la scoaterea tarii din blocajul politic.

"Fac apel la toate partidele politice sa actioneze generos si responsabil pentru a debloca situatia", le-a spus Sanchez sustinatorilor, proclamand victoria Partidului socialist (PSOE) in alegeri.

Fara a elabora, Sanchez a sugerat ca va incerca sa fie desemnat din nou premier, promitand sa lucreze pentru formarea unui "guvern progresist condus de Partidul socialist".

Intr-o referire probabila la formatiunea de extrema dreapta Vox, Pedro Sanchez a spus ca apelul sau la cooperare se indreapta spre "toate" partidele, cu exceptia celor care incita la ura.

Liderul partidului de extrema stanga Unidas Podemos, Pablo Iglesias, a declarat duminica seara ca spera sa ajunga la un acord cu socialistii pentru formarea unui guvern, desi in aprilie un astfel de compromis nu a fost posibil.

Iglesias a spus ca este gata sa inceapa discutiile cu Pedro Sanchez inca de luni, desi cele doua partide nu au obtinut suficiente mandate pentru a forma o coalitie majoritara.

La randul sau, liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a declarat duminica ca tara "nu mai poate astepta" sa aiba un guvern, desi nu a precizat daca intentioneaza sa se implice in formarea unei coalitii sau in sustinerea unui nou executiv in parlament.

Casado a adaugat ca Spania va fi si mai greu de guvernat dupa rezultatele alegerilor de duminica, in urma carora parlamentul este foarte fragmentat.

Casado a mai spus ca partidul sau, care a iesit pe locul doi in alegeri, isi va indeplini "datoria" si a precizat ca asteapta urmatoarea miscarea din partea lui Pedro Sanchez, fara a furniza detalii suplimentare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Spania alegeri Parlament extremisti , #Spania