Batalia pe Gibraltar

Sambata, 10 August 2013, ora 13:35
5233 citiri
Batalia pe Gibraltar
Foto: Time

Se intampla in fiecare an, cam in aceeasi perioada. In timp ce temperatura creste, la fel se intampla si cu polemica legata de micul teritoriu britanic din Peninsula Iberica, Gibraltar.

Anul acesta insa, schimbul de replici intre Spania si Marea Britanie a fost mai deosebit de anii trecuti prin nivelul de vitriol continut, remarca Time.

S-a ajuns la comparatii cu Coreea de Nord sau cu perioada dictatorului Franco, polemica a degenerat in amenintari cu cresterea taxelor de-o parte si cu blocarea frontierelor, de cealalta parte.

De data aceasta, motivul tensiunilor dintre Spania si Marea Britanie il reprezinta reciful artificial construit de locuitorii enclavei britanice in largul coastelor Gibraltarului. Oficialii spanioli reclama ca reciful le avariaza vasele de pescuit si ameninta cu represalii severe, dintre care unele au fost deja puse in practica. Madridul a inasprit controalele vamale la punctul de frontiera cu Gibraltarul, ceea ce provoaca intarzieri mari la granita.

La 3 august, ministrul spaniol de Externe, Manuel Garcia-Margallo, a amenintat ca fiecare masina care va intra in Spania, prin frontiera cu Gibraltarul, va plati o taxa de 50 de euro. "Petrecerea s-a terminat", a spus oficialul spaniol, potrivit presei locale.

Impunerea de noi vamale contravine dispozitiilor europene de liber tranzit, drept care este putin probabil ca aceste amenintari sa devina realitate.

Saptamana trecuta premierul britanic David Cameron a vorbit cu omologul sau spaniol, Mariano Rajoy, despre disputa teritoriala si despre posibilitatea ca Spania sa-si inchida spatiul aerian pentru avioanele din Gibraltar. Enclava britanica are aproape 30.000 de locuitori, iar economia se bazeaza pe industria bancara off-shore, jocuri de noroc online si turism. Autoritatile au decis sa construiasca reciful pentru a-i ajuta pe pescarii autohtoni, care nu folosesc vase mari precum ale spaniolilor.

"Am vazut unele lucruri pe care le credeam uitate. Lucrurile pe care domnul Garcia-Margallo le-a spus sunt reminiscente ale tipului de declaratii pe care le auzi de la Coreea de Nord", a afirmat ministrul Gibraltarului, Fabian Picardo, lasand sa se inteleaga ca amenintarile Spaniei au intrecut masura.

De cealalta parte, nici britanicii nu sunt prea incantati, mai ales dupa ce oficialii din Gibraltar au cerut asistenta britanica. Londra l-a convocat pe ambasadorul Spaniei, dar nu exista vreun rezultat al acestei discutii.

Gibraltar, stanca de pe care se vad doua continente, o mare si un ocean a fost subiectul unor batalii indelungi in istorie pentru castigarea celei mai bune pozitii strategice la iesirea din marea Mediterana.

Numele de Gibraltar vine din araba de la conducatorul arab Tariq care in anul 710 a traversat stramtoarea si a ocupat sudul Spaniei. De fapt denumirea completa a fost Jebel Tariq, adica muntele lui Tariq.

Ulterior crestinii, dupa ce au recucerit Spania, au adaptat forma initiala araba in Gibraltar. Inaltimea maxima a stancii este de 425 m. In varful ei si pe unii versanti mai putin abrupti inca exista o baza militara britanica permanenta.

Pe 6, 7 km2 cat masoara aria micului stat sub suveranitate britanica, se "inghesuie" 30. 000 de oameni. Englezii detin proportia cea mai mare si ca populatia si ca turisti.

In 2002 a avut loc un referendum privind forma de organizare a statului. Au existat trei variante, sub suveranitate britanica, spaniola sau independenta totala. Un procent covarsitor de aproape 85% din populatie a votat pentru Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gibraltar Spania taxe vama, #Gibraltar controversa Spania Marea Britanie , #Spania