Ca la Galati: Zona de coasta din Spania, zguduita de sute de cutremure

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 13:10
2493 citiri
Ca la Galati: Zona de coasta din Spania, zguduita de sute de cutremure
Foto: www.phys.org

Mii de familii spaniole care locuiesc pe 200 de kilometri de coasta la Marea Mediterana nu mai pot dormi noaptea din cauza unui val de cutremure de mica amplitudine care se produc de cateva luni. Ei dau vina pe o uzina de stocare a gazului aflata in larg.

Mai mult de 300 de cutremure, unele dintre ele atingand chiar magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, au atins o zona aflata intre nordul Valenciei si sudul Cataloniei care nu este cunoscuta pentru activitate seismica. Douazeci de cutremure au avut loc doar miercuri noaptea, scrie The Independent.

Primul gand al tuturor se indreapta catre depozitul de stocare a cazului Castor, detinut de guvernul spaniol, aflat in largul Marii Mediterane, la 22 de kilometri de coasta. Acesta este facut sa poata depozita 1,3 miliarde de metri cubi de gaz intr-un fost rezervor de petrol aflat la 1,7 kilometri sub fundul marii.

Saptamana trecuta, guvernul a oprit aprovizionarea cu gaz a complexului, in care se afla acum doar 100 milioane de metri cubi de gaz. Joi, ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a transmis la radio o declaratie in care spune ca "pare sa existe o legatura intre stocarea gazului si mini-cutremurele care au avut loc".

Luis Suarez, presedintele Colegiului Spaniol al Geologilor, a mers chiar mai departe. "Injectarea gazului a provocat cresterea activitatii seismice. Acum, ca injectarea a fost oprita, ne putem astepta ca tensiunile in scoarta sa se linisteasca iar cutremurele sa isi diminueze activitatea", a spus acesta.

Recaredo del Potro, directorul companiei de stat care detine depozitul Castor, a spus ca activitatea uzinei a fost oprita complet si ca o ancheta a fost inceputa. Intrebat daca uzina ar putea fi facuta mai sigura, acesta a spus: "Avem de-a face cu forte care sunt infinit superioare celor pe care omul poate sa le controleze".

Situatia seamana cu cea din Romania, unde in regiunea Galati a inceput o activitate seismica neobisnuita de aproximativ doua saptamani, o perioada in care au avut loc zeci de cutremure. Presa a numarat 22 de cutremure in ultimele 24 de ore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Spania cutremure MMediterna coasta, #Spania cutremure depozit gaz, #Spania cutremure uzina gaz , #Spania