Cabinetul catalan isi face planuri, intr-o sedinta cu usile inchise, cu privire la declararea independentei

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 16:10
3397 citiri
Cabinetul catalan isi face planuri, intr-o sedinta cu usile inchise, cu privire la declararea independentei
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul catalan s-a intrunit luni intr-o sedinta cu usile inchise pentru a discuta despre viitorii pasi in planul sau de a declara independenta regiunii fata de Spania, in urma referendumului contestat de duminica, patat de violente.

Oficiali regionali afirma ca referendumul - ilegal si invalid, subliniaza autoritatile spaniole - arata ca majoritatea celor care au votat sunt in favoarea secesiunii.

Acest referendum a adus Spania si Catalonia mai aproape de un deznodamant care poate fi dezastruos, in contextul in care fiecare dintre parti sustine ca evenimentele de duminica arata ca ea a avut dreptate. In prezent, niciuna dintre cele doua parti nu pare sa fie pregatita sa cedeze, relateaza The Associated Press.

Presedintele regiunii catalane, Carles Puigdemont, urmeaza sa ceara Parlamentului regional sa adopte prin vot, in cursul acestei saptamani, o declaratie istorica de independenta.

Premierul spaniol Mariano Rajoy se intalneste, in paralel, cu liderii Partidului Popular (PP), inainte sa ceara ca Parlamentul spaniol sa se intruneasca pentru a discuta cum sa faca fata acestei crize, cea mai grava cu care se confrunta tara de cateva decenii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy: Nu a fost niciun referendum pentru independenta in Catalonia

Rajoy urmeaza sa se intalneasca luni dupa-amiaza cu liderul principalei formatiuni spaniole de opozitie, Partidul Socialist, cu scopul de a discuta optiunile pe care le are Madridul.

Acest impas a aparut dupa ce autoritatile catalane au hotarat sa continue organizarea referendumului de duminica, in pofida faptului ca a fost suspendat de catre Curtea Constitutionala spaniola.

Guvernul central considera ca referendumul nici macar nu a avut loc, in timp ce separatistii catalani insista ca a fost o consultare valida si ca justifica despartirea de Spania.

Catalonia a anuntat ca, potrivit rezultatelor preliminare, 90% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne s-au pronuntat in favoarea independentei.

Mai putin de jumatate dintre catalanii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminica, o zi in care 893 de persoane au fost ranite in confruntari cu politia antirevolta.

Serviciile catalane in domeniul sanatatii au anuntat ca patru persoane sunt in continuare spitalizate in unitati din regiune, iar doua dintre ele se afla in stare grava.

De cealalta parte, 33 de politisti au fost raniti in confruntari.

Unii catalani acuza amebele parti ca sunt vinovate de acest haos.

"Ma deranjeaza foarte mult ambele parti implicate in ceea ce s-a intamplat ieri (duminica) ", a declarat luni Eric Tigra, in varsta de 56 de ani. "Eu cred ca ambele parti implicate au comis greseli grave. Insa trebuie sa subliniem ca daca oamenii din Catalonia ies in strada, iar tu nu-i asculti, atunci ceva nu este in regula", a adaugat acesta.

Lideri catalani au acuzat politia spaniola de brutalitate si reprimare, iar Guvernul spaniol a laudat fortele de securitate pentru "fermitatea" aratata.

Inregistrari video si fotografii de la actiunile politiei au fost publicate pe prima pagina a publicatiilor din intreaga lume.

Intr-un editorial, cotidianul El Pais acuza Guvernul catalan de evenimentele "rusinoase" de duminica, dar critica si Guvernul spaniol din cauza incapacitatii sale de a gestiona o criza care a inceput in urma cu aproximativ sapte ani.

Ziua de duminica a fost "o infrangere pentru tara noastra", scrie ziarul.

Pana in prezent, UE, SUA si cea mai mare parte a organismelor internationale au sustinut pozitia Madridului impotriva independentei Cataloniei. UE a indemnat luni Spania sa treaca de la confruntare la dialog.

"Acestea sunt vremuri ale unitatii si stabilitatii", a declarat un purtator de cuvant al UE, Margaritis Schinas.

Catalonia, a carei capitala este vibrantul oras Barcelona, reprezinta o cincime din economia Spaniei.

Sondajele arata in mod constant ca cea mai mare parte a celor 7,5 milioane de catalani se declara in favoarea organizarii unui referendum legal, dar ca populatia regiunii este impartita pe tema independentei.

Sustinatorii secesiunii argumenteaza ca regiunea contribuie cu mai mult la nivel national decat primeste inapoi.

Catalanii se bucura deja de o autonomie ampla, insa Guvernul central detine in continuare controlul atat asupra impozitarii si altor parghii financiare, cat si a proiectelor in domeniul infrastructurii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#guvern Catalonia sedinta referendum, #referendum Catalonia ce urmeaza, #independenta Catalonia, #guvern Spania Catalonia referendum , #Spania
Comentarii