Catalanii decid astazi la urne daca vor sa-i mentina pe separatisti la putere

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 07:57
2295 citiri
Catalanii decid astazi la urne daca vor sa-i mentina pe separatisti la putere
Foto: Arhiva Pixabay

Alegatorii din Catalonia decid joi, in urma unei campanii la cutite, daca ii mentin la putere pe liderii inculpati de justitie cu privire la o tentativa de secesiune care a zguduit Spania si Europa.

Ultimele sondaje arata ca locuitorii Cataloniei sunt in continuare impartiti in mod egal intre separatisti si sustinatori ai unitatii Spaniei, ai carei aparatori cei mai aprigi, Ciudadanos, urca vertiginos in sondaje, relateaza AFP.

Insa ultimele mitinguri de campanie, marti, au scos la lumina disensiuni interne in ambele tabere, care vor complica si mai mult formarea unei coalitii de guvernamant.

In pofida incertitudinilor - peste un sfert din electorat ar fi indecis - multi analisti mizeaza pe un guvern condus de separatisti.

Prudenta separatistilor

"Ei au recunoscut in mod public faptul ca drumul unilateral catre independenta nu mai este posibil", subliniaza Andrew Dowling, un expert in nationalismul catalan de la Universitatea din Cardiff, in Regatul Unit. "Daca formeaza un guvern, ei vor fi foarte prudenti, pentru ca nu vor sa fie demisi din nou".

Dupa proclamarea unilaterala a independentei pe 27 octombrie, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii, a destituit Executivul si a dizolvat Legislativul de la Barcelona, pentru a convoca aceste noi alegeri.

Criza catalana, care a tinut prima pagina in intreaga lume pe 1 octombrie, cand politia spaniola a reprimat in mod brutal un referendum de autodeterminare interzis de justitie, a alarmat Uniunea Europeana care, temandu-se de o contagiune separatista, a sustinut Madridul ferm.

Facand campanie de la Bruxelles, unde se afla in exil, Carles Puigdemont, fostul presedinte al Executivului catalan, a vorbit de esecul lui Rajoy.

"Presedintia Cataloniei nu se decapiteaza, ea nu se schimba in functie de conveniente" ale liderilor de la Madrid, a declarat fostul jurnalist.

Prezentandu-se drept singurul candidat legitim sa conduca regiunea, el pretinde de asemenea sa-i bareze drumul fostului sau vicepresedinte Oriol Junqueras, al carui partid, Stanga Republicana din Catalonia (ERC), aspira sa guverneze pentru prima oara de la Razboiul Civil.

Inculpat - ca Puigdemont si fostii lor ministi - de rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri din cauza ca au pregatit secesiunea, Junqueras este la inchisoare. "Pentru ca eu nu ma ascund si sunt consecvent actiunilor mele", a declarat el pentru postul de radio Rac1, intr-o intepatura la adresa fugii la Bruxelles a lui Puigdemont.

Trezirea din cosmar

Candidata Ciudadanos Ines Arrimadas, in varsta de 36 de ani, le promite catalanilor sfarsitul "procesului" independentei care imparte regiunea de ani de zile si care a pus pe fuga peste 3.000 de intreprinderi, care si-au transferat sediul social in afara regiunii.

"Ne vom trezi din acest cosmar", a sustinut ea, indemnand alegatorii sa iasa la vot. "Asta se va juca la o mana de voturi, nimeni nu poate sa stea acasa".

Aflat in asistenta, Miguel Carillo, in varsta de 62 de ani, un alegator al Partidului Popular (PP) al lui Rajoy, a declarat ca el va vota de aceasta data cu Ciudadanos, un vot strategic, "pentru ca vrem sa fim uniti cu Spania. Nu vrem o republica".

Insa tanara candidata nu a ocolit nici Partidul Socialist din Catalonia (PSC), caruia-i disputa voturile antiseparatiste, amintind ca acesta nu a ezitat in trecut sa se alieze cu separatistii pentru a guverna.

Chiar daca separatistii nu vor obtine majoritatea voturilor, legea electorala favorizeaza regiunile rurale, unde ei domina, iar sondajele le permit sa spere la o majoritate de 68 din cele 135 de mandate in Parlament.

O asemenea victorie ar trebui sa-i determine sa-si depaseasca disensiunile, cu atat mai mult cu cat autonomia va ramane suspendata atat timp cat nu va exista un guvern.

Insa "posibilitatile de blocaj si de noi alegeri sunt foarte ridicate", avertizeaza politologul Pepe Fernandez-Albertos.

Legea prevede o revenire la urne pana la sfarsitul lui mai, in cazul in care nu se fomeaza un guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri Catalonia , #Spania