Catalonia se duce de rapa

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 19:08
10419 citiri
Catalonia se duce de rapa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Urmatoarea etapa in conflictul deschis dintre Madrid si Barcelona: Premierul Rajoy ingradeste autonomia catalana si demite guvernul regional. Pretul pentru dobandirea independentei e tot mai ridicat, crede Barbara Wesel.

Cateva sute de mii de persoane au iesit la finele saptamanii in strada la Barcelona, dupa ce premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat suspendarea autonomiei regiunii catalane si demiterea guvernului local. Nici nu prea avea cum altfel reactiona la provocarile liderului catalan Carles Puigdemont. Indiferent de miopia politica manifestata de Rajoy si guvernul sau inaintea declansarii crizei, niciun stat nu poate tolera un asemenea tratament.

Animati de un spirit revolutionar

O parte din populatia catalana e manata in prezent de un avant revolutionar. Fluturarea drapelelor, cantecele subversive si sloganurile rebele creeaza un sentiment inaltator, de profunda comuniune. S-a instalat un fel de euforie care a cuprins toate categoriile sociale si de varsta.

Un purtator de cuvant al guvernului regional din Barcelona a spus ca acum ar trebui sa se decida asupra urmatorilor pasi cu capul si inima, dar in niciun caz pripit. Acest avertisment intervine tardiv, dupa ce Carles Puigdemont si sustinatorii sai au turnat in ultimii doi ani gaz pe foc, starnind emotii.

Paralele la Brexit

Exista asemanari cu Brexit-ul. Euforia pentru independenta Cataloniei este alimentata, in segmente ale populatiei, de o campanie de dezinformare. Separatistii isi fac iluzii privind viitorul politic al unei "Republici Catalonia" si potentialul sau economic, care sunt pur si simplu socante. Multi nici nu vor sa reflecteze asupra acestor chestiuni. Ar spulbera euforia.

Pe mai departe, multi separatisti isi imagineaza ca vor ramane parte a UE, ca lucrurile vor continua ca si pana acum, ca exporturile catalane vor inflori si ca Bruxelles-ul le va veni cumva in ajutor. Cine afirma contrariul e criticat vehement. Asa cum si adeptii Brexit-ului i-au atacat pe cei care avertizau fata de consecintele parasirii Uniunii Europene. Cineva trebuie sa fi raspandit in Catalonia aceste informatii false, de care oamenii se agata acum.

Miscarile secesioniste au generat o euforie oarba, facand abstractie de realitate. Si Carles Puigdemont a contribuit la aceasta. El s-a lasat inhamat la caruta unor oameni pe care nu-i poate controla. Si mai e si canalul de televiziune regional TV3, care a devenit o portavoce a separatistilor.

Un camp politic minat

In aceasta saptamana toti cei implicati vor fi fortati sa paseasca pe un camp minat si nu va fi usor sa evite declansarea unei explozii. Caci vineri, cand va intra in vigoare suspendarea autonomiei, situatia ar putea deveni critica.

Mariano Rajoy va trebui sa implice buni cunoscatori ai regiunii, oameni politici care sunt capabili sa gaseasca o cale intre imperativul legal si provocari evitabile. Madridului ii va fi extrem de greu sa administreze de la distanta aceasta regiune semiautonoma, fara a provoca proteste majore in randul catalanilor. Acest butoi cu pulbere poate oricand sari in aer.

Carles Puigdemont si sustinatorii sai vor avea ocazia sa demonstreze ca sunt capabili sa ia decizii rationale. Cel mai bine ar fi ca dupa demiterea liderului catalan sa se gaseasca un inlocuitor mai putin radical, capabil sa negocieze cu Madridul. Dar poate ca lui Puigdemont nu-i pasa ca-si ruineaza regiunea si prefera sa aiba o soarta de martir pe altarul nationalismului.

In urmatoarele zile se va vedea incotro se indreapta lucrurile. Exista numeroase indicii ca urmeaza un razboi de uzura, o criza mocnita pe termen lung, care va pune democratia spaniola la mare incercare si va afecta economia tarii ani de zile. Pretul politic si economic pe care-l vor plati catalanii pentru visul neatarnarii va creste de la luna la luna.

Autor: Barbara Wesel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalonia referendum, #Spania Catalonia Referendum, #Catalonia autonomie , #Spania
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
pai daca n-o lasati independenta.....mai......