Ce stim pana in acum despre atentatele din Spania

Vineri, 18 August 2017, ora 11:27
3331 citiri
Ce stim pana in acum despre atentatele din Spania
Foto: Arhiva Hepta.ro

Spania a fost zguduita de doua atentate teroriste petrecute in Barcelona si Cambrils la doar cateva ore distanta, ambele revendicate de Statul Islamic, soldate in total cu 13 morti si peste 100 de raniti.

Autoritatile sunt in alerta avand in vedere ca au avut loc si alte incidente despre care au anuntat ca ar putea avea legatura cu atentatele. O explozie la o casa din localitatea Alcanar si un barbat gasit injunghiat intr-o masina ce n-a oprit la un filtru al Politiei.

Iata ce date exista pana acum despre fiecare incident in parte.

Atentatul de la Barcelona si explozia din Alcanar

  • Joi, in jurul orei locale 17:00 (18:00 ora Romaniei), o furgoneta alba a lovit multimea pe bulevardul La Rambla, cel mai frecventat bulevard din Barcelona de catre turistii spanioli si straini, provocand scene de haos si de panica in randul pietonilor.
  • Furgoneta s-a deplasat aproximativ 500 de metri, in zig-zag, inainte de a se opri intr-un chiosc de ziare. Soferul a fugit si este in continuare cautat de politisti. Un martor a declarat ca este vorba despre "un barbat foarte tanar, de aproximativ 20 de ani, cu fata slaba".

  • Victimele - morti si raniti - sunt din cel putin 24 de tari, potrivit serviciilor spaniole de protectie civila, inclusiv Romania. Pana acum se stie ca 3 romani au fost raniti insa niciunul nu e in stare grava.
  • Politia regionala din Catalonia a anuntat arestarea a doi suspecti - un spaniol si un marocan.
  • Spaniolul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, s-a nascut la Melilla, oras din nordul Marocului aflat sub administratie spaniola. El a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometri sud de Barcelona, o localitate unde, in noaptea precedenta, o explozie intr-o locuinta s-a soldat cu un mort si sapte raniti. Anchetatorii leaga aceasta explozie de atentatul de la Barcelona, potrivit purtatorului de cuvant al politiei. "Suspectam ca (ocupantii apartamentului - n.red.) pregateau un dispozitiv explozibil", a explicat el.
  • Marocanul a fost identificat drept Driss Oukabir, a anuntat purtatorul de cuvant al politiei catalane. Fiind suspectat de legaturi cu furgoneta utilizata in atentat, el a fost arestat la Ripoll, la 100 de kilometri nord de Barcelona. Niciunul dintre ei nu avea antecedente judiciare.

Atentatul de la Cambrils

  • In jurul orei locale 00:00 (01:00 ora Romaniei), un Audi A3 a intrat in multime la Cambrils, pe faleza acestei statiuni balneare aflate la 90 de kilometri sud de Barcelona.
  • Politistii au intervenit rapid si au tras mai multe focuri de arma inspre masina.
  • Patru dintre cei cinci "presupusi teroristi" aflati la bordul vehiculului au fost ucisi pe loc, in timp ce al cincilea, ranit grav, a murit cateva minute mai tarziu. El ar fi incercat sa injunghie oameni inainte de a inceta din viata.
  • O parte dintre agresori purtau ceea ce pareau a fi centuri de explozibili, a precizat un purtator de cuvant din Mossos, insa s-a dovedit ulterior ca erau false.
  • Sase civili au fost raniti de vehicul, dintre care doi grav, potrivit politiei. Serviciile de interventie in situatie de urgenta afirma ca o persoana este in stare critica. Un politist a fost ranit usor.
  • Politia a anuntat pe contul de Twitter ca priveste acest atac ca legat de cel de la Barcelona.

Revendicarea

  • Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat primul atentat intr-un comunicat difuzat de agentia sa de propaganda, Amaq, si citat de centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, SITE.
  • "Autorii atacului de la Barcelona erau soldati ai Statului Islamic", se arata in comunicat, ai carui autori adauga ca "operatiunea a fost desfasurata in replica la apelurile de a viza statele coalitiei" internationale antijihadiste din Siria si Irak.
  • La scurt timp dupa ce s-a produs atacul de la Cambrils si acesta a fost revendicat de gruparea jihadista.

CIA avertizase Spania de 2 luni ca e o tinta pentru teroristi. Si Statul Islamic anuntase ca va ataca

Barbatul gasit mort in masina sa, in Sant Just Desvern

  • Joi, la scurt timp dupa atentatul din Barcelona, un alt incident suspect a avut loc intr-un oras din apropiere. Politistii au tras focuri de arma inspre o masina care nu a oprit la un filtru instalat in incercarea de a-l prinde pe soferul furgonetei.
  • Presa a raportat ca soferul a fost impuscat mortal dupa ce n-a oprit la filtru si a acrosat un politist.
  • Vineri dimineata, insa, a iesit la iveala ca barbatul, care era proprietarul masinii, nu se afla pe scaunul soferului si de fapt nu a murit impuscat ci injunghiat.
  • Politistii il cauta acum pe cel care a condus masina spre filtrul politiei si se crede ca si acest incident e legat de atentatele din Barcelona si Cambrils si explozia din Alcanar.

Reactia autoritatilor

  • Zona vizata din Barcelona a fost inchisa imediat cu un cordon de securitate.
  • Statiile de metrou si garile din oras au fost inchise, de asemenea, iar populatia a fost rugata sa se indeparteze de zona atacului.
  • Supravietuitorii s-au refugiat in magazinele si restaurantele de pe Rambla, unde au stat cateva ore, inainte ca ofiterii sa le permita sa iasa, in cursul noptii.
  • Politia le cere in continuare locuitorilor sa ramana in case si sa evite deplasarile care nu sunt neaparat necesare.
  • Premierul Mariano Rajoy a anuntat intr-un tweet ca este in contact cu autoritatile locale si ca prioritatea este ajutarea victimelor si facilitarea eforturilor fortelor de securitate.
  • Casa regala spaniola a condamnat atacul. "Nu ne vor teroriza", au dat asigurari membrii familiei regale.
  • In Spania au fost declarate 3 zile de doliu national.

Reactii din intreaga lume dupa atacul terorist din Spania: Barcelona este un oras al pacii. Nu ne vom opri sa fim cine suntem

Reactie controversata a lui Trump la atentatele din Spania. Ce crede ca ar trebui sa pateasca teroristii musulmani

Atacuri precedente

  • Spania a fost vizata de cel mai grav atac comis de extremisti islamisti in Europa, in martie 2004, cand bombe au explodat in trenuri de la suburbia Madridului, provocand moartea a 191 de oameni.
  • Atentatele au fost revendicate de extremisti din reteaua al Qaida.
  • In iulie 2015, un barbat a deschis focul in fata unui hotel din Barcelona, ranind doua persoane.

Atentat terorist in inima Barcelonei: 13 oameni au fost ucisi si cel putin 100 au fost raniti. Printre ei se afla si un roman

Atentate teroriste in Spania: Raniti din 24 de tari, inclusiv Romania. O fetita de 3 ani e printre cei ucisi - LIVE

Trei romani au fost raniti in atentatul de la Barcelona, anunta MAE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atentat Barcelona Spania Stat Islamic , #Spania
Comentarii