Enigma Catalonia. Ce ar putea urma?

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 16:38
7320 citiri
Enigma Catalonia. Ce ar putea urma?
Foto: Arhiva Pixabay

Criza din Catalonia se adanceste de la o zi la alta, pe masura ce fiecare dintre tabere reactioneaza. Deja vorbim despre un duel al nervilor, iar manifestarea lor pe care am urmarit-o cu totii a lasat un gust amar.

Presedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a spus intr-un interviu pentru BBC, la mijlocul acestei saptamani, ca Guvernul va cere Parlmentului regional sa declare independenta, dupa centralizarea tuturor voturilor de la referendum, luni. In criza de timp, autoritatile din Spania au reactionat joi seara, chiar cand toti faceau calcule, lansau ipoteze si se intrebau ce ar putea sa urmeze.

Curtea Constitutionala spaniola a suspendat temporar sesiunea Parlamentului regional al Cataloniei prevazuta pentru luni, intr-o incercare de a impiedica o eventuala declarare a independentei regiunii.

A venit si prima replica a taberei secesionistilor. Carme Forcadell, presedintele Parlamentului catalan, a declarat, joi, ca sesiunea de luni nu fusese convocata in mod oficial si ca decizia Curtii Constitutionale "aduce atingere libertatii de expresie si dreptului la initiativa a membrilor acestui Parlament si arata inca o data cu instantele sunt folosite pentru a rezolva probleme politice", informeaza The Guardian.

Guvernul catalan urma sa se intalneasca pentru a discuta cum va raspunde acestei decizii a Curtii. Si a facut acest lucru, transmitand si concluzia, vineri dimineata, prin Raul Romeva, seful departamentului de Afaceri externe al Cataloniei. Acesta a declarat ca aceasta criza va fi rezolvata pe cale politica, nu cu mijloace judiciare iar interventia din Parlament a lui Carles Puigdemont, stabilita initial pentru luni, a fost amanata pentru marti, atunci cand presedintele regiunii ar urma sa vorbeasca despre consecintele referendumului de duminica.

Replica Madridului a venit la scurt timp: Cere alegeri anticipate in Catalonia, considerand ca doar asa ar putea fi depasita criza. Si evenimentele continua sa evolueaze de la o ora la alta.

Situatia e fara precedent si fara vreo foaie de parcurs dinainte stabilita, arata The Independent. Cum este vident ca guvernul de la Madrid nu va permite declararea independentei intrebarea principala e ce va urma?

Desi majoritatea nationalistilor din Parlamentul catalan vor sustine probabil declararea independentei, pana la separarea de facto a regiunii de Spania mai dureaza. Independenta Cataloniei trebuie recunoscuta international, iar in acest moment premisele nu sunt deloc bune. Prin urmare, o separare simpla e imposibila in acest moment, puncteaza cotidianul.

Si pana la Republica catalana si Constitutie mai e drum de parcurs. Primul pas ar fi o runda de consultatii cu reprezentanti ai societatii catalane, dupa care ar urma crearea unei adunari care sa contureze constitutia. Aceasta ar trebui ratificata printr-un referendum. Toate acestea nu se pot intampla mai devreme de sase luni.

Dar acest parcurs poate fi umbrit de o noua reactie a Spaniei, care se asteapta sa fie una puternica, cum deja incepe sa se intample.

Guvernul spaniol respinge orice mediere in criza catalana

Intre timp, autoritatile spaniole continua ancheta referendumului ilegal, iar seful politiei catalane, acuzat ca nu a reactionat indeajuns de puternic pentru a opri votul, este si el luat la intrebari, fiind acuzat de santaj.

In plus, unii nationalisti se tem ca secesionisti de top, asa cum e presedintele regiunii catalane, ar putea fi arestati.

O astfel de masura drastica ar bloca, pe termen scurt, declararea independentei. In acest moment nu se stie daca guvernul de la Madrid chiar vrea sa creeze "prizonieri politici", ceea ce nu ar face decat sa stimuleze cauza nationalista, apreciaza sursa.

Mai degraba se asteapta aplicarea articolului 155 din constitutia spaniola, care permite Guvernului central sa intervina in regiunile autonome si sa aplice masurile necesare pentru a se asigura ca constitutia spaniola este respectata.

Multi se intreaba de ce asa ceva nu s-a intamplat deja, de ce Guvernul nu si-a folosit majoritatea pe care o are in Senat pentru activarea articolului 155. E drept insa ca masura ar fi putut fi prea dura pentru nervii deja greu incercati ai catalanilor.

Pentru moment, scrie cotidianul, nationalistii catalani nu au chiar toti asii. Insa nici oponentii lor nu joaca neaparat cartea norocoasa.

Ca in cazul Brexitului, companiile iau in considerare relocarea

Insa situatia genereaza schimbari la toate nivelurile. Deja unele banci au anuntat ca iau in considerare inregistrarea companiilor in afara Cataloniei. Banco Sabadell a decis joi sa actioneze astfel, relocandu-se in Alicante, arata Euronews. Se asteapta o decizie si din partea CaixaBank, a carei conducere s-a intrunit vineri, a decis tot o relocare, de data asta in Palma de Mallorca.

Situatia e in prezent cumva asemanatoare cu cea din Marea Britanie, dupa votul pentru Brexit. Companiile internationale isi fac griji legate de viitor. Juan Roig, presedintele celui mai mare retail din domeniul alimentar din Mercadona, a declarat pentru Reuters: "Ca om de afaceri, ca spaniol si ca persoana, sunt foarte ingrijorat, chiar speriat de ceea ce se intampla in Catalonia".

Christopher Dottie, presedintele Camerei de Comert din Spania, spune la randul sau ca nu ar fi surprins ca astfel de companii care au sediile principale in Catalonia sa ia in considerare mutarea in alte parti ale Spaniei, unde "stabilitatea e mai mare, sunt mai putine riscuri".

Cert este ca violentele la care autoritatile spaniole au recurs invocand "statul de drept" sunt greu de sters din memoria tuturor, in special a celor care le-au trait direct. Si cu acele imagini in minte, premisele sunt ca aceasta criza se va adanci in loc sa fie gasite solutii rapide.

Citeste si:

Scenarii posibile dupa referendumul din Catalonia

Referendum pentru independenta: 10 fapte care descriu criza din Catalonia

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#efecte referendum Catalonia, #independenta Catalonia, #scenarii Catalonia ce urmeaza, #masuri guvern Spania Catalonia , #Spania