Condamnari grele pentru liderii catalani care au incercat sa rupa regiunea de Spania

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:26
17007 citiri
Condamnari grele pentru liderii catalani care au incercat sa rupa regiunea de Spania
Foto: Arhiva Pixabay

Noua lideri ai miscarii separatiste catalane au scapat de acuzatiile cele mai grave pentru implicarea lor in tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017, declarat ilegal de Madrid.

Insa au fost gasiti vinovati pentru alte infractiuni, inclusiv de deturnare de fonduri publice, relateaza The Guardian.

Fostul vicepresedinte al regiunii, Oriol Junqueras, a fost condamnat pentru revolta si utilizarea necorespunzatoare a fondurilor publice. El a primit o sentinta de 13 ani de inchisoare de la instanta suprema a Spaniei. In plus, i s-a interzis sa detina functii publice timp de 13 ani.

Fostul ministru catalan de Externe Raul Romeva a fost condamnat pentru aceleasi infractiuni la 12 ani de inchisoare. Totodata, si lui i s-a interzis sa detina functii publice, insa timp de 12 ani.

Aceeasi pedeapsa au primit-o si fostul purtator de cuvant al guvernului regional Jordi Turull si fostul ministru al Muncii Dolores Bassa.

Carme Forcadell, fost purtator de cuvant al parlamentului catalan, a primit o condamnare la inchisoare de unsprezece ani si jumatate, acelasi fiind cazul si pentru fostul ministru de Interne Joaquim Forn si fostul ministru teritorial Josep Rull.

Doi activisti pro-independenta, Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, au fost gasiti vinovati pentru revolta, primind pedepse de noua ani de inchisoare.

Alti trei lideri separatisti au fost gasiti vinovati de nesupunere si au fost doar amendati.

Verdictul de luni, pronuntat de sapte judecatori ai instantei supreme din Spania, pune capat unui proces istoric al celor 12 lideri ai miscarii separatiste catalane. Procesul a durat patru luni, iar in cadrul lui au fost audiat 422 de martori.

Noua dintre cei 12 inculpati au fost acuzati de rebeliune, care poate fi pedepsita cu inchisoare de pana la 25 de ani.

Cazul s-a centrat pe referendumul din 2017 privind independenta Cataloniei fata de Spania, organizat cu sfidarea guvernului de atunci, condus de prim-ministrul conservator Mariano Rajoy.

Cel care s-a autoproclamat presedinte al Cataloniei Carles Puigdemont, in varsta de 56 de ani, a fugit din Spania in octombrie 2017, traind in exil autoimpus in Belgia. El ar fi arestat daca s-ar intoarce in Spania, fiind acuzat de rebeliune.

In context, justitia spaniola a emis azi un nou mandat de arestare international impotriva lui, transmit Reuters si AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#lideri catalani Spania condamnari inchisoare , #Spania
Comentarii
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Poza Ramada
Ramada
rank 2