Criza catalana: Puigdemont vrea sa candideze la alegeri, dar din strainatate

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 22:28
3351 citiri
Criza catalana: Puigdemont vrea sa candideze la alegeri, dar din strainatate
Foto: Arhiva Facebook/Carles Puigdemont

Fostul lider al Executivului regional catalan, Carles Puigdemont, pe numele caruia Parchetul spaniol a emis un mandat european de arestare dupa incercarea de proclamare a independentei Cataloniei, a anuntat vineri ca este pregatit sa candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid in 21 decembrie.

"Sunt pregatit sa candidez (...) O campanie poate fi condusa de oriunde, inclusiv din strainatate", a spus Puigdemont intr-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

"Ne consideram un guvern legitim. Trebuie sa existe o continuitate in a spune lumii ce se intampla in Spania (...) Nu cu un guvern in inchisoare pot fi alegeri normale, independente, libere", a subliniat fostul premier catalan.

Dupa ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutela in urma declaratiei de independenta votata de parlamentul catalan, el a venit in Belgia impreuna cu patru dintre fostii sai ministri, sperand astfel sa nu ajunga pe mana justitiei spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras si pe ceilalti membri ai fostului executiv catalan ramasi in Spania, cu exceptia unuia singur, eliberat pe cautiune dupa o noapte de arest.

Puigdemont a negat in interviu ca ar fi "fugit" din Spania si a sustinut ca a venit in Belgia pentru a evita un val de violente in Catalonia si pentru a-si pregati apararea in instanta, afirmand apoi ca ar dori sa se predea "adevaratei justitii (belgiene), nu justitiei spaniole".

Dar Parchetul spaniol a emis pe numele sau si al celorlalti patru fosti ministrii un mandat european de arestare ce va fi remis autoritatilor belgiene cu solicitarea de a-i retine si extrada catre Spania.

Tot la Bruxelles, Adunarea Nationala Catalana (ANC) a convocat vineri in fata sediului Comisiei Europene un protest fata de incarcerarea liderilor separatisti catalani. Dar Comisia Europeana a transmis in aceeasi zi ca problema inculparii acestora tine strict de competenta justitiei spaniole si respecta independenta acesteia. Conform surselor din anturajul lui Puigdemont, citate de agentia EFE, acesta din urma nu va participa la manifestatie.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Carles Puigdemont candidat alegeri Catalonia, #Carles Puigdemont azil Belgia , #Spania
Comentarii
Poza Baltagul
Baltagul
rank 1
Pui-de-Monta poate candida pt UDMR...