Felipe, noul rege al Spaniei - pilot de elicoptere si comandant de fregata in marina militara

Joi, 19 Iunie 2014, ora 17:30
2475 citiri
Felipe, noul rege al Spaniei - pilot de elicoptere si comandant de fregata in marina militara
Foto: gmanetwork.com

Felipe de Borbon y Grecia, noul rege al Spaniei, s-a nascut la Madrid pe 30 ianuarie 1968, fiind al treilea copil al celui care pe atunci era doar printul Spaniei, Juan Carlos, si al printesei Sofia, care mai avusesera doua fiice inainte. Totul se intampla in perioada dictaturii generalului Francisco Franco.

Felipe avea 8 ani la moartea lui Franco, cand tatal sau a devenit seful statului spaniol, odata cu reinstaurarea monarhiei, scrie Euronews.

Felipe a inceput de tanar sa aiba activitati oficiale, cum ar fi anuntarea unor premii. A plecat sa studieze la un liceu anglican din Canada, apoi, la varsta de 18 ani, ca print de Asturia, a jurat credinta Constitutiei Spaniei si Parlamentului. Astfel, Alteta Sa Regala si-a acceptat rolul sau institutional ca succesor la tron.

Spania are un nou rege - Felipe al VI-lea, aclamat de multimea extaziata

Ca militar, s-a specializat in pilotarea de elicoptere militare, a devenit locotenent colonel in armata si comandant de fregata in marina militara. Felipe a purtat culorile tarii sale la Jocurile Olimpice de la Barcelona in 1992, ca membru al echipei olimpice spaniole de sailing.

Tanarul rege a absolvit si Universitatea Autonoma din Madrid, obtinand o diploma in Drept in 1993, si a continuat cu un master in Relatii Internationale la Universitatea Georgetown din Washington. Felipe cunoaste mai multe limbi: catalana, franceza, engleza si greaca.

Intalnirile zilnice cu tatal sau erau parte a rutinei de la curte. Cu timpul, indatoririle lui Felipe s-au extins, trebuind sa reprezinte Spania la ceremoniile din strainatate si promovand interesele culturale, economice, in educatie ale tarii sale, mai ales in America Latina.

In 2004, el s-a casatorit cu o celebra jurnalista de televiziune din Spania, Letizia Ortiz, care provenea dintr-o familie simpla, fara legaturi de sange cu familia regala sau alte familii nobile. Letizia era deja divortata, din parinti divortati.

In noul rol, ea s-a descurcat destul de bine. Nemaifiind un om simplu, ea a abandonat jurnalismul. Ea si Felipe au devenit parinti, avand doua fice, Leonor, nascuta in 2005, si Sofia, nascuta in 2007.

Chiar si dupa declararea sa ca rege, nu este o garantie ca Felipe va detine aceasta functie toata viata, in contextul politic, social si economic in care se gaseste Spania in acest moment, dar popularitatea sa o depaseste pe cea a tatalui sau in acest moment.

Pentru a se mentine ca rege al Spaniei, Felipe va trebui sa sporeasca unitatea nationala si credibilitatea institutionala. Tatal sau a reusit sa asigure tranzitia Spaniei catre democratie. Depinde acum de Felipe sa ii convinga pe spanioli ca monarhia ramane relevanta in acea democratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Feliope Juan Carlos Spania, #Felipe monarhie subrezita Spania, #Regele Felipe Spania monarh , #Spania