Franta vecina avertizeaza: Independenta Cataloniei nu va fi recunoscuta

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 19:09
6315 citiri
Franta vecina avertizeaza: Independenta Cataloniei nu va fi recunoscuta
Foto: Arhiva Pixabay

Franta nu va recunoaste independenta Cataloniei, a transmis ministrul de Externe de la Paris. Nathalie Loiseau a cerut ambelor tabere sa negocieze si sa puna capat acestei crize declansate in urma recentului referendum pentru independenta Cataloniei.

"Daca va fi declarata independenta, aceasta va fi unilaterala si nu va fi recunoscuta", a declarat Nathalie Loiseau, conform The Guardian.

"Catalonia nu poate fi definita de votul organizat de miscarea pentru independenta, in urma cu peste o saptamana", a mai spus ministrul. "Criza trebuie sa fie rezolvata prin dialog la toate nivelurile politicii spaniole", a explicat Nathalie Loiseau.

Oficialul francez a amintit si de mesajul Comisiei Europene, care a transmis recent ca o Catalonie independenta va fi automat in afara UE, obligata sa aplice din nou pentru a deveni stat membru al blocului comunitar.

Presedintele catalan, Carles Puigdemont, va veni in fata parlamentului regional marti si se asteapta ca acesta sa declare independenta regiunii.

Conform guvernului catalan, 90% dintre cei care au votat la referendumul din 1 octombrie s-au aratat pentru independenta regiunii. 2,3 milioane de oameni au votat din 5,3 milioane, cati au drept de vot in Catalonia.

Intr-un interviu recent, liderul Cataloniei s-a plans ca guvernul spaniol nu vrea sa negocieze si a spus intr-un ton evaziv: "Daca statul spaniol nu raspunde pozitiv, vom face ceea ce trebuie sa facem".

Daca va merge mai departe si va declara unilateral independenta Cataloniei, se asteapta ca Spania sa invoce articolul 155 din Constitutie, recastigand astfel controlul asupra regiunii, care isi va pierde autonomia. Acest articol din Constitutia Spaniei nu a fost niciodata invocat.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a spus ca este pregatit sa suspende autonomia regiunii, pentru a o opri sa se desprinda de tara.

Acesta a exclus vehement ruperea tarii: "Spania nu va fi divizata si unitatea nationala va fi pastrata. Vom face totul ca legislatia sa asigure acest lucru".

Duminica, sute de mii de oameni au iesit in strada in Barcelona, pentru a arata ca sunt solidari cu restul Spaniei si impotriva independentei Cataloniei.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Franta independenta Catalonia, #reactii indepedenta Catalonia, #declarare independenta Catalonia tari tabere , #Spania